Трябва да се търси „най-малкото зло” за КТБ, иска Хърсев

"Казусът е тест за държавата"
Обновена: 21 сеп 2014 17:53 | 21 сеп 2014 17:50, Миглена Иванова
74
Трябва да се търси  „най-малкото зло” за КТБ, иска Хърсев
Снимка: архив Булфото

Според финансиста Емил Хърсев трябва да се намери “осъзнато, оптимално решение” за КТБ, “най-малкото зло”. В предаването “120 минути” по bTV той предупреди, че и в процеса на оздравяване на банката вероятно ще се реализират загуби – и за вложителите, и за акционерите, тъй като все по-трудно може да се намери решение с чисто пазарни способи.

Още по темата
Казусът с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) е тест дали българската държава е в състояние да се справи с подобен род проблеми, коментира още Хърсев. Той участва в специалния експертен съвет за към работодателските и синдикалните организации, който също работи по проблема с банката и предлага възможни решения.

Ако не се справи, ако банката не бъде оздравена и санирана по разбираем от всички начин, това ще остави дълбоко недоверие в държавата и банковата система, предупреди експертът.
Той припомни, че според резултатите от различни проучвания на общественото мнение нацията очаква банката да заработи.

Хърсев коментира, че има консенсус по въпроса за оздравяването на банката – теза, която поддържа и управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Финансистът предупреди, че несъстоятелност на КТБ “ще ни струва много”, като изтъкна, че най-високата цена ще бъде разрушеното доверие. Оставянето на банката да си отиде ще доведе до огромни загуби на фирми и вложители, които ще са непоносими, подчерта той.

“Натрупаха се критична маса становища и позиции, разумна е позицията на главния прокурор”, каза още Хърсев, който припомни думите на обвинител №1, че дейността на КТБ не е обичайната банкова дейност.

Според него законодателството решава принципно нещата и не бива да се нарушава, но към всеки случай трябва да се подхожда "креативно", по неговите думи. Освен “сляпо четене на законовите текстове като фарисеите едно време, трябва да помислим за решение извън закона, например на договорна основа, например да се потърси банка, която вероятно би могла, при някакви условия, при подкрепа, при помощ, включително и от държавата…”, каза той.

Що се отнася до ролята на БНБ, Хърсев посочи, че не е съдник и не би посмял едностранно да твърди каквото и да било. Той обаче посочи, че натискът върху Централната банка е нечестен и тя не е получила подкрепа в описа си да реши в зародиш проблема КТБ.

Той изтъкна, че банката има важно място в банковата система на страната и държавата трябва да покаже, че е в състояние да координира и овладява такива казуси, да обяснява какво и защо прави. Тогава според него ще се създаде доверие – когато покажем, че знаем как да решаваме проблемите.

Всичко по темата КТБ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: КТБЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
В името на най-най-малкото ЗЛО, ще пробват да не върнат на малките вложители парите, и ще чакат да видят дали някой ще пробва да им посегне ....
23
0
 
8
 
! Отговори
ядосан вложител преди 9 години
БНБ Е ЗАВИСИМА ОТ ДПС !!!
22
0
 
9
 
! Отговори
Голям експирт преди 9 години
Ако не се справи, ако банката не бъде оздравена и санирана по разбираем от всички начин, това ще остави дълбоко недоверие в държавата и банковата система, предупреди експертът.============================То пък един експерт.Дълбоко недоверие в държавата и банковата система поражда това, че някои взеха едни пари и нямат намерение да ги връщат.
21
0
 
6
 
! Отговори
хх преди 9 години
Мирише на нафталин от Позитано 20 !
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак ли тази гнусна физиономия на екрана
19
0
 
20
 
! Отговори
losHo преди 9 години
Трябват арести, правосъдие и затвор!Искров трябва да е първи
18
0
 
10
 
! Отговори
Хапльо, преди 9 години
25 години само търсим най-малкото зло и затова се докарахме до това положение! Сега пак се опитват разни "експерти" като теб да ни натрапят една откровена обида за нормалния интелект, каквато е Борисов, за по-малко зло. ?бете си майкат а, експерти нещастни! Ако видя нещо и не позная, че е хубаво, просто не го купувам, вземам, използвам...зависи какви са ми възможностите. Всички ***, националисти, фашисти и т.н сте голямо зло, няма разлика в големината като зло,запомнете!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака да ги забие на кол. Всички политици ще бъдат в затвора. Щом крадете нашите пари ще гласувам за Волен. Достатъчно. Край.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMODOVOLNA,OHRANENA SVINJA !!!
15
2
 
