Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес

ДКЕВР потвърди увеличението средно с 9,79%
Обновена: 1 окт 2014 15:58 | 1 окт 2014 15:58,
187
Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес
Снимка: Булфото, архив

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Още по темата
Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група числа - със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто.

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
22
 
! Отговори
дарт вейдър преди 9 години
Вдигайте се робове, на оружие за свободата на Майка България! Свобода или смърт! 25 години ни лъжат и крадът
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пред ДКЕВР цари тишина?????
58
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 67Цената щеше да се вдигне без значение кой е на власт а и ГЕРБ не са. Стига рева.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Довечера играе Лудогорец срещу Реал. Ако някой се чуди защо оствиха обявяванео на цената за днес. Ето заради това. Освен това полицията обяви специални мерки за охрана на мача довечера. Браво. Отлично. Няма да се учудя и Лудите да бият довечера или поне равен да се порадва народа и да забрави малко за електричката. А някой мятал яйца. Е да де, ама има мач
56
1
 
26
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Време е за нов 19 май 1934 г. 25 години ни управляват само крадци и отявлени престъпници.
55
5
 
0
 
! Отговори
asdf преди 9 години
ne s 10 a sas 100 trqbva! UMIRAITE !
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova e naj- kradlivata darjava.Za tezi, koito vzimat reshenieto tova ne e problem,zashtoto te imat mnogo,problemat e za rezi koito nqmat dostatuchno sredstva.
53
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стореното сторено. бойко не желае власт преди зимата, без нов заем и с огладнял народ. Затова и кампанията е вяла. Затова и смениха ръководството на ДКЕВР и качиха цената. Близнашки остава премиер поне до февруари, когато ще има нови избори. На 5-и Герб ще има най-много гласове но правителство няма да състави. и февруари пак на избори. После идва пролет, после лято и на оцелелите няма да им пука поне до следващия отоплителен сезон. А идават вип брадър, сървайвър и турски сериали.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой знае ли колко е повишението за ЕРП на бат Саали? или там промяна няма?
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов е прав за лошия матрял !!! То мачка народа, а той гласува за него !!!
50
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви е честит ГЕРБ.
49
1
 
21
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Вдигайте се робове, на оружие за свободата на Майка България! Свобода или смърт!
48
2
 
10
 
! Отговори
Боби Борисов преди 9 години
МАЛКО ИМ Е НА ТЕЗИ ГАДОВЕ !!!ТРЯБВА ОЩЕ ДА ГО УВЛИЧИМ КАТО СТАНА ПРЕМИЕР !!!
47
1
 
16
 
! Отговори
ф преди 9 години
Това се нарича НЕОКОМУНИЗЪМ ,към това ни водят всички десни партии ГЕРБ,РБ,НФСБ,ДПС ,да приватизираме печалбите и всички апетитни активи,а когато фалираме национализираме загубите и хоп народа да плаща за банки,НЕК,ЕРП,ВЕИ и т.н.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Токът поскъпва и съответно цените на стоките нагоре. А щяло да има дефлация. Някой може ли да обясни как става този номер?
45
0
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
Ще излезнат 3милиона българи наулицата ама знаеш ли кога?...Освен ако изпратят талибаните които нахлуват БГ и им дадат по един БГ-паспорт.Не разбрахте ли че българите са мишки
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е еврно, че с "блокадата" на границата Бюреков втвърдявал електората на ДПС, то ДКЕВР с увеличението на цената на тока втвърдява и разширява електората на Атака и Фронта.
43
1
 
24
 
! Отговори
аз преди 9 години
На нас джихадисти не ни трябват, в парламента има 240 такива.
42
13
 
4
 
! Отговори
hihi13 преди 9 години
Както писах в друг сайт ще напиша и тука същото :)))))Специален поздрав за тия смешници тука дето много плямпаха и се правиха на голямата работа, нямали да могат да повишат цената , до тука било , ножа опряло до кокала и темп подобни глупости дето писахте да не изброявам всичко, е кво стана увеличиха го , хайде сега подвийте опашка и бегом марш под масата където ви е мястото смешници :))))))) е аз тока си го плащам най редовно само че в Bundesrepublik Deutschland хаха :))))))))))))))))
41
1
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 9 години
Що лаете бе кучета ??? Цецоооооо,след изборите ще имаш много работа...Лайте,лайте.След изборите ще видите къде с****т гладните.