Показаха споразумението с Уестингхаус, но с бели полета

Цели страници и пасажи от документа липсват
Обновена: 8 авг 2014 23:14 | 8 авг 2014 22:40,
66
Показаха споразумението с Уестингхаус, но с бели полета
Снимка: архив Булфото

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” публикува подписаното на 1 август с Уестингхаус акционерно споразумение за седми блок в ядрената ни централа. От американската компания обаче не са позволили цялата информация да стане публична с мотива да защитят своите фирмени интереси.

Така цели страници и пасажи са заличени от споразумението. Заради силния обществен натиск от ядрената централа обещаха, че ще публикуват споразумението и обясниха, че така ще бъдат преустановени всякакви опасения относно прозрачността при управлението на проекта.

Още по темата
От текстовете става ясно, че капиталът на проектната компания, която реално ще извърши всички действия по изграждането на седми блок в АЕЦ, ще бъде 14 млн. лева. Българската страна ще държи 70% от капитала на проектната компания, а Westinghouse – 30%, което беше публично оповестено още преди седмици. Следващите четири страници от условията за акционерно участие обаче остават в тайна.

Неясноти заради скрити обстоятелства има и по отношение на договора за доставка на ядрено гориво и какво ще се прави с отработеното гориво.

Документът има клауза, която забранява на българската страна да договаря инвестиции от трети страни в проектното дружество или преговори за строителство на седми блок в ядрената ни централа. Това условие отпада, ако споразумението не влезе в сила или ако преговорите не бъдат вписани в бизнес плана на проекта.

Никой акционер в проектната компания няма да има право да прехвърля акциите си преди изградения вече седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не бъдат заредени с ядрено гориво за първи път, предвижда още споразумението.

Финансирането на проекта за изграждането на седми блок на ядрената ни централа може да става чрез заеми от финансови институции, сред които и експортната банка на САЩ (ExIm Bank), както и японската JBIC.

По отношение на предварителните условия е записано изрично, че споразумението ще влезе в сила, като получи Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), необходимите разрешителни от ЕС и международните институции и ако Министерският съвет изрично избере технологията АР 1000 за новата мощност. Има редица точки обаче, които остават скрити.

Споразумението може да бъде прекратено без отговорност за която е да от страните, е записано още в предварителните условия. Част от текста обаче е заличен.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: АЕЦУестингхаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Във фила "Sisco" даваха за специалисти по договорите сключени с граждани, най-вече за здравни осигуровки, които специално издирваха и минималните грешки при подписването от страна на клиентите, така, че да не се изплащат, и тези хора взимаха страхотни комисионни. А тези ми крият цели страници, и нали беше 12мил, сега кога стана 14, и защо една хам, централа да е по изгодна от две Руски за по 3 мил, като освем, че ни зареждат с гориво и след това се заангажират с отпадъците, абе пак замазват нещ
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
19. Защо се опитват да побликуват нещо? Част от нещо ?За да го отменят , или да напомнят , че ще се работи по Ядрен Реактор , който няма сертификат , дава грешки. Другият важен въпрос за България , са ядрените отпадъци ? Не само ще ги оставят в България, но ще си докарват и Техните ! Това е унищожаване на Козлодуй , Белене , гласят и Добруджа !И чакат един да дойде , за да го осъществят ! И българския народ неможе да се противопостави !
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прегазват националните ни интереси, за да си защитят фирмения интерес? И на тези *** ще им даваме да ни строят реактора? Тази компания изобщо не трябва да бъде допускана до проекта при положение, че цензурират информация от обществено и национално значение.
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"От американската компания обаче не са позволили цялата информация да стане публична с мотива да защитят своите фирмени интереси."Ей американски ****ерасти, тоя реактор ние ви го плащаме, как ще криете информацията бе, май не искате да ви лъснат далаверите, а бе нещастници?
49
1
 
