Половината фирми трудно намират персонал

У нас най-търсени са инженери и висш мениджмънт
Обновена: 29 май 2012 21:16 | 29 май 2012 21:15,
272
Половината фирми трудно намират персонал
Снимка: архив Reuters

 Половината (51%) от българските работодатели срещат трудности при намиране на персонал за ключови позиции в своите фирми. Това показва Седмото годишно изследване на Manpower България, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey).

За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през миналата година трудности при запълване на позиции.

В България мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт. Топ 3 на позициите остава непроменен в сравнение с миналата година. Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, смята Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. 

Резултатите от проучването на Manpower за недостига на таланти показват, че над половината (60%) от българските работодатели срещат трудности при намирането на кадри за конкретни позиции поради липса на технически умения. Около 30 на сто са затруднени заради липсата на професионална квалификация, а 27 процента заради недостиг на опит.

За да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии на допълнително обучение и развитие на наличния персонал, 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. Едва 11% от мениджърите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

Според Надя Василева е обезпокоително, че бизнесът е по-малко загрижен за въздействието, което недостигът на кадри оказва върху развитието на компаниите. Само 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние на бизнеса им.

Седмото годишно изследване на Manpower Group разкрива, че в глобален мащаб един от трима работодатели не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места. Работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции в световен план, са в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%).

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
28
 
! Отговори
олеле преди 11 години
то затова терминал 2 е пълен. Със заминаващи, не с пристигащи...който иска качествена работа, моля да праща подобаваща заплата. иначе едни добър мениджър може да направи фирмата ти номер 1 или да те срине до фалит.
203
0
 
20
 
! Отговори
Sevdo преди 11 години
Така че за разлика от новите инженери които излизат правя разлика между *** и стомана, и стругарски нож от фрезер, но защо да работя това. Знам че изоставам от сферата си със всеки изминал ден като работя извън специалността си но глада е по сиелн от гордостта.
202
1
 
19
 
! Отговори
Sevdo преди 11 години
Завърших преди 10 год. Маш. инженер съм но за съжаление в момента работя в крайно отдалечена област от това. Работих 2 год. в машиностроителен завод, но той беше пред фалит - за 200 лв., като първо започнах да чертая и проектирам но после ме преместиха на една машина която изискваше по специално образование. И така - нощни смени 10 дена в месеца.. за 200 лв.
201
2
 
33
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Семестриално съм завършила ТУ и нямам мотив да си защитя дипломната работа. Аз работя в производство,но получавам пари колкото една една *** която дори и основно образование няма. Забравих да напиша ,че съм завършила колеж. За да оцелея се скътавам в производство което няма нищо общо с това което съм учила.Когато работех това което разбирам н-ка ми нямаше представа и в движение се учеше. Къде са тези работодатели който търсят инж. или някой прави реклама на ВУЗ с статии?
200
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работодатели, които ползват изрази, като "Ще работите и за 300 лева, нещастници." скоро се хващат за палците.
199
9
 
9
 
! Отговори
Химера преди 11 години
Доста се замислих, но осъзнавайки фактът, че нямах никакъв опит и знания, реших да стисна зъби и опитам. 4 години по-късно, днес, работя на същото място и получавам 2600 лв нетна заплата. Защо пиша всичко това? Заради младите, които тези дни завършиха и знам какви са им очакванията, защото и аз минах по-този път, и болката от жестокото разминаване на очаквания и реалност е брутална! Но кадърен и умен ли е един човек, все някъде ще си пробие път...
198
1
 
33
 
! Отговори
Tazmaniak преди 11 години
Абсолютно не е вярно твърдението от заглавието. Или по-скоро е непълно. Трудно, да не кажа невъзможно се намират качествени и кадърни хора за мижави пари. Качеството си има цена! Специалисти има достатъчно, стига да предложиш добри условия. Но докато има директори, които плащат по над 2000 лв на месец лизинги за намазани мерцедеси и търсят високо квалифицирани специалисти за по 800 лв заплата ще има фирми, ревящи че нямало кадри....
197
1
 
25
 
! Отговори
Химера преди 11 години
Времената са такива, че връзките са по-ценни от дипломата. Почти на 27 съм, все още не съм завършил бакалавърската си степен. Не се гордея с това! Съжалявам, че родителите ми нямаха възможност да плащат образованието ми, но не им се сърдя, напротив, обичам ги! Помня времето, когато работех на 2 места - следобедите лепях теракота, а през нощта бях барман, за да мога да плащам семестриални такси и да преживявам. Преди 4 години си намерих друга работа за "огромната" стартова заплата от 350 лв.
196
1
 
