Готово е трасето на "Турски поток" по дъното на Черно море

Първите количества газ по него ще потекат през декември 2016 г.
Обновена: 28 яну 2015 08:17 | 27 яну 2015 21:25, Екип на Investor.bg
180
Готово е трасето на "Турски поток" по дъното на Черно море
Снимка: Reuters

На работна среща в Анкара ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и турският енергиен министър Танер Йълдъз са определили пътя на новия проект "Турски поток" по дъното на Черно море, съобщава руският газов гигант в съобщение на сайта си.

На срещата са обсъдени предварителните резултати от технико-икономическите разчети на газопровода. На тяхна база е взето и решението за маршрута, който отчасти (660 километра) ще повтори трасето на „Южен поток”, а новото направление към европейската част на Турция ще е с дължина от около 250 километра.

Още по темата
Предстои уточнение на трасето на газопровода на турската територия и точката за пресичане на турско-гръцката граница, уточни след разговорите Алексей Милер.

Очакванията са междуправителственото споразумение за реализацията на „Турски поток” да бъде подписано през второто тримесечие на тази година. Първите количества газ по газопровода ще потекат през декември 2016 година.

Предстои тепърва избор на изпълнител на проекта. Стратегически партньор на "Газпром" ще бъде турската газова компания Botas, посочват още от руската компания.

"Турски поток" ще бъде с капацитет от 63 млрд. куб. метра природен газ. Тези количества ще бъдат пренасяни чрез четири отделни тръби по дъното на Черно море, територията на Турция и до газов хъб около границата с Гърция.

Първата построена тръба ще бъде с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра и ще бъде изцяло за нуждите на турския пазар.

На този етап няма официално съобщение към страните, част от "Южен поток", за спирането на проекта. Русия обаче изкупи дяловете в South Stream Transport - компанията, която трябваше да построи морската част на газопровода. Преди броени дни Алексей Милер уведоми европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че "Газпром" планира изцяло до спре транзита на природен газ за Европа през Украйна.

От руската държавна газова компания посочват още, че Турция е вторият им по големина пазар след Германия. През 2014 година към Турция са изнесени общо 27,4 млрд. куб. метра природен газ.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
1
 
! Отговори
НОВИНИ ОТ БАНКЯ преди 9 години
ПО ЗАПОВЕД НА САЩ И ЕС ПАК ЩЕ УДАРИМ СПИРАЧКИ НА ТУРСКИ ПОТОК/БИВШИЯ БЪЛГАРСКИ/ЗАЩОТО НЯМА ДА ПОСТРОИМ БАНКЯНСКИЯ ХЪБ . БЕЗ ТОЗИ ХЪБ НЕМА ДА ИМА ТУРСКИ ПАТОК.
101
1
 
1
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Мауму стара оптен се ошашавих.Южен поток ,турски поток, и т. н.А бре, хора , аз си искам евтин газ , ако ще и от Марс да е!Та който ми докара евтин *** и газ за него ще гласувам на кметските избори.Иначе Фандъковата не дава фандък.Гледа все да взема.Да битер е от Тиквата.Само ,че на Фандъчка юни месец ще И покажа среден пръст.
100
5
 
1
 
! Отговори
moriarti преди 9 години
Руснаците си умират да търчат по света и да откриват драматично нови трасета за газа си. Първи копки, лее се шампанско, ядат се кебапчета и накрая... голем Крим!
99
5
 
15
 
! Отговори
ха-де преди 9 години
А сега, накъде? Що стана така? Нали властта го искаше потока, а то какво стана? Защо Русия на слуша Борка ,какво казва? Къде е сега ЕС и приятната Меркел? Глупав въпрос ,нали?
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пак е прекалил с алкохола!
97
6
 
17
 
! Отговори
1 преди 9 години
Е Бог да прости Южен поток и България! Нахакахме си го сами и доброволно!
96
8
 
