От слама да е, моя къща да си е!

Пролетта дойде с по-ниски лихви по кредити, време е за нов дом
Обновена: 14 апр 2015 15:31 | 14 апр 2015 15:22, Веселина Йорданова
85
От слама да е, моя къща да си е!
Снимка: архив, БулФото

Пролетно оживление настъпва на кредитния пазар. Тенденциите са все по-отчетливи - по-ниски лихви по кредитите, активност на имотния пазар. И все пак предпазливостта не е забравена, и няма желаещи да вземат заем, за да "ваканцуват".

"Повечето кредити се теглят с цел инвестиция в съществуващ имот или за покупка на нов", обобщава Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център, пред Dnes.bg.

По думите му и през март, и през април се наблюдава увеличение на изтеглените потребителски кредити, ръст има и при ипотечните.

"От началото на годината виждаме доста сериозно активизиране на имотния пазар. Може би тази година ще е първата, в която ще отчетем по-сериозен ръст на ипотечните кредити с цел покупка на имот. Пазарът е доста жив, първите месеци на годината регистрираха лек ръст в цените на имотите в големите градове, което мотивира доста хора да купят имот сега“, обяснява той.

Потребителски кредити търсим основно за належащ ремонт на жилището и допълнително обзавеждане. По-високи са и сумите, които вземаме - между 20 000 и 50 000 лева. Към такъв кредит се ориентират и тези, които ще купуват имот със спестени пари, но все пак не разполагат с цялата сума.

"Предпазливостта, която наблюдавахме от 2008 година насам, започва да изчезва специално при ипотечните кредити, което се дължи не само на факта, че цените на имотите вече не падат и тръгват нагоре, но и на това, че в момента лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски“, казва Тихомир Тошев.

По думите му напълно нетрадиционно още от началото на годината банките подобриха лихвите по ипотечните си кредити и в момента те се движат между 5.5 и 6.5%, а при преференциални оферти и по-ниски.

Той прогнозира, че по-добрите лихви и условия като цяло за отпускане на кредит, и ясно достигнатото дъно в цените на недвижимите имоти ще мотивират все повече хора до края на годината да направят инвестиция в имот, която за българина продължава да е най-достъпна и прозрачна.

Средно банките финансират в момента до 85% от стойността на имота, който се купува с кредит, като в някои оферти финансирането достига до 90%. Началните такси също са значително намалени.

"За да не се повтаря това, което се случи 2008 година, всички ще бъдат по-предпазливи - и клиентите, и банките, но има добра среда за всички разумно взети решения за покупка на имот", коментира консултантът.

Същевременно лихвите по депозитите също слизат надолу и се движат около 1%, което пък ни мотивира да търсим по-висока доходност другаде.

Дори и при тези ниски лихви обаче депозитите за момента нарастват, тоест като цяло хората продължават да са в режим на спестяване, а потреблението все още е ниско, отчитат експертите. 

Според Тихомир Тошев най-вероятно в края на годината ще можем да отчетем малко по-сериозно раздвижване на потреблението, тъй като хората искат да имат достатъчно спестени средства като буфер при евентуални проблеми.

Експертът прогнозира задържане на лихвените нива по кредитите и през лятото, а през есента още един етап на намаление, който в края на годината да се изрази в 4.75%-5.75% лихви при най-добрите оферти.

Все по-рядко се вземат кредити за плащане на сметки за ток, вода и парно. Все по-често обаче се търси кредит за обединяване на различни задължения при по-добри условия.

Винаги ще има и място за сектора на т.нар. "бързи кредити". Тихомир Тошев очаква все повече те да се доближават до основната си цел – вземане на малки суми за много кратък период, тоест 100-300 лева, които да се връщат в рамките на седмица, до месец.

Наблюденията му показват, че търсещите по-големи суми, дори от порядъка на 500-1000 лв., се ориентират към банките заради оскъпяването.

Лихвите по потребителски кредити в момента се движат между 7-11%, докато оскъпяването на годишна база продължава да е 40-60% за по-големите суми при бързите кредити и 300-400% за малките. Но и тези кредити имат своето място на пазара, както го имат в развитите икономики – ако спешно търсите малка сума и можете да я върнете бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 9 години
Време е за нови дългове и още американски окупационни войски в случай че робите решат нещо друго...
61
0
 
3
 
! Отговори
71 до 72 преди 9 години
"Мюнхен , Виена , Цюрих... за триста евро не можеш да си наемеш и..."Но и не можеш да го купиш за 300 000... Съотношението се запазва същото - някъде 60-70 години наем - просто не си заслужава да се купува.Освен ако не те бият парите... Което в споменатите градове сигурно важи за не малко от работещите.
60
0
 
14
 
! Отговори
Чиба преди 9 години
Това което много хора не разбират е че кредита не е социална помощ а бизнес инструмент предназначен за хора които могат да си го позволят. Естествено банките ви убеждават обратното......Да се изплаща потребителски кредит от заплата = робство. Кредита е изгоден само когато се използва за финансиране на инвестиция която носи възвращаемост по голяма от лихвата по кредита + инфлацията. Тоест кредита да се изплаща сам. Другия приемлив вариант е когато имате пасивен доход който да покрива вноските.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 70Добри са ти разсъжденията , но не точни ...В градове като Париж , Лондон , Мюнхен , Виена , Цюрих... за триста евро не можеш да си наемеш и гараж .Не случайно старините си хората ги изживяват в малки селца , защото с пенсията им от 1500 евро или паунда , могат да си позволят 20 квадрата жилище в Париж и Лондон ...
58
2
 
1
 
! Отговори
68 до 70 преди 9 години
Нали това обяснявам - с пенсия 1200 евро и наем 300 евро и железна сигурност (и в 1200те и в 300те и в бъдещето), дядката не му трябва ни имот ни спестявания!О да, забравих за данъците, освен изброените грижи... това казвам, мор е за собствениците, рай за наемателите.
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 68Наемателя ще си го мести докато му го наместят ...Да не се окаже на 60 без собствен имот с изорели спестявания в някоя банка .Освен , че там са много по мобилни има и друга причина да избягват собствен имот ,а това са високите данъци.Не случайно и наемите там са убийствени защото примерно апартамент от 100 квадрата струва 2 хиляди евро месечно , но за да си го купиш ти трябват