Руското ембарго изведе на преден план проблемите на агросектора

Как се отразиха санкциите и "синия език" на фермерите ни?
Обновена: 2 яну 2015 16:25 | 2 яну 2015 16:21, Надежда Бочева
75
Руското ембарго изведе на преден план проблемите на агросектора
Снимка: архив, Булфото

Поредица от кризисни ситуации разтърси земеделския сектор през изминалата година. През август Русия отговори на европейските санкции, наложени заради ситуацията в Крим, с ембарго за европейските агростоки. Бяха засегнати производителите на плодове и зеленчуци, както и млекопреработвателите с договори за износ. В същото време до средата на лятото голяма част от страната беше обхваната от вирусното заболяване по животните „син език“.

И в двата случая селскостопанските производители загубиха пазари и това изостри нерешените проблеми в земеделието.

Летящият вирус

Болестта по животните се предава от кръвосмучещи насекоми през топлите месеци. Тя не се появява за първи път у нас - огнища е имало в южните гранични области през 1999, 2001 и 2006 г. По информация на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) през последните 15 г. вирусът става глобален проблем за европейските фермери. Той постепенно завладява нови географски ширини - Западна, Централна и дори Северна Европа.

През 2014 г. вирусът тръгна от Гърция и засегна сериозно българските фермери. Първият случай на заразено животно бе установен на 30 юни в хасковското с. Мандрица - на границата с Гърция. След това от Южна България заболяването навлезе бързо в повечето области на страната.

В резултат щетите са следните: 27 хил. овце, 358 кози и 410 едри преживни животни – умрели или принудително умъртвени, по данни на БАБХ. До 5 декември на фермерите са изплатени 2,898 млн. лв., които са обезщетение за 288 едри преживни животни, 265 кози и 16 хил. овце.

Загуба на пазари

Освен преките щети за фермерите има косвени – губим пазари, смята председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Той призна, че на фона на близо 1 млн. овце в страната загубата на 27 хил. не е толкова голяма, но сега фермерите не могат да изнасят живи агнета. Например след реализиран износ на 20 хил. агнета за Катар при появата на заразата експортът спрял.

„След вируса овцете дават по-малко мляко, отколкото е характерно за породата им и раждат агнета с по-ниско тегло“, твърди още той. Чилингиров посочи и други щети – по думите му е пострадал и ловният туризъм, след като е имало умрели сърни, елени и муфлони.

„Небрежното отношение към болестта доведе до загуба на пазари“, каза фермерът по адрес на БАБХ.

Обвинения към Агенцията имаше и от страна на Българския ветеринарен съюз, който организира серия от протести, като искаше оставки в БАБХ.

Агенцията носи огромна вина за мащаба на болестта „син език", заяви през ноември агроминистърът Десислава Танева, която освободи един от зам.-директорите на БАБХ.

Сега остава да се реши въпросът с ваксинацията, която ще струва около 5 млн. лв. Вече е обявена процедура - договаряне без обявление за доставка на ваксина срещу „син език“. Поканени са 5 фирми. Ваксинационната кампания е предвидена за пролетта на 2015 г., преди да се размножат насекомите, които пренасят вируса.

Животновъди обаче коментират, че ако администрацията беше действала по-експедитивно, нямаше да се наложи от бюджета да се изплащат близо 3 млн. лв. обезщетения за заразени животни.

Поздрави от Москва

През лятото европейските фермери получиха „честитка“ от Москва – беше наложена забрана за износ на европейски агропродукти в Русия.

В забранителния списък влязоха почти всички месни продукти (говеждо, свинско, птиче месо и някои колбаси), мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, риба и ракообразни, както и някои преработени продукти. Ембаргото засегна доходите на 9,5 млн. души и оказа сериозен натиск върху хранителния сектор в ЕС, поради временна загуба на значителен пазар.

Като размер на сключените договори за износ българските фермери не бяха от най-пострадалите, но на пазара вече се наблюдават косвени последици от ембаргото, твърдят производители.

Реколтата остава на полето

Еврокомисията реагира на ембаргото, като предвиди през август за фермерите 125 млн. евро спешна помощ, за да тушира негативния ефект от свръхпредлагането на плодове и зеленчуци. Средствата трябваше да компенсират изтеглянето на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да не бъде допуснат срив на цените. Схемата бързо беше изчерпана и затворена. След това беше приет нов регламент за допълнителна помощ до 165 млн. евро, за да се компенсира с тях изтеглянето на агропродукти от пазара, бране на зелено или пък реколтата да остане необрана на полето.

По първата схема български земеделци подадоха 79 заявки за компенсации на обща стойност над 1,076 млн. лв., по данни на Държавен фонд „Земеделие“. Това бяха производители на гъби, грозде, круши, ябълки, праскови, нектарини, сливи, домати, краставици, сладки пиперки, зеле, карфиол и моркови. Заявки бяха подадени и по трите направления - храна за животни, дарение на продукти на социални заведения и необрана реколта.

По втората България имаше право на подпомагане за общо 3000 т продукция. До средата на декември по тази втора схема е подадена само една заявка за плащане на стойност 11 775 лв. Кандидатът е заявил за подпомагане 13,6 тона сладки пиперки, които ще изтегли от пазара с цел благотворителност.

Така българските фермери подадоха по двете схеми общо 80 заявки за плащане на обща стойност 1 088 586 лв. Изтегленото от пазара количество плодове и зеленчуци е общо 4 654 т, а мярката за небране е приложена върху 60 ха. Очаква се компенсациите да бъдат изплатени до лятото на 2015 г. 

