Готово е трасето на "Турски поток" по дъното на Черно море

Първите количества газ по него ще потекат през декември 2016 г.
Обновена: 28 яну 2015 08:17 | 27 яну 2015 21:25, Екип на Investor.bg
180
Готово е трасето на "Турски поток" по дъното на Черно море
Снимка: Reuters

На работна среща в Анкара ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и турският енергиен министър Танер Йълдъз са определили пътя на новия проект "Турски поток" по дъното на Черно море, съобщава руският газов гигант в съобщение на сайта си.

На срещата са обсъдени предварителните резултати от технико-икономическите разчети на газопровода. На тяхна база е взето и решението за маршрута, който отчасти (660 километра) ще повтори трасето на „Южен поток”, а новото направление към европейската част на Турция ще е с дължина от около 250 километра.

Още по темата
Предстои уточнение на трасето на газопровода на турската територия и точката за пресичане на турско-гръцката граница, уточни след разговорите Алексей Милер.

Очакванията са междуправителственото споразумение за реализацията на „Турски поток” да бъде подписано през второто тримесечие на тази година. Първите количества газ по газопровода ще потекат през декември 2016 година.

Предстои тепърва избор на изпълнител на проекта. Стратегически партньор на "Газпром" ще бъде турската газова компания Botas, посочват още от руската компания.

"Турски поток" ще бъде с капацитет от 63 млрд. куб. метра природен газ. Тези количества ще бъдат пренасяни чрез четири отделни тръби по дъното на Черно море, територията на Турция и до газов хъб около границата с Гърция.

Първата построена тръба ще бъде с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра и ще бъде изцяло за нуждите на турския пазар.

На този етап няма официално съобщение към страните, част от "Южен поток", за спирането на проекта. Русия обаче изкупи дяловете в South Stream Transport - компанията, която трябваше да построи морската част на газопровода. Преди броени дни Алексей Милер уведоми европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че "Газпром" планира изцяло до спре транзита на природен газ за Европа през Украйна.

От руската държавна газова компания посочват още, че Турция е вторият им по големина пазар след Германия. През 2014 година към Турция са изнесени общо 27,4 млрд. куб. метра природен газ.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 януари 2017 г. спира газта за Украйна и съответно и за България. Хъб на турската граница към България няма да има.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oshte Putin kazal na Erdogan 4e cenata na gazta za Evropa da opredeli toy
20
6
 
16
 
! Отговори
Масан преди 9 години
Руснаците си запалиха къщата за да изгори на ЕС плевнята ( мистично съвпадение:-). Това го наричат руска рулетка, ама не е за меки пушки.
19
4
 
0
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
До 27:Прав си,сигурно си разбрал...иронията ми.
18
4
 
6
 
! Отговори
7 преди 9 години
Уникредит е руска отдавна, освен това Газпром не е в списъка.
17
11
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Не знам кат...свърши газта ко ши прайм.Именно за това,Боко и Плевньо отказаха...тръбите;за да не се мъчат тези след...тях,по този въпрос.
16
14
 
8
 
! Отговори
Чернооки преди 9 години
Скоро Путин ще ни изпрати зелените човечета за да направим референдум за просъединяване към... Турция! Тогава Нато какво ще прави? хи хи майтап...
15
22
 
12
 
! Отговори
Черно море! преди 9 години
Ние ще получаваме до няколко години газ от Черно море, тъй че Турския паток може и водка да пуска, все тая! Патока се очертава като голяма издънка!
14
4
 
17
 
! Отговори
Б.Борисов преди 9 години
Нищо, но вървим напред!
13
11
 
19
 
! Отговори
Краен преди 9 години
Абе защо не се присъединим към Турция, един вид аншлус, така и те ще влезат в есето:-)
12
15
 
33
 
! Отговори
Евала преди 9 години
Трябва да уважаваме турците и гърците, защото са на ши стари господари. А новите ни приятели така ни найваха, че свят ни се зави.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМи те и сега си имат газ - Северен поток, а Москва е пълна с баварци...... пук вагините ги прават в китай така или иначе :)
10
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Turcia stava razpredelitel na celiya gaz ot Rusia ,Azerbaydjan i blizkiya iztok
9
6
 
16
 
! Отговори
5-ko преди 9 години
По новата траса главната линиа ке поминува низ Македониа , ако треба Мака и на вас ке даде ......може ке треба да платите нешто кириа ...али ..затоа не се тревожете непотребно ..... Поздрав Петко Македон д Грет
8
15
 
53
 
! Отговори
морски преди 9 години
Честито,Бойко,сега ще купуваш газ на цени каквито ти каже турчина и пак ОТ РУСИЯ.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A sega evropa da pie edno sladko tursko kafe
6
27
 
16
 
! Отговори
Хм преди 9 години
Toй хубаво ще мине, ама ако никои не купува?
5
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като спрат газта при укрите, какво ще прави синчето на хамериканеца, кадето стана шеф на тръбата? Ще им прави един турски нимет, ха ха
4
38
 
12
 
! Отговори
Коце преди 9 години
И какво му пука на ЕС дали от Турция или от Украйна ще получава руския газ. Някоя *** да ме светне какъв ще е проблема на ЕС.Колкото Южния Паток потече, толкова и Турецкий Паток ще потече.Миналата сседмица Газпром взе заем от италианската банка Уникредит за да се справи с текущите си проблемиИзграждането на тая простотия ще глътне към 50-60 милиарда, а Турция няма да даде и стотинка.И после следва какво - пак влизане в ЕС през Гърция или България
3
38
 
12
 
! Отговори
Мираж преди 9 години
До АнонименСкоро ще остатеш доста изненадан. ЕС нява да купува газ по този газопровод. Причината? Много просто- НЯМА ДА ИМА НИКАКЪВ турски поток!

Спонсорирани публикации