6
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Някой знае ли каква е позицията на партиите по въпроса?
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
55. Ти ако се опиташ да мислиш ще е по добре , обаче нещо ти пречи !
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 53500 години бяхме машала, 20 зеер гуд, 50 години бяхме очень хорошо, 25 години вече сме ок, кога ще сме добре, не знам...
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Показаха споразумението, но с бели полета. Цели страници и пасажи от документа липсват!Хе-хе! И кво ни показаха, май само заглавието му!? *** народ, проста държава!
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
слугите на колонизаторите докараха хамериканците тук - десетилетия ще сте роби
44
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен 49Чел,чесъм имат един замразен АЕЦ в Индонезия от 10 години заради проблеми с реакторите,имат 2 сериозни аварии в САЩ има инфо в американски сайтове,и имаха проблеми с горивото за АЕЦ в Чехия и Украйна заради което са били сменени като фирма,познай с каква...руска.А този реактор който ни го набутват сега е нов недоказан и по време на разработката е давал много отклонения и е смятан за ненадежден.Ама ние си имаме Бойко той за това ги докара ако стане нещо той с голи ръце оправя.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
49. AP1000 се строят в китай и в САЩ и поне един ще бъде завършен преди нашият, проблема не е че е построен за пръв път, винаги има пръв път. Проблема е в радиоактивните продукти на уран които се произвеждат във всеки реактор. След фукушима слонското краче на Реактор 3 е стъпало здраво в подводните реки и трови океана, ще дойде време всички атомни централи да бъдат затворени, независимо колко механизми и защити имат.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
47. Кой друг е пробвал тази компания ?Японците ли ? Дето реактивния ботуш се изтича в океана ?
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При делене на уранови атоми се освобождава енергия и стотици радиоактивни вещества са създадени същото време. Това са фрагменти от натрошени уранови атоми - продуктите на разпад - а те са милиони пъти по-радиоактивни от урана, от които те идват. Те съставляват радиоактивнен *** който трови земята след ядрена експлозия. Те са отпадъчни материали, радиоактивни, които правят облъчено гориво опасно за милиони години. Ядрено делене в никакъв случай не означава, чиста технология.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагледахме се на крупни и неизгодни сделки през последните 25 години. Къде е изгодата за страната, като за тези пари можем почти да построим Белене? И също се нагледахме на филма "Придобиване на собственост срещу дълг", та този сценарий как се вписва в пейзажа? Отделно, ние сме най смелите в ядрената енергетика, първи в Европа ще пробваме тази компания и страхотните й постижения!!! При положение, че само Франция и Германия общо имат над 120 АЕЦ!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
42. Точно !Ние в България нямаме такова място да ги съхраняваме !За това руснаците ,вземаха ядрените отпадъци.Те ги вземат от построените от тях централи и в Западна Европа .
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво излезе? - Ще платим два пъти по-голяма цена за два пъти по-малко мощност,- ще вземем експериментален реактор, вместо редовен,- ще загубим инвестициите, направени досега в Белене,- ще платим милиард и половина неустойка за неспазения договор за Белене,- ще имаме прескъп ток, по примера на американската Марица-2...Радвай се народе - не сме бананова република. *** сме.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кои са Акционерите ? ( единият е Борисов )Не че влага пари ( а ще получи .. ) щото се е съгласил на сделката ( с белите полета )Значи има ли право да продаде акциите си ( само след като се постави първото гориво в реактора ?) Ще му се плати тогава ... Или ще им се плати ... Колко са незнаем ??
36
2
 
0
 
! Отговори
с11 преди 9 години
Отработеното гориво се съхранява в басейн с вместимост 10 години, след това го карат някъде. Само се молете да не е някъде около вас, щото 93 изотопа са дълговечни, поне 500 хиляди години. Дефакто токсичността ще се покачва с времето до достигане на пикова стойност поради състава на получените изотопи чрез полуразпад от продуктите на делене на Уран. Това е *** бомба за бъдещите поколения, ядин реактор консумира 100 тона уран, а AP1000 консумира също и плутоний и произвежда ядрен ***.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подигравка с хората. Що не го публикуват цялото. Компаниите се опитват да крият клаузи само когато искат да измамят.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи проектната компания , ще извършва всички действия ..по изграждането на 7-ми блок