24
 
! Отговори
до работодател преди 11 години
ще си работиш сам и то дълго време. тъпите умряха от глад , а умните не работят за такива като теб.
195
40
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Ще работите и за 300 лева, нещастници. Като се научите да работите и ще ви търсят, и ще ви плащат! Парите се изработват!
194
3
 
18
 
! Отговори
мениджър преди 11 години
и какво от това ? никой уважаващ себе си човек няма да работи по 14 часа на ден за 600 лева.щом искате високо образовани хора, които да вършат добре работата си, плащайте им подобаващо. или ние правим продукт, който е конкурентен на другите пазари, обаче заплатата ни е българска ? изравнете заплатите с тези на колегите от Европа и няма да имате проблем с кадрите.
193
1
 
11
 
! Отговори
инженер преди 11 години
От 20 години не работя за заплата. Имам достатъчно опит и ерудиция, за да си продавам капацитета за жълти стотинки. И 10000 да ми предлагат на месец, не искам да се унижавам да работя за полуинтелигенти. Правя си собствен бизнес според икономическите условия и като правило избягвам голямо инвестиране, което обвързва дейността с фактора време. Прилагам схемата за гъвкаво реагиране и целево изграждане на план и стратегия. В държавата Лапандия обаче, много трудно се става богат, много са лапачите!
192
3
 
31
 
! Отговори
JJ преди 11 години
Наскоро четох обява за регионален мениджър на доста голяма българска компания. Оставям настрана изискванията за години опит и езици, заплатата беше под 600 лева ... Когато бях барман преди 7 години в един не мн голям град, взимах твърдо 700 за 22 работни дни ... Няма как да стане, празен полет за Англия няма :)
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
207, 208 - ми ... като проговорите на български език и ще се оправим
190
4
 
35
 
! Отговори
AJ преди 11 години
Е какво като няма български кадри? Наемете си от Германия, Франция, Италия, Испания, Англия, Китай, КОРЕЯ, Щатите, Япония и още някоя ли да кажа? Плащайте им както подобава, по 5-10к евро на месец и хората ще ви работят .. ОПААА, вие не давате толкова, нали? Пффф гадна работа ... ние простите инженерчера ще емигрираме и скоро като дойдат *** ще ни търсите!!!!!!! Лека и спокойна вечер, БЪЛГАРИ!!!
189
2
 
21
 
! Отговори
д преди 11 години
Най-ми е интересно когато масово работодатели търсят готови и висококвалифицирани кадри готови да работят за 600-700лв бруто , а на никой не му се занимава той да обучава и да създава кадри . Това правят само някои от западните фирми и толкова . Младите без голям опит кучета ги яли .
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
продължение от 208:изисках на срещата с HR и CEO аз да продължа да си наемам хората, въпреки че документите пъроначално ще влизат в HR отдела. Аз си реших проблемите, но други отдели не. Така че за мен проблема си остана HR отдела.
187
3
 
22
 
! Отговори
ХА преди 11 години
Вчера (допреди 2 часа) гледах статистиката долу в ляво на *** bg и там пишеше - нови обяви за деня ~1500 , брой посещения ~300 000 . И бизнеса иска да ми каже , че от тези стотици хиляди души няма квалифицирани ?
186
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
продължение от 207:След team building-а имахме тежка среща при CEO-то. Разменихме си тежки думи. Дадох им имена на хора, които съм наел лично, обучил и които вече са се издигнали в йерархията на компанията (developer - 2, network admin - 1, system admin - 1, Support Level 2 - 3, Support Level 1 - 15, Call Center Operators - над 20). За 4 години аз съм изгонил 1 и един е напуснал. Стартовата заплата при мен е 1000 лв., след 1 г. става 1200 лв. (call center operators).
185
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема донякъде е в HR отделите на въпросните фирми. Работя във фирма, която от известно време има нов HR отдел. Аз самият съм ръководител отдел във фирмата. Не се познавах лично с колегите от новия HR отдел. Понеже рязко спадна броя наети хора и идващи в отдела, реших лично да се уверя. Пуснах си документите с друго име, викнаха ме на интервю. Странно, не бях одобрен. Не се обадиха. След месец имаше team building. HR-ите бяха видимо озадачени, като ме видяха отново.