Газпром се сдобива с коалиция от съюзници в Европа

"Комерсант": Финансирането обаче е ключов проблем
8 апр 2015 10:57, Елка Василева
108
Газпром се сдобива с коалиция от съюзници в Европа
Снимка: архив, Reuters

В Европа се формира нова коалиция от съюзници на руския концерн Газпром, пише "Комерсант".

След като строежът на газопровода "Южен поток" бе провален под натиск на ръководството на ЕС и на САЩ, потенциалните участници в алтернативния "Турски поток" - Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция, решиха предварително да консолидират позициите, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

По негови данни към тези страни може да се присъедини и Австрия.

"Нито един макар и голям проект на Газпром още не е започвал в подобен подчертано политически формат. Ситуацията се изостря от факта, че всички членки на новия "клуб" тъй или инак се опитват да водят независима от Брюксел политика и по други въпроси. Но Европейската комисия също подготвя от своя страна механизми, с които да блокира нежелателни газови проекти", коментира изданието.

Вчера в Будапеща разговаряха външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция, които обсъдиха участието на страните си в проекта на "Газпром" "Турски поток". Унгарското външно ведомство уточни, че представител на Европейската комисия е участвал като наблюдател. Приета бе декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния газ, подаван от Турция към европейските страни.

Така участниците потвърдиха желанието си да се включат в проекта въз основа на маршрута, оповестен от руския президент Владимир Путин при посещение в Унгария през февруари - от Русия по дъното на Черно море през Турция до Баумгартен в Австрия, пояснява всекидневникът.

Газовите преговори може да се наредят според него сред ключовите теми на предстоящата днес среща между Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас. Миналата седмица енергийният министър на Гърция Панайотис Лафазанис обсъди отстъпката за газа от 2016 г. нататък и евентуално смекчаване на условията по схемата "взимай или плащай" с шефа на Газпром Алексей Милер, напомня "Комерсант".

Според негови източници, ако Гърция потвърди, че ще участва в "Турски поток", въпросът за отстъпка до 10 на сто на практика ще бъде решен.

Ако страните се разберат за строежа на сухопътната част от "Турски поток", Газпром ще може да реши проблема с газовите доставки за Европа, заобикаляйки Украйна, без да внася големи промени в сегашните споразумения с потребителите, изтъква руският вестник.

Сред ключовите проблеми пред новата коалиция е финансирането на проекта, подчертава той. В момента достъпът на Газпром до средства от Запада е ограничен, а европейското законодателство не позволява на компанията едновременно да притежава инфраструктура и да доставя чрез нея своя газ. Газпром не ще може да участва в изграждането на новия газопровод през Балканите и Централна Европа по същите причини, както и в случая с "Южен поток", потвърждава Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

По данни от източници, цитирани в статията, руският концерн обсъжда възможностите за създаване на европейски консорциум, който да поеме строежа на тръбата и да осигури евентуално европейски пари.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Буахахахах, коалиция от съюзници - най-големите европейски прошляци! Ако има по-загубени държави от нашата, то това са точно Сърбия, Македония и Гърция. Унагрците са свестни, но Орбан е на за заплатка при Путин, но скоро народът ще го шитни.Как пък все такива несретници са съюзници на руснаците бе?! Защо все Северна Корея, Киргистани, Казахстани, Сърбия, Македония? А защо на САЩ и Европа са уважавани и успели държави като Япония, Южна Корея ОАЕ, Саудитска Арабия, Канада, Австалия? А? М?
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напишете истотията на Павлик Морозов-и за великото му дело..А именни -да продадеш децата си
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 93 до г-н ***.Напишете и как Путин написа за една нощ.,,азбуката,, и как ни спаси от мрак и простота,като любезно ни подари азбуката .Според мен путин е гениален,а рашкитее латят в космоса всеки ден,защото са супер интелегентни
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Д 93_да велики Г-Н ***:-) .Напиши..напиши за великия СССРе народ и най вече за великия Путин-изобретателя на радиото,телевизра,,парното,интерната Създателя на планетата.Напиши напиши г-н ВеликаУшанка.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 1945 година насам повече от една трета от държавите, членки на ООН 69 на брой са ставали жертва на един или на всички актове на американския съвременен фашизъм, както следва: инвазия, сваляне на правителства, задушаване на народни движения, опорочаване на избори, бомбардиране на хора, сриване на икономики и накрая ужасната атака, позната под името санкции, чиято жертва става цялото общество. Според британския историк Марк Къртис загиналите в резултат на всичко това наброяват 75 милиона.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всички ***, които подценяват великая Рус:Руснаци са създателите на лазера, атомната електроцентрала, хеликоптера, космичесия и подводен скафандър, а руснакът Сергей Брин е създател на Гугъл. Създали са първия спътник, лунохода, първата космическа станция и ракета, най-великата литература в света руската класическа от 18 и 19 век, най-добрата балетна школа в света за всички епохи, имат световни композитори като Рахманинов, Римски Корсаков, Чейковски... велики художници и т. н.
54
2
 