Цялата тема прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
4
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
до32Ама ти май ревеш що са ниски цените у БГ ли?Нвмате проблем,ще наредим на нашите агенти от БСП пак да ви вземат парите щом сте забогатяли толкоз.Я не сакам я да съм добре!Я сакам вуте да е зле! САЩ дали са зле според тази поговорка?
28
0
 
2
 
! Отговори
taliban преди 9 години
ZA SINIYA EZIK SE OBVINYAVA6E TURTSIYA A SEGA SE KAZVA 4E BOLESTA E TPAGNALA OT GARTSIYA. PO SKORO POLITIKATA E BILA ZA STROITELSTVOTO NA TELENATA OGRADA I NYAKOY DA SI PALNI GÜ6ATA OT GOLYAMATA DALAVERA .
27
7
 
8
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
Следим те зорко по нето дека че криеш свинкята!Селяните винаги са раждали капитализъм и ще има пак национализация и Народна Власт.Свинско ще ми ядеш ,а Руския Народ ще гладува!
26
4
 
10
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
Що триете бе?25-ти е народен враг щом руския народ е гладен ,а той има цело прасе.Ще има референдум като в Крим ми се струва или ядрени ракети!
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""Нека да си хапна домашно свинско, а Европейците да ядат"".........Българския селянин винаги е бил против "европейското" ... твоята позиция не е нова нито изненадваща. Още Алеко те е описал доста добре, но ти не знаеш кои е Алеко.
24
5
 
14
 
! Отговори
За пълни глупости преди 9 години
*** нито е по бачкането ..нито по мисленето ---*** е комунист по душа !Ще чака некой да произведе ---за да го продаде на сметка/далавера/.Ако требва да се бачка....да идват китайците !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ния ставаме --само за Началници и Председатели на АПК!НИЕ СМЕ ---ПО ВЕЛИКИТЕ РАБОТИ.... "ВЕЛИКИТЕ ПАРИ И ДАЛАВЕРИ"!!!
23
5
 
8
 
! Отговори
Az преди 9 години
И пик.л съм и ср.л съм на еврощастието......Отрязах главата на прасето без да му пусна никаква музика пък каквото ще да става.Нека да си хапна домашно свинско, а Европейците да ядат ..................................
22
2
 
4
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
Наши банки интерес 17%, а люди выиграли и залить водкой радость
21
10
 
10
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 9 години
НИКОЙ НЕ ТИ ЗАБРАНЯВА ДА БАЧКАШ НА СЕЛО!ПРОБЛЕМА Е ДРУГ:*** Е *** КАТО ***...НИТО РАЗБИРА ОТ РАЗСАД И ПОРОДИ---НИТО ОТ ТЕХНОЛОГИИ.*** СИ ЗНАЕ МОТИКАТА И АКО МОЖЕ ....СЪС 5-ЩАЙГИ ДОМАТИ , ДА СИ ИЗКАРА ГОДИШНАТА ЗАПЛАТА!ВЪВ ВСЯКА ПРОФЕСИЯ СИ ИМА ТЪНКОСТИ И СМЕТКИ---НЕ Е КАКТО СИ МИСЛИТЕ ....ОРИ ,МЕЛИ ,ЯЖ.....!У *** НЕМА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И АКЪЛ....ИМА САМО ТАРИКАТЛЪЦИ И ГЕПЕНЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ /...като у ТКЗС-то /ДА ....АМА НЕМА ВЕЧЕ!!!!ТРЕБВА ДА СЕ БАЧКА И ДА СЕ МИСЛИ ..!!
20
4
 
4
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
Нам не нужно сельскохозяйственный сектор имеет водку!
19
5
 
16
 
! Отговори
българското преди 9 години
В момента организацията в страната по отношение на търговия с качествени български продукти е такава, че нашите пазари масово се заливат с пумия - гръцки пластмасови домати, турски гумени картофи, тройно употребено прясно мляко, кисело мляко на което мазнините се мият със студена вода, сирене ставащо на пихтия и кашкавал тип подметка. Това ядем ние, докато се излъскваме за износ към ония, които ни размахват пръст! Познайте каква ни е сметката или ползата за подрастващите.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
екстра си е, аз от много време немога да си спомня преди коледа и нова година свинското да е било под 7 лв, а оня ден на 30-ти си купих плешка по 5,60 пресна та пресна :))) да не говорим каква кайсиева си направих летото с евтинджос мат'рял, па и бензинеца поевтине :)))а москалите нека си се бият, на мен си ми е екстра :)
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На твайо мат интересна?
16
5
 
7
 
! Отговори
Россия преди 9 години
Вобще то я не русский, но просто мне так интересно.
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не слагаите минуси за нещо което е истина! Сам Путин каза че увеличението на водката трябва да става много плавно и внимателно защото е свързано с националната сигурност.Това не са мой думи!
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей,тук и руснаци ли пишат?Що не си драскате у рускиу нет бе кракмутняци!
13
4
 
5
 
! Отговори
Россия преди 9 години
Ни хера себе.Нам эмбарговали, сами обосрались.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до8 Ето това трябва да се промени.Не да ми стачкуват за разни глупости.Почва се от смислени работи като не властта да се сменя а да промени нещо защото иначе челастрене по главите!
11
0
 
0
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Бай Шано, за шанаджията няма добавки и субсидии, знаеш как е... И фалит не го лови.
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русне надо для стабилизации экономики начать массово открывать кирпичные заводы. Слава богу песка и глины предостаточно, да и ума для этого, много не надо.Тогда курс деревянного окрепнет до глиняного и уровень жизни сразу поднимется

Спонсорирани публикации