Искам знания от младите - за 7 лв. колко вафли ще изядат

Бизнесът да участва активно в образованието, настоя Клисарова
Обновена: 11 фев 2014 16:37 | 11 фев 2014 15:53, Веселина Йорданова
48
Искам знания от младите - за 7 лв. колко вафли ще изядат
Националният форум "Правителство-Бизнес". Снимка БТА

Бизнесът да участва активно в образованието, призова просветният министър Анелия Клисарова на националния форум „Правителство-бизнес. Рестарт на икономиката“.

По думите й в страните, в които е въведена т.нар. „дуална система“ – учене по време на работа, се наблюдава най-ниската младежка безработица и силно намалява броят на отпадналите ученици от образователната система.
Именно във въвеждането й фирмите имат своята роля чрез осигуряване на работни места за младите хора и в обучението на наставници.

Бизнесът ще участва в разработването и актуализирането на учебните планове и програми, особено в частта професионална подготовка и в националните изпитни програми за квалификация, изтъкна министърът.

Според Клисарова участието на работодателите в план-приема ще позволи веднага след завършване на образование младите хора да се реализират на трудовия пазар.

"Освен това да завършват такива млади хора, с такива компетенции и умения, че да могат да сметнат за 7 лева колко вафли ще изядат", пошегува се Клисарова.
 
Тя отново изтъкна, че липсват инженерните специалисти и управляващите ще обърнат особено внимание на проблема. За целта още тази година е повишен стандартът за издръжка на един студент в тези специалности и се очаква да бъдат стимулирани университетите да обявят повече свободни места в тях.

Клисарова очаква бизнесът да се включи в разработването на магистърските програми и в настоятелствата на висшите учебни заведения – за да участва в регулирането на плановете и програмите и на разходваните средства за по-добра среда и обучение.

"Само съвместно можем да уточним – ще има или не държавна поръчка и как ще бъде уточнен този план-прием“, се обърна министърът към работодателите.

Клисарова заяви, че за първи път министерството ще има оперативна програма и тя е в размер на 572 млн. евро. По думите й с тези средства ще се работи за нова образователна и научна инфраструктура, за обединяването на наука, бизнес и иновации, което е една от тенденциите в Европа.
 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК ДА ПЕЧЕЛИТЕ ПАРИ ОТ ИНТЕРНЕТ ?Сега имате възможност да разберете как може да печелите пари от интернет с известния начин наречен PTC сайт - Paid to Click (плащане за клик), като отделяте по няколко минути на ден - от свободното си време . Създайте си "финансов поток" за домашния бюджет. Няма да имате шефове, не ви трябват пари за да започнете, няма да се нервирате (поради обстановка, колеги и др.), работното време е когато искате, на никой не давате отчет какво правите и какво не. Няма стриктно ограничение за възраст (всички над 16г. - ученици, мъже, жени "с деца или не", по-възраст
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката има точно 3 вафли и един тутманик.
39
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Най-неадекватното правителство от доста години,едвам сега започват/начален стадии/да разбират за какво са в тези министерства и на тези постове.Образованието,здравеопазването и икономиката са катастрофа,сигурността и обществен ред е връщане към годините на тоталитаризма.Показност на лошо или не свършени дейности и ангажименти.Оценка от 2+ за това.
38
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Излиза от печат монументалния труд на академик Сергей Станишефф "Що е капитализъм и има ли почва у нас?". Тъй като интересът е огромен, редакцията на Дума ще достави на своите абонати книгата извъночередно. Изпратете мъни ордер или чек, ако имате чекова книжка за 50лв. до Дума, с надпис - за другаря Станишефф. Пощенските разноски са за наша сметка. Ако има нещо - връщаме парите.
37
0
 
7
 
! Отговори
бивш учител-продълже преди 7 години
5. Спешно утрояване на часовете по практическите занятия във ВУЗ, защото ститаме до парадокса, завършили мажиностроители да не са стъпвали върху стружки или завършили автотранспорт да не могат да посочат стартера на автомобила.(Случая със стартера за съжаление съм виждал лично.)Останалото-дуални форми и други глупусти, са просто прах в очите на хората.Между другото, в Нюрнберг, техникума по електротехника и не по-голям от 4-5 учебни стаи, а подготвя кадри за милионно население...
36
0
 