13
 
! Отговори
до 151 преди 9 години
Колега, комшийте може да са по добре от нас но си нямат дрогирана седерастия. По това сме на първо място в европа.
95
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Друго е да си развита страна, силна икономика и ясно бъдеще. Такива са южните ни комший. Хората имат стабилна прогресвно растяща икономика, подредена и дисциплинирана държава, добри международни отношения, силна и добре въоръжене боеспособно армия, прогресивна демография, свободен и динамичен вътрешен и външен пазар, високо доверие в Президента и правителството ... И какво остана друго? Всичко им и на ред. Я да се видим ние срещу колко иброени тук основни неща можем да поставим плюс?
94
5
 
0
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Помощ! Ще умра от смях!
93
9
 
7
 
! Отговори
Ни меда, ни жилото.. преди 9 години
Какво беше казал един Канадски премиер ? Да търсиш полза от ортаклък с имперска сила е все едно да спиш спокойно в едно легло със слон. Никога не знаеш кога на коя страна ще се обърне !
92
5
 
3
 
! Отговори
edin преди 9 години
Ислямска дьржава/ако изобщо е такава/ и тя иска газ от,,турски поток,,
91
20
 
6
 
! Отговори
ICo преди 9 години
Европа все още има интереси газа да минава през Украйна, щом не дадоха да мине през България, мислите ли че ще дадът да мине през Гърция? Руски блъфове са това, но не мисля че има логика.
90
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин може да е всякакъв но не и блъфьор...А сега и БГ вече не може да блъфира. Плътно трябва да се залепи за USA ...дори един от щатите и да бъде не е зле .
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е така се прави бързо лесно....
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГанчоНе се говори така. Казва се да ги гръмнем, да ги обесим, а не в някакво бъдеще неопределено.
87
15
 
11
 
! Отговори
Ооопс, пръц! преди 9 години
Точно така ще е, не само трасето, ами даже дали не са сложени половината тръби вече! Ха ха, айде по-полека! Пак ще си говорим през декември 2016-та, когато "потече" газта! Успех на рашъните и другаря ***! Чух че и в Кипър искали газ, много студено било там! И на тях ще прекарате Кипърски поток, нали?Тарикати!
86
3
 
14
 
! Отговори
художника преди 9 години
Тук някои "умници" са се извисили от позицията на ментори на обществото, като пишат че НАРОДА е ***. Май забравят, че и те са от този НАРОД и с к`во са по-умни от другите?СТИГА С ТОВА ЧЕРНОГЛЕДСТВО!!!!!!!!!!!!Като губиш, не знаеш какво печелиш ! Може би е по-добре, че няма да разровят страната ни /тя и без това е малка/, да съсипят най-плодородната земя -Добруджанската, за да пълним гушите на европейските гъзари.
85
7
 
9
 
! Отговори
... преди 9 години
Готово е трасето на "Турски поток" по дъното на Черно море - уа... аз ли не съм в час или нещо ме будалкат (и не само мене). Как така е готов, преди месец се спря проекта по Южен поток и се насочиха към Турция. Е как за един месец построиха тръбопровода бе? При нас се строи с години а тук - за 1 месец. Май Руснака ни е забил нож в гърба (така ми се струва на мен) и докато ние сме правили Южен поток, той е правил към Турция и сега ни резнаха щото турския е вече готов. А стига бе, ти да видиш....
84
5
 
17
 
! Отговори
набесилото преди 9 години
всичко които се постараха юп да не мине през българия а през турция, те са ясни, да ги обесим и другите предатели сами ще си сложат примката на въжето! проклети да са до 9 коляно децата им да носят *** и да се казва хасан айше мурат сакатлъ и.т.н.
83
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави са някои от пишещите тук, че да сме в плачевно състояние има вина и т.н. народ който в огромната си част е мното *** и неадекватен. Цял свят върви напред а *** *** и със самочувствие продължава да живее с илюзии и забил главата си в пясъка. Да славиш един видимо и доказано *** човек като Борисов е еманация нахнародното безумие. Не може неук, неадекватен, неграмотен, с психически проблем - силна параноя да разбира и решава проблеми. Той отдавна живее в света на ограбеното и парите.

Спонсорирани публикации