Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес

ДКЕВР потвърди увеличението средно с 9,79%
Обновена: 1 окт 2014 15:58 | 1 окт 2014 15:58,
187
Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес
Снимка: Булфото, архив

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Още по темата
Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група числа - със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто.

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не плюе ВЕИ-тата, като източник на зелена енергия, а хората бучат срещу начина по който бяха уредени наши хора на държавна хранилка за един стабилен период от 15-20 години. Всяка инвестиция е риск и да гарантираш печалба за години напред е най-малкото в противовес и с европейското законодателство за държавно субсидиране на частни предприятия. Освен ВЕИ-тата под проблема с цента на тока се има предвид и договорите с американските тецове, които хич не са еко.
79
1
 
10
 
! Отговори
Помислих преди 9 години
Помислих , принуди ме коментар 97 с поканата в ника му Помислете.За нищожно количество енергия , отгоре на това фалшиво и неструващо като енергия , собствениците на фотоволтаиците присвояват 1 милиард годишно и това ще трае 25 години.С няколко размисли , се стига до извода , ще струва колкото три АЕЦ Козлодуй.Поне тези гениални производители да обяснят , къде отиде излишният ток дето се произвежда в тази страна.За смях сме и за увеличение на тока с 100 % за да почнем да поумняваме.
78
9
 
2
 
! Отговори
дам преди 9 години
Новата опорна точка , че волтаиците били построени по времето на ГЕРБ.Масовото строителство започва 2007 и 2008 година , просто 2009 ги въвеждат в експлоатация , защото всяко нещо което се строи изисква срок на изграждане.Второ . Герб намали на два пъти цената на която се изкупува тази енергия , защо не се понижи още .Всичките са маскари . Това е истината , но дори и да не отидете да гласувате пак ще сте пре....А иначе , че се менкат едни и същи през мандат е ясно и на децата вече
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички расклонения на бкп дс всичките партии са си наточили зъбките и чакат 5 октомври
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Смяхпросто за никой от тези,които избори,най-вече в никакъв случай за герб,има още сума ти партии
75
4
 
10
 
! Отговори
Смях преди 9 години
Накажете ги ГЕРБ в Неделя , накажете Гииии ...Само ми споделете и на мен за кой ще пуснете бюлетина , че да знам и аз да не се прецакам ....За *** ли За Златния пръст ли или за ДПС и БСП които дезертираха от власт само преди месец.Може Би за Костов който продаде Тецовете на американците за по долар двата и задължи държавата да изкупува ток от тях 30 години на космически цени ...Смях
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дано да е мека и топла зимата
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, викайте ядосано, че се качва цената на тока. Не е цената на тока проблема, проблемът е, че заплатите са ниски. Ето къде трябва да се съсредоточи народът, а не върху цената на това или онова.
72
18
 
2
 
! Отговори
Помислете преди 9 години
Плюете по възобновяемите източници , но си направете една сметка.През последните години в България са изградени близо хиляда мегавата такива мощности.За тях държавата не е дала и лев ,да по скъпо е изкупува от енергията от АЕЦ но няма никакви вложения , докато ако трябва да плати за нов реактор трябва да вложи 7-8 милиарда , които трябва да изплаща и след това да купува на тънкана.Помислете малко , колко е евтина енергията от АЕЦ , като отчетете риска и милардите първоначално вложение
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
негласувайте за герб бсп и дпси реформаторите на 5 поголямо наказания няма
70
5
 
25
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
90% ОТ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ БЯХА ПОСТРОЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ !!!
69
0
 
24
 
! Отговори
Все още валидно.. преди 9 години
Спи, народе! Преклонена главица сабя не я сече! Спи, народе! 240 душмани безсмъртни имаш, дето 7 000 000 никога не могат да ги победят, защото са 7 милиона - всеки за себе си!
68
5
 
23
 
! Отговори
НЯМАШЕ ДА ГЛАСУВАМ преди 9 години
... АМА СМЯТАМ ДА НАКАЖА ГЕРБ В НЕДЕЛЯ !!!
67
0
 
4
 
! Отговори
баба Цона преди 9 години
Е как ша *** дереш без да ме натискаш, бе щоНОВ!?
66
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да чупим фотоволтаиците с камъни !!!
65
2
 
7
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Мислех си , че до нета имат достъп хора завършили поне средно образование , но уви.Кой е Близнашки - член на висшия съвет на БСП до миналата година , над 30 години функционер на партията.Кой е Румен Овчаров - същия такъв който ви казва , че няма такъв филм да пада цената на тока , освен ако не искате да стоите на тъмно.Всеки мислещ човек знае , че няма как НЕК да купува микса на 130 лв и да го продава на 118 лвНяма как всяка година да е на загуба от 1 000 000 000 лв и това да продължава .
64
0
 
1
 
! Отговори
макето преди 9 години
епа со ного мако са го дигнали я мислех дека киловато ке е към 5 лвспоко ке изпълниме 5 месечната програма на месец по 10% и догодина ке догонат мойте разчетида пием другари за демократията наздраве веселете се бре ора
63
0
 
12
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Вижте проблема в очите! Протестираме пред ДКВЕР, пред ЕРП-тата, а скъпият ток идва от фотоволтаиците, от ВЕИ, от Американските Тец. Там трябва да е протеста да ги видим, да разберем от къде иде скъпия ток и на кого го плащаме. Върху тях трябва да се хвърли яйцето, защото едва ли без натиск са се сдобили с тези сладки договори.
62
3
 
24
 
! Отговори
hansa преди 9 години
Очаквано, сега се подгответе за следващия скок с 20 % като дойде Боко и Цецко. Чудесно е! Замо не разбирам, защо след като 70% от хората не очакват подобрение след изборите, защо ще гласуват за същите тези провалили се ***, започвайки от пожарникари, през физкултурници и хора без образование и фалшиви дипломи. Гласувай пак за герб, а гледай след това какво става. Това е все едно да те оперира пожарникар от херния и да се надяваш, че резултатът ще е положителен.
61
6
 
3
 
! Отговори
акуд преди 9 години
дпс чрез лобита на бсп , атака и обръчите от фирми вдигат тока за да се плащат сметките на ромите за новата зима