7
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
1.Спешно планиране да държавния план-прием, защото се оказва, че обучаваме навсякъде в средното образование компютърни програмисти , счетоводни кадри или филолози,а пренебрегваме другите специалности.2.Спешна преквалификация и осъвременяване знанията на учителите -специалисти.3.Отмяна принципа "Парите следват ученика", да завършват ако трябва 10 човека от клас, при започнали 26.4.Добър техник се става в техникумите и после с практика-възстановяване на техникумите.Ще продължа.
35
0
 
6
 
! Отговори
За 7 лева! преди 7 години
Клисарова, ЩЕ ИЗЯДАТ АКО ИМАТ ТЕЗИ 7 ЛЕВА! Но ти това не казваш, за имането на 7 лева, и колко време мама и тати ще ги изработят(да са на работа де!?).
34
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 7 години
Тъпи комунисти - държавната поръчка и приема им бил проблема !!!Приеми 1000 или колкото искаш - свободен прием, ама после за 4 години им разкажи играта с изпити, курсови, практики - остават 100 - най - добрите, най - подготвените и най - кадърните. Тогава говори за качество !Сега какво - минаваш един кандидат-студенски изпит или матура и 4 години живот по дискотеките. После - нямало реализация ?! Чудно, Що ?!
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ СЕЛСКИ ПРЪЧКИ НА ФОТОТО АКО ЗНАЯТ ТАБЛИЦАТА ЗА УМНОЖЕНИЕ ЩЕ ДОЙДЕ АПОКАЛИПСИСА.
32
0
 
7
 
! Отговори
men преди 7 години
в българската поуитика и бизнйес само куцо кьораво и сакато. жалка родна картинка...
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Искам знания от младите - за 7 лв. колко вафли ще изядат"А за вашата длъжност колко х*я сте изяли ??Теоритично питам
30
0
 
12
 
! Отговори
Меги преди 7 години
Първо попитайте "младите" колко стотинки са 7 лева. Резултатите ще Ви изумят...
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетих се за вица:Продавачката в зеленчуковия магазин към Иванчо: - 5кг ябълки по 1,2 - 6лв - 4кг картофи по 80ст 3,2лв - 7кг банани по 2,2 - 15,4 - 3кг портокали по 1.8 - 5,4общо 30лв. Имаш ли толкова пари?Иванчо:- А не, аз исках само да ми решите домашното.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пример, с въпрос от интервю с кандидати за работа относно вафлите (по 60ст./бр.) за 7лв., постави преди време във в-к 24 часа Кирил Асенов от Арексим инженеринг - за мързеливите прилагам линк 24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3153480Какво е Арексим - arexim.bg/Интервюираните кандидати за работа не са ***/роми, за съжаление ...Знам го от Кирил, с когото говорих по въпроса одеве.Иначе, колко е читава или не Клисарова - не мога да преценя, само пояснявам за вафлите :-)
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21, точно това имам предвид - едно, че няма много спецове, друго, че тези, които са останали, не взимат добри заплати ;)Но специално читавите работници са кът, можеш да питаш всеки собственик на строителна, монтажна и т.н. фирма. Всичко е шкарто.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшен въпрос. Ами зависи от цената на вафлата лелке Клисарова :))))
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ПО ТЪПИ И ЗЛЕ ИЗГЛЕЖДАЩИ МИНИСТРИ. ЧАК МЕ Е СРАМ.
24
0
 
0
 
! Отговори
iva преди 7 години
tia,cobanka s kupena diploma.s govoren defekt i umstven,
23
0
 
8
 
! Отговори
с. преди 7 години
Точно казано!Въпросното образование много отдавна няма нищо общо с реалния свят и реалните ползи!Затова след гимназията куцо и сакато се ориентира към чужбина и след това и там си остава!Да не са луди да се гърбят за бантустанските дерибеи за по 300-400 евра заплати и при цени по-високи от Западна Европа!Жалка история!Нищо де!*** са си тука и са насреща!
22
2
 
10
 
! Отговори
:( преди 7 години
Каквито ни министрите на образованието - такова и самото образование - тъпо!