10
 
! Отговори
ГАДНА ОФШОРКОВСКА преди 9 години
***! Само комунистите трябва да дойдат пак на власт за да ви дадат ВЪЗМЕЗДИЕ. Не БСП , КОМУНИСТИТЕ - тия дето на 9.9.1944г свалиха ФАШИСТИТЕ от власт. НАРОДЕН СЪД, КОНФИСКАЦИЯ и ВЪЗМЕЗДИЕ
14
2
 
22
 
! Отговори
zz преди 9 години
НЯМА ПО ГОЛЯМА НАГЛОСТ , ТОЗИ КРАДЕЦ ДА ДАВА АКЪЛ КАК ДА СЕ СПАСЯТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ! D:.............................................
13
1
 
23
 
! Отговори
ники преди 9 години
Нищо национално няма. Гаден комунист си ти Хърсев. Не искаме да плащаме за далавери на такива като теб. Измамници.
12
1
 
22
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Решение. Прави се анализ и снимка на действителното състояние. Установява се вината на всички и се оздравява за сметка на виновните или фалира се възстановява средствата на вложителите % от фактическото състояние. Не трябва за сметка на данъкоплатците да се работи.
11
0
 
10
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
продълж.: трябва да спазват законите.Ако някоя овца сгази лука и се изправи пред фалит,съгласно закона,тя фалира.Тук никой не взема "политическо решение",за да не фалира.И сега,да си дойдем на думата.Щом по отношение на банките се вземат "политически решение",това значи,че и банките,по отношение на техните "клиенти",вземат,политически решение,което означава,че няма никакво значение,дали в банкат аима необходимите за дейността и пари,тя може "да ги създаде с политическо решение".Ех,овце,овце....
10
1
 
9
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
В "тая държава",всичко е въпрос на "политическо решение".Иначе на овцете им проглушиха ушите,че съществуват закони и "независими" институции и тези "независими" институции,трябва да действат съгласно закона.Сега ни се казва,че "ако трябва да се вземе политическо решение,трябва да се излезе и извън закона.така,този гювендилък може да се прилага(то и това става),за "решаване на някой проблеми",извън закона,извън независимостта на институциите,стига да има "политическо решение".Овцете,обаче
9
1
 
16
 
! Отговори
Герчо с празната тор преди 9 години
Бесене с главата на долу
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека не бъдем късопаметни!По време на банковата криза 1995 -1997 г. Емил Хърсев и Кольо Парамов бяха подуправители на БНБ и активно съдействаха на една шепа червени крадци да източат парите на вложителите.Сега вместо да са в затвора тия "специалисти" дават ката ден акъл на матриало по телевизиите.Ужасно еда гледам как сега се случва породеният банков рецидив - източване и после..... държавата да покриела загубите, а крадците да сепохилкват доволни. Е това иска инаглеца Хърсев!
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалит, плащане на гарантираните депозити, продажба на читавите активи ако въобще има такива и покриване на част от изплатените депозити. Всичко друго са платени лобисти Хърсев Костов и незнам си още кой!
6
2
 
21
 
! Отговори
Дърт голям преди 9 години
ЗА КАКВА ДЪРЖАВА И КАКВО ДОВЕРИЕ ГОВОРИ ТОЗИ ***. ЦЕЛТА Е НЯКОИ ДА СИ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ. ЗА ЦЕЛТА ЩЕ НИ УБЕЖДАВАТ, ЧЕ БАНКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОЗДРАВИ С ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА. ЕДИН МЕСЕЦ ПО КЪСНО ЩЕ ФАЛИРА, СЛЕД КАТО Я ИЗПРАЗНЯТ ОТНОВО. И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ Е ПРЕЕБ***Н ДВА ПЪТИ.ПЪРВО ГО КРАДАТ И ПОСЛЕ СИ ПЛАЩА. ЖАЛКА ИСТОРИЯ. Ще играе СОПАТА.
5
4
 
23
 
! Отговори
Един от Обществото преди 9 години
ОБЩЕСТВОТО ОЧАКВА: 1- ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА НА КТБ. 2- ИЗПЛАЩАНЕ ПО 100 000 ЕВРО НА ИМАЩИТЕ ПРАВО. 3. -СЪД И ПРИСЪДИ НА ВИНОВНИТЕ. 4 . СМЯНА НА ГЛ. ПРОКУРОР И УПРАВИТЕЛ НА БНБ . АКО НЕ СТАНЕ ТАКА ЩЕ ДОЙДЕМ СЪС СОПИТЕ.