Готово е трасето на "Турски поток" по дъното на Черно море

Първите количества газ по него ще потекат през декември 2016 г.
Обновена: 28 яну 2015 08:17 | 27 яну 2015 21:25, Екип на Investor.bg
180
Готово е трасето на "Турски поток" по дъното на Черно море
Снимка: Reuters

На работна среща в Анкара ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и турският енергиен министър Танер Йълдъз са определили пътя на новия проект "Турски поток" по дъното на Черно море, съобщава руският газов гигант в съобщение на сайта си.

На срещата са обсъдени предварителните резултати от технико-икономическите разчети на газопровода. На тяхна база е взето и решението за маршрута, който отчасти (660 километра) ще повтори трасето на „Южен поток”, а новото направление към европейската част на Турция ще е с дължина от около 250 километра.

Още по темата
Предстои уточнение на трасето на газопровода на турската територия и точката за пресичане на турско-гръцката граница, уточни след разговорите Алексей Милер.

Очакванията са междуправителственото споразумение за реализацията на „Турски поток” да бъде подписано през второто тримесечие на тази година. Първите количества газ по газопровода ще потекат през декември 2016 година.

Предстои тепърва избор на изпълнител на проекта. Стратегически партньор на "Газпром" ще бъде турската газова компания Botas, посочват още от руската компания.

"Турски поток" ще бъде с капацитет от 63 млрд. куб. метра природен газ. Тези количества ще бъдат пренасяни чрез четири отделни тръби по дъното на Черно море, територията на Турция и до газов хъб около границата с Гърция.

Първата построена тръба ще бъде с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра и ще бъде изцяло за нуждите на турския пазар.

На този етап няма официално съобщение към страните, част от "Южен поток", за спирането на проекта. Русия обаче изкупи дяловете в South Stream Transport - компанията, която трябваше да построи морската част на газопровода. Преди броени дни Алексей Милер уведоми европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че "Газпром" планира изцяло до спре транзита на природен газ за Европа през Украйна.

От руската държавна газова компания посочват още, че Турция е вторият им по големина пазар след Германия. През 2014 година към Турция са изнесени общо 27,4 млрд. куб. метра природен газ.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
13
 
! Отговори
до 90 преди 9 години
На нас като на "братушки" по-скъп газ отколкото на Германия--Не разбрахте ли най-после, че Германия е съинвеститор в общо предприятие за добив на газ в Русия - това ще рече, че те са инвестирали милиарди евро в добива на газ. Затова сега потребителите имат по-евтин газ!
61
3
 
11
 
! Отговори
до 94 преди 9 години
Че добивай си газ.Кой те е спрял.Само повечко бобец трябва да набиваш.И една фуния си тури на ***.Само гледай да не обърнеш острото към ауспуха ти,че става интересно тогава.
60
2
 
3
 
! Отговори
А ПРЕЗ БАНКЯ преди 9 години
ще минава ли. Д. Е. В. М.
59
7
 
4
 
! Отговори
пунчо преди 9 години
До Анонимен 93ех, ти.. без Ес щеше ли да и пазари? някакви субсидии? шяха да са само русоидни комуноиди и нищо повече. ще ми кажеш нещо за 90-те? тогава имаше за продаване. знаеш ли програмите на ЕС действали през 90-те? предпресъединителните фондове? гадната евраопа ти плаща от 20 години, ***.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен90, да е и аз така викам. Те на нас по-скъп газ като на братушки, а ние им продавахме по-евтино по морето. Нали не е честно. Все пак щом стане въпрос за даване им викаме братушки, ама ако трябва да лапаме за тези братски глупости не си и помисляме.
57
14
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ПАТРИОТ Бойко ще го отиграе, не се съмнявай. Единствено трябва да се загаси руската пета колона, нещо, което повтарям от 10 години.
56
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръби не ни трябват, искаме добив на газ в България
55
3
 
2
 
! Отговори
пунчо преди 9 години
До до 72а как е порядък на български? може ли да е някакъв общославянски? как се ядосахте примитивите само..
54
8
 
3
 
! Отговори
пунчо преди 9 години
До Анонимен 77не 77, не ни трябва тръбътъ, няма договори, няма обосновки, няма нищо, никога не е имало. има само путински корупционни проектчета, гепене, бъзик.. тееба в ***. нищо по-добро от гепене на кинти без да има договори и пр, а?
53
6
 
13
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Прости ... леко казано,манталитет ...слабо казано ,по-скоро хронично,не четох статията,само заглавието,какво пречеше да мине от тук...печалби със сигурност щеше да има за Българите ,но не е нужно нали сме членка на ЕС ...е мерси и какво видяхме от евросъюза за толкова години?!Да ,нищо не видяхме!!! Не ни позволиха да видим!Честито затриващи се бедни Българи ,стоя тук на 24 години съм ,плащам данъци ,работя ,уча...и пак треперя,от такива решения на най-високо ниво!Мисля че можем без парламент!
52
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕРТЕЖА МОЖЕ ДА Е ГОТОВ НО ДО ТУКА!!!!!!!!!!!!!
51
2
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Точното на точния коментар съвсем не точно, а лъжливо. Какво ли самочувствие трябва да имаш, че да твърдиш на какво се надявали руските политици?Не ми се четат измислици на ***.
50
9
 
9
 
! Отговори
ало преди 9 години
България губи всички останали печелят. ,,Чефте пищови на гол тумбак".
49
2
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 9 години
Пунчо на порядък е по-*** от истинския Пунчо. Между другото думата "порядък" е русизъм. Един *** не би трябвало да я използва, но тъпотата си остава тъпота.
48
2
 
14
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Бат Бойко каза да не се притесняваме! Каза, че ще си направим едно хъб-че и ще си ползваме газ....Впрочем, кой избра тоя *** и още ли е на власт?!
47
10
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не виждам какво пречи на турците да извият ръцете на Путин, когато им построи тяхната тръба от 15 млрд. кубика. Ще му кажат "сега още 20% намаление за газа по тая тръба, иначе няма да ти разрешим друга. Ако не ти харесва, късаме отношенията". Путин вече се е набутал 8-9 млрд, така че ни напред, ни назад - ще свали ***.
46
10
 
7
 
! Отговори
руснак. преди 9 години
Щом китайците изклатиха Путин,значи и турците ще го направят.
45
2
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
Някои хора разбират от газови доставки, други нищо не разбират. Сред тях си и ти, разбираш само да повтаряш соросоидски указания, за друго не те бива.
44
2
 
0
 
! Отговори
пунчо преди 9 години
До до 66засегна ли се? осъзна ли за какво става дума? ***. от теб съм на порядъци по-грамотен. знаеш ли какво е порядък?
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, време е нашите форумните аналитици да излязат с точните сметки и нали, така да ни отворят очите как няма да има Турски поток, как няма да се строи и как ще е на загуба. Нали все пак, ако българите не виждат нещо как то може да се случи, то няма начин това да стане :))

Спонсорирани публикации