11
 
! Отговори
кой преди 9 години
КОИ ОТ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ СИ МРЪДНАХА ПРЪСТА,КАТО БЯХМЕ 500 Г.ПОД РОБСТВО,КОИ ОТ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ НИ ЗАЩИТИХА ПРЕЗ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ,НАЦЕПИХА НИ КАТО КИСЕЛА ЗЕЛКА.ТЕ И СЕГА НИ МИСЛЯТ САМО ЗЛОТО,ЗА ДРУГИТЕ БЯЛ ХЛЯБ,ЗА НАС ЧЕРЕН,ЗА ТЯХ ЩЕ ВИДИТЕ ЩЕ ИМА ПОТОК,ЗА НАС ХЪБ,ЗА ТЯХ СЕВЕРЕН ПОТОК,ЗА НАС ХЪБОВЕ,ЗА ДРУГИТЕ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ,ЗА НАС АМЕР.ЦЕНТРАЛИ,СКЪП ТОК,СКЪПО ПРОИЗВОДСТВО И ЦЯЛ ЖИВОТ БЕДНИ,ТОВА ,ТОЛКОВА Е ЪКЪЛА НА ОВЧАРЯ И ОВЦИТЕ,КОИТО ПИШАТ ГЛУПОСТИ ПО САЙТА,КАТО НЕ ВИЖДАТ НОСА СИ,РАЯ.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 90Пич тоз Павлик Морозов идеал е далеч от българска душа и разбирането за семейство ,чест,семейна чистота,Тоз идеал морозов е типичен за друга нация,която се опитват да ни я натрапят за братска.Не чети по добре за него,ще се разочароваш.Това не са Българи
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Павлик Морозов какво е направил?
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека троловете-руски да отрекат че през 50те Варна е преименуван в Град Сталин ,а не да слагат минуси.Родители си ще продате в името на коминтерна.Но да не забравим че вие *** величаехте Павлик Морозов...тоз който се отрече от баща си в името на Комунизма
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роден съм след 1992-ужас проверих в нета -това за Варна че се е казвал град Сталин е вярно..ужас.Егати братушките
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 87 Вярно че през 50те год град Варна е приеменуван и се е казвал град Сталин.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искат Турски поток Рашките-за'да'разбият Запада,но видите ли злият запад Не им давал Пари:-) :-) :-) :-) Пълен смях сте...Не е истина за какво безочие и Чугунизъм става на въпрос.Не знам .потресаващо безочие и ,,човечност,,-по руски:-) :-) :-)
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Троловете -руски-за съжаление са.Едно и също да пишеш в течение на 1година-жалки и безидейни сте.Лъжехте ни преди 1990че в загнилия запад е зле,През 1992за първи път бях в западен Берлин-и Мюнхен ---ми падна ми шапката-хората още тогава бяха 1000години напред .Мислех си че подобни лъжи вече не могат да се изрекат..но уви 25год по късно отново същите опорно точки и то в продължение на 1година-ужас какво бездарие имате.Нищо ново в пропагандата на сте измислили
46
1
 
6
 
! Отговори
баче кико преди 9 години
БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ В ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ Е СЪСТАВЕН ОТ 50 ПРОЦЕНТА РУСНАЦИ И ДРУГИТЕ 50 СА АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИ ЗА КАКВА ВРАЖДА ГОВОРИТЕ, КАТО ТЕ СА СИ НАЙ-ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ, А НИЕ СМЕ ГЛУПАЦИТЕ
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До82 ***-руски-а за Лагерите в Ловеч и Белене-Не трябва да се сещаме нали ***-рруски.Знаем опрните. Ви точки.Едни исъщи са от 1година.Никой вече не ви чете.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само за Южен поток трябва да съдим запад, за Ньойския договор, за Берлинския договор, за Букурещкия договор, за бомбените удари над България, за спрения ЯЕЦ Блене, за изпомпването на златото от земите ни без да плащат нищо. Това сасамо най-натрапчевите престъпления на запада.
43
4
 
10
 
! Отговори
Az преди 9 години
Какъв проблем е финансирането ? Всеки който иска газ си строи газопреносната мрежа и подава на следващия към неговата. Или искате Газпром да ви докара тръбичката до блока ?
42
12
 
7
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Ще има турски поток га Меимет си види ушите без огледало
41
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До агенция инфоспец 76Преди време САЩ нали пуснаха самолет с лазерна химическа установка на борда - година изпитания и закриха програмата. Защо защото няма достатъчно изходна мощност. Установката е около 80 тона и е част от конструкцията на самолета. 80 тона на орбита или повече няма как да се изнесе ей така. Така че това е просто Любопитна конспиративна теория.