Отнемане лиценза на КТБ - по-скъпото решение

Експерти: Досега БНБ е трябвало да разработи няколко стратегии
Обновена: 20 сеп 2014 20:48 | 20 сеп 2014 10:08, Миглена Иванова
57
Отнемане лиценза на КТБ - по-скъпото решение
Снимка: архив, Булфото

Отнемането на лиценза на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) би било по-скъпото решение на проблема с финансовата институция. Това коментира бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) проф. Емилия Миланова в предаването “Събуди се” по Нова телевизия.

Миланова подчерта, че при обявяването на банката в несъстоятелност фондът за гарантирането на депозитите ще бъде изпразнен, тъй като той разполага с 2,1 млрд. лева, а гарантираните депозити в КТБ са за около 3,7 млрд. лева. Останалите пари трябва под някаква форма да бъдат дадени от държавата, а отделно парите на всички институционални вложители не са гарантирани, което ще им коства сериозни загуби. Така косвеният ефект от затварянето на банката може да достигне и 10 млрд. лева, но е трудно да бъде изчислен, посочи тя.

Финансистът Стоян Александров подчерта, че вероятно голяма част от негарантираните депозити са на фирми и поиска БНБ и квесторите да изнесат данни за структурата на тези вложения – каква част от тях са на граждани и каква – на предприятия.

Миланова допълни, че институционалната подкрепа за оздравяването на финансовата институция би струвала по-малко от 3,7 млрд. лева, като ще представлява държавна помощ, която в последствие ще бъде възстановена.

Експертът упрекна Централната банка, че “изначално тази фигура на специалния надзор е сбъркана”, както и че “Управителният съвет на БНБ не са си прочели закона и не знаят философията на закона”.

“Специалният надзор е една оздравителна процедура и даже оздравителна процедура трябва да се провежда за кратко време. Има процедура, по която се оценяват активите на банката, и тъй като тя продължава толкова дълго време, което е недопустимо, капиталът на банката ерозира и вероятно ако се удължи надзорът с още един-два месеца, може да се достигне до пълна ерозия на капитала”, предупреди тя.

Миланова подчерта, че досега БНБ е трябвало да разработи няколко стратегии, да се водят много интензивни преговори с досегашните акционери, с бъдещите акционери, да се види какви са възможностите за капиталова и ликвидна подкрепа, да се разработят варианти с участие на фонда за гарантиране на депозитите, да се получи институционална подкрепа, “за да могат вложителите да повярват, че зад тази банка стои Централната банка, стои правителството, и да не тръгнат да си теглят депозитите”.

Тезата й беше подкрепена от бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров, който участва и в специалния Експертен съвет към работодателските и синдикалните организации, който също се занимава с казуса КТБ. Той отново повтори позицията си, че “най-добрият спасител на една банка е друга банка и това го е показала добрата практика по цял свят”, но допусна, че “това в България няма да се случи”.

Димитров посочи, че БНБ има алтернатива – или незабавно да предприеме действия за оздравяване на банката, а ако не ги предприеме, да обясни защо, или да отнеме лиценза на банката.

“Нещата са прости – ако няма отрицателна капиталова адекватност, а има недостиг на капитал, трябва да се приложат оздравителни мерки, категорично. В банката може да се да влязат нови акционери, друга банка да се намеси, други инвеститори, фондът за гарантиране на депозитите. Ако капиталовата адекватност е отрицателна, трябва да се отнеме лиценза и да тръгне производство по несъстоятелност. След отнемането на лиценза банката може незабавно да бъде купена от друга банка. Това са опции и възможности изцяло в правомощията на Управителния съвет и той трябва да реши и да аргументира своето решение”, коментира Димитров, като предупреди, че “заразата може да тръгне навсякъде”, ако институциите не се обединят и предотвратят опасността за системата.

Стоян Александров отново посочи, че вижда страх да се заеме конкретна позиция, но признава, че е “свършена доста работа”. “Има неистов страх да се заеме определена позиция. Веднъж, че може да сбъркат – каквото и решение да предложат, все ще има недоволни, това безспорно е истина”, коментира той, като допълни, че “това е деликатен проблем“.


