ДКЕВР: Цената на тока ще върви нагоре

Точният процент на поскъпването ще зависи от мерките на правителството
Обновена: 20 яну 2015 15:04 | 20 яну 2015 15:04, Екип на Investor.bg
72
ДКЕВР: Цената на тока ще върви нагоре
Снимка: архив Булфото

Няма съмнение, че цените на електрическата енергия ще растат, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

По думите ѝ очакват се законодателни промени и резултатите от преговорите с американските централи, водени между Националната електрическа компания (НЕК) и инвеститорите, които да определят каква ще бъде спестената сума. В зависимост от това ще бъде определено в какви граници ще се повиши цената от новия регулаторен период, започващ от 1 юли 2015 г.

Още по темата
Вече всички експерти се произнесоха, че тази тенденция, а именно – задържане или дори намаляване на цената, вече не може да се поддържа, допълни още Тодорова.

До края на март енергийните дружества ще трябва да подадат своите заявления за цената електричеството и на базата на тях ще се правят оценките на регулатора, каза тя.

Пред представителите на бизнеса по време на 9-та среща на правителството и бизнеса председателят на енергийния регулатор посочи, че в последните месеци новият състав на ДКЕВР не е одобрил нито едно искане на енергийно дружество за увеличаване на цената, макар и това да означава, че някои от тях ще завършат на загуба 2014 г.

"Стъпките не са предмет на особена гордост, всички участници на пазара губят в момента", обясни Тодорова и допълни, че увеличението на цената на електричеството с 10% от 1 октомври е било абсолютно наложително.

Тя направи и коментар по отношение на една от целите на правителството, записани в управленската програма - либерализацията на енергийния пазар, което ще позволи на всички потребители да избират своя доставчик. "Ако нямаме пазар на едро, как да въведем пазар на дребно?", заяви Тодорова и допълни, че освобождаване на пазара в сегашната ситуация, тоест с НЕК като обществен доставчик, не е възможно.

Ако всички потребители имат възможност да избират, тогава регулираният пазар ще губи значително с всяко излизане на дребни потребители на свободния пазар. Това няма да бъде за сметка на производителите на енергия, защото те ще повишат цената на свободния пазар, за да намалят загубите си на регулирания пазар, допълни още Светла Тодорова.

Още за икономика четете в Investor.bg.


72
Още по темата: ценатокпрогнозаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации