Без хаос в сметките с намаляването на топлото от 1 януари

Твърдението е на Топлофикация
17 ное 2012 10:22, Петя Славова
26
Без хаос в сметките с намаляването на топлото от 1 януари
Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Илия Николаев. Снимка: Булфото

Евентуалното понижение на цените на топлинната енергия вследствие намаляването на цената на природния газ от 1 януари 2013 г. няма да затрудни изготвянето на сметките за парно, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Илия Николаев, пише БТА.

След подписания през тази седмица нов договор за доставка на руски газ на цена с над 20 процента по-ниска спрямо цената в стария договор, от "Булгаргаз" прогнозираха минимално понижение на крайната цена на синьото гориво от 5-7 процента, което пък според методиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ ще доведе и до понижение на цените на топлинната енергия.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев нееднократно заяви в последните седмици, че можем да очакваме по-ниски цени на парното от началото на годината, ако понижението на крайната цена на природния газ е с над пет процента.

Илия Николаев коментира, че вероятно намалението на цените на топлинната енергия няма да бъде голямо,тъй като "Булгаргаз" има недовзет приход, а и още не е ясно как ще се отразят върху цената на газа цените на алтернативните горива и курсът на долара. Относно въвеждането на корекцията в цените в сметките на клиентите Николаев не очаква никакви проблеми. Вече от две години работим по схема на тримесечни корекции на цените на газа и на топлинната енергия и се е налагало и друг път да се въвеждат промени по време на отоплителен сезон, каза той.

Там, където има месечно отчитане на топломерите, няма да се наложи да бъде направено извънредно отчитане, каза Николаев. На останалите места се прави отчитане на данните в абонатните станции и спрямо прогнозните количества, заявени от гражданите, корекциите в цените се прехвърлят и върху сметките им.

Относно погасяването на задълженията към "Булгаргаз" от страна на топлофикациите Илия Николаев коментира,
че обикновено преди началото и в началото на отоплителния сезон тези задължения са най-ниски. Въпреки това по данни на "Булгаргаз" от края на септември тази година общите задължения на топлофикациите надхвърляха 150 млн. лв., като най-големия дълг е на "Топлофикация София". Всяко от топлофикационните дружества прави всичко възможно да се издължи на доставчика, защото задлъжняването не улеснява нито нашата работа, нито тази на "Булгаргаз", посочи Николаев. По данни на асоциацията в момента всички топлофикационни дружества безпроблемно са започнали работа в отоплителния зимен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Горанов преди 11 години
Родих се братя! Свалих радиаторите и втора зима съм на конвекторните отоплителни уреди ADAX! Супер са! Настройваш си ги на желаната температура и се включват като падне под желаната. Точност- 0,1 градус. През миналата люта зима сметките ми за ток бяха с 5-6 лв над тези от зимата с парно!!!! Миналата зима Топлофикция се опита да ме работи с топлата вода-бясно надписване падна! След изравнителните сметки ми върнаха 370 лв......грабеж братя-авансово ме скубаха цяла зима. Живот и здраве напро
23
0
 
1
 
! Отговори
М. преди 11 години
Гадната топлофикация - "топлият" ми радиатор наистина топли сам себе си, водата вечер у нас е хладка, това е положението. Затова ще се топля на ел. печка, а за водата.... ще се къпя сутрин. Потрес, когато живеех в предишния апартамент без парно, беше по-добре, по-топло и по-евтино, обирджийска история...
22
0
 
7
 
! Отговори
перо преди 11 години
Е,тук наистина нещата стават много трудно и бавно.Отървахме се от посредиците при доставката на газ от Русия, ама от нашите, няма начин.Иначе без тях парното наистина може да падне до 10 %, ама пинизът е в собственоста на софтуера за изчисляване на топлото.!!!А той е уникален и всеки месец ни го доказват по сметките.
21
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
бърз фалит за тези крадци
20
0
 
10
 
! Отговори
един преди 11 години
Навън в София е 10 градуса в 16 ч----радиаторът работи на max ,в стаята температурата е 19 градуса ,а вертикалните щрангове и радиаторите топлят сами себе си .Мога само да кажа,,ПОМОЩ КРАДЦИ "!
19
0
 
5
 
! Отговори
1111 преди 11 години
ABE ZASTO 5,7% ZA KARAYNIYA POTREBITEL OSTANALOTO KIDE SE GUBU DAYTE 20% TE PROTSENTA NA NARODA CE BEDNIYA UMIRA LIJTSI TIKIVA DOLNI IZMAMNITSI PECELITE OT GIRBA NA NARODA UBIYTSI.....
18
1
 
9
 
! Отговори
георгин преди 11 години
Ленторез - астроном,писател,художник,пожарникар,мутроид,бодигард,наркопласер,убийца,контрбандист,строител,пишман кмет,пишман п.министър футболист,тенисист.Кой е този?
17
3
 
26
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 11 години
Докато не видя Вальо Топлото във затвора НЯМА ДА ПЛАЩАМ ПАРНОТО. Водя дело -и очаквам съда да се произнесе.Това е от няколко години. Но той не си дава много зор.Минаха вече 5 години. Не искам пладнешки хайдуци в управлението на държавата. Хем го осъдиха, хем е на свобода- как стават тези работи?Призовавам и другите да се присъединят към нас -ние сме 814 души.
16
0
 
20
 
! Отговори
предизборно преди 11 години
Два дни преди изборите ще намалима всичко с 20%, а един ден след изборите ще увеличим всичко с 200% и ще вдигнем и данъците.
15
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
vseki vika nezakonno e ,kradat ni da se saberem da ne pla6tame ami saberete se e ama kakvito ste egoisti nikoi ne mu puka za drugiq taka e v tazi darjava ,takiva xora lesno se manipulirat,6to tva ne stane v Germania
14
2
 
22
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Ако бяхме истинско гражданско общество ,всички трябваше да спрем да плащаме и да им покажем че не могат повече да ни крадат,но понеже сме не народ а *** те си правят каквото искат.........
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намаление на цените с минимум 10% е подигравка с хората. Не ме интересуват задълженията към Булгаргаз. Доста пари са натрупали от кражби.
12
7
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
Ивчо,не всеки може да лиже,колкото тебе!
11
1
 
12
 
! Отговори
хахаха-Тиква преди 11 години
не ви ли прилича на приказката за Нероден Петко?
10
20
 
9
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Е*ахти *** сте без извинение.На вас ако ви направят хляба 20 ст пак ще видите някаква подмолна мисъл и индивидуална печалба за управляващите.То бива простотия ама минавате всякакви граници.
9
0
 
8
 
! Отговори
G8 преди 11 години
MNOGO E SME6NO DA DA SI POMISLI6 DAJE,4E BG E IZOB6TO V POLOJENIE DA PREGOVARQ,DOGOVARQ KVOTO I DA BILO S RUSIA.NIE PROSTO SE SAGLASQVAME S USLOVIQTA I ZA DA E PO-AVTORITETNA KARTINKATA ZA NA6ITE FEODALI,KOITO I DA SA TE SE KAZVA 'PREGOVORI'.PO-AVTORITETNO ZVU4I.ZA6TOTO BG E NEZAVISIMA DARJAVA-OT NAS NI6TO NE ZAVISI.
8
2
 
23
 
! Отговори
Aliev555 преди 11 години
ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ
7
1
 
22
 
! Отговори
Васко преди 11 години
То сега е пълен хаос има ли някой който си разбира сметките?не топлофикация краде своите абонати и има сметка от този хаос,грабежа продължава............
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За България пожарникарят е като Стoичкoв Пpoстак
5
6
 
16
 
! Отговори
ok преди 11 години
Българските власти се правят, че защитават националния интерес по проекта Южен поток, а Газпром че прави отстъпки. Това посочва руският експерт Николай Марченко пред специализираното издание Енерджи експертс. Бързайки да подпише документа, България нарушава основните закони на ЕС, а именно заобикаля Третия енергиен пакет на Съюза. Българският участък на Южен поток ще бъде незаконна част от тръбопровода на Газпром, смята Марченко. Но защо София си позволява да нарушава законодателството на ЕС в изгода на Москва? Защото политическата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов се грижи, както и предишното правителство на социалистите, само за собствената си изгода. За Борисов е важно да победи на изборите и отново да заеме премиерския пост през 2013 година. Подробностите особено не го интересуват. Дори и Бойко Борисов да загуби следващите избори, за неговата недалновидност ще трябва да плаща следващото правителство, посочва руският експерт.