Икономически новини четете в Investor.bg
 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
7
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 6 години
Стига а тези манипилации. Обезщетението на вложителите с до 100 000 евро трябва да стане с активите на банката. Ако дупката е толкова голяма, че активите не стигат даже за това, то защо борда на банката и на БНБ не са в затвора и то до живот без право на обжалване!!!Ще гласувам за партия която се обвърже с това!
45
1
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Не съм против това да има богати. Истински се радвам на успели, хора.Но човек трябва да има малко финансова грамотност. Първо като си правиш портфейл от инвестиции, защото депозита в КТБ не трябва всички яйца да са в една кошницаНяма безрискова инвестиция и е добре преди да почне да реве на умряло някой да си направи сметката.Аз имам акции, имам и депозити, купил съм ги с ясното съзние че в живота всичко става, промяна бизнес климат, фалити, неуспял продукт и така нататък мога да ги загубя
44
1
 
7
 
! Отговори
ДО КИРИЛ преди 6 години
КИРИЛЕ ИЗГЪРМИ ЛИ КТБ БЕДНА ТИ Е ФАНТАЗИЯТА ОТ ПОСЛЕДИЦИТЕ.НЕ СИ МИСЛИ ЩЕ СТОИШ ОТСТРАНИ И ЩЕ ГЛЕДАШ СЕИР.
43
0
 
13
 
! Отговори
ДО КТБ ВЛОЖИТЕЛ преди 6 години
ВСИЧКИ ВЛОЖИТЕЛИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ ПРЕД БНБ И ПАРЛАМЕНТА ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО.С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН НЕЩАТА СТАВАТ ПО ЗЛЕ.ТЕЗИ КОИТО КЛАТЯТ БОРДА НЕ СПЯТ-КАПИТАЛ ВСЕКИ ДЕН ВНУШАВА КОЛКО ПОЗЛЕ СТАВА БАНКАТА И КАК НЯМА НАЧИН ЗА СПАСЕНИЕ.ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ
42
0
 
3
 
! Отговори
do Kiril ot Gernania преди 6 години
Kirile, vinata ne e vav vlozitelite, trqbwa da se tarsi otgowornost ot GRABITELITE - Peewski & Co.
41
3
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Стига *** са ни правили на *** ! Отнемане на лиценза на КТБ било по-скъпо решение! Да по - скъпо е за акционерите и по-евтино за данъкоплатеца. Зависи държавата чии интереси защитава !Докога държавата ще харчи нашите пари в интерес та тези които взимат решенията и ущърб на държавата и всички нас ! Това ако не е корупция и злоупотреба с власт -здраве му кажи ! Не ни интересуват проблемите на банкерите /мародерите /! Както междувпрочем тях не ги интересуват нашите проблеми ! Майната им !
40
0
 
16
 
! Отговори
ВЛОЖИТЕЛ преди 6 години
В БНБ ГИ Е СТРАХ ОТ ТОВА КОЕТО СА НАТВОРИЛИ ПОД ЧУЖДА ДИКТОВКА,ОТ ТОВА ЧЕ СА СИ ЗАТВАРЯЛИ ОЧИТЕ И ОТ ОТГОВОРНОСТТА КОЯТО ГИ ЧАКА
39
0
 
9
 
! Отговори
друг информиран преди 6 години
А знаете ли, че ЧОБАНОВ е кандидат-депутат на ДПС, водещ листата на две места.
38
0
 
10
 
! Отговори
Информиран преди 6 години
Има информация, че ИСКРОВ СИ Е ИЗТЕГЛИЛ АВОАРИТЕ ОТ КТБ ден преди затварянето на същата.
37
1
 
13
 
! Отговори
до Кирил преди 6 години
Кириле, не съм мутра, а човек осигурил работа на 12 специалисти. Като мене има много.Разберете, че и в България има способни и честни хора със средно европейско имотно състояние,ЗАЩО ЗАВИЖДАТЕ НА НАС, а не на Онасис, Бил Гейтс, богатите футболисти. и.т.н.Естествено е да има богати, българинът се възхищава от стандарта на много страни, в които има бедни и богати, но не ТЪРПИ ДА ИМА НЯКОЙ НАД НЕГО в България. Не смятайте, че на народа ще му стане по-добре, ако нас ни ОГРАБЯТ БАНДИТИТЕ !
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 6.5 милиарда колкото трябват за спасяването на КТБ могат да се построят над 700 нови завода.Всички производствени мощности на Дачиа в Румъния И Фолксваген в Испания не струват 2 милиарда. Представете си за каква сума говорим
35
0
 
16
 
! Отговори
КТБ вложител преди 6 години
Не се заблуждавайте: Хиените ПЕЕВСКИ и ПРОКОПИЕВ няма да спрат до тук. Те не искат да останат с празни ръце, затова искат КТБ да ФАЛИРА, а не да бъде купена от друга банка, освен ако тя е собствена или под техен контрол банка.Сега не е 1996/1997, има Интернет, има все пак някаква средна класа, която няма да остави да бъде ОГРАБЕНА от ШЕПА МОШЕНИЦИ. Аз принадлежа към тази класа и ЩЕ СЕ БОРЯ ДО ПОБЕДА НАД ГРАБИТЕЛИТЕ както и с/у Искров и Цацаров !!! ЗАЯВЯВАМ ОФИЦИАЛНО ТОВА !!!
34
2
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
С тези милиарди които ги нямате за нищо са изработени от потта на народа и нашите деца ще ги плащат.При положение че деца умират от липса на пари за лечение на рак и други заболявания.При положение че сме 1-во място по смъртност в Европа и няма пари за лекарства за сърдечно болни хора.При положение че сме на последно мяство в СВЕТА по раждаемост и младите семейства не могат да си позволят да раждат деца.Това което искате е ПЪЛНА НАГЛОСТ.
33
2
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Който иска да я спасява да е спасява. АЗ КАТО ГРАЖДАНИН ОТКАЗВАМ да давам пари за възстановяват депозитите на хора които са се полакомили от ВИСОКИТЕ ЛИХВИ на КТБ и изведнъж се оказват че не са преценили риска.Всеки си носи кръстта.Парите за Възстановяване на КТБ струват колкото Хемус, Струма, Марица и Магистрала черно море заедно с Тунела под Шипка.Нямаме пари да си оправим инфракструктурата но имаме да наливаме в на мутри сметките.
32
0
 
7
 
! Отговори
Пострадал преди 6 години
Най-страшният урок и най-голямата последица от кризата с КТБ за банковата стабилност е, че всички видяха, че когато някои властимащи решат да съборят която и да е банка, ще го направят, защото по-силен от държавата няма. ДПС ВЪН ОТ ВЛАСТТА !!! ЗАТВОР ЗА ЕНИЧАРИТЕ Д. ПЕЕВСКИ и Й.ЦОНЕВ, какато и за ЦАЦАРОВ и ИСКРОВ !!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗАЩОzashto li ,zashtoto sveta e palen s takiva naivnici kato teb....zatova triabva i da ima takiva da im gi vzemat....nishto novo pod slaceto ...edin vid ,na niakoi chastieto se gradi na neshtastieto na ostanalite neshtastnici naivnici glypaci....
30
0
 
4
 
! Отговори
pet преди 6 години
За пореден път ДПС показа , че управлява България за жалост!
29
0
 
5
 
! Отговори
икономист гуру преди 6 години
продължение единствено на сърбия и се пише огромна положителна точка че спазва европеиското право без да е член на ес наште лъжат докато всичко се замете
28
0
 
8
 
! Отговори
икономист гуру преди 6 години
темата ктб е ясна там няма омански фонд основнияг акционер е дпс ако цв василев покаже списъка на акционерите ще има революция сред акционерите са боко тиквата орешарски искров и почти целият елит василев сее подсигурил дори и да го гръмнат от 15 места ще цъфнат документи в медиите сега незнаят какво да го правят ще усукват докато се забрави
27
3
 
8
 
! Отговори
Бачкатор преди 6 години
До ТракторМиличкият ми трактор (явно именно с подобни кредити си купил трактори и силово си заграбил земи, та затова защитаваш ГЕРБ). ДО КОЕ СЕ ДОКОСНА ГЕРБ И НЕ ГО ЗАГРАБИ, БЕ, ТИКВЕНСКИ ***? ЧИИ ПАРИ СА В КТБ? НА БСП иили на ГЕРБерастите, които се нагушиха с големи лихви, а не могат да дадат адекватен отговор КАК с една заплата, дори и депутатска, се печелят МИЛИОНИ? Колко статуи е продал Рашидов, че след като е накупил толкова имоти и живее в охоство е СПЕСТИЛ 2 милиона? А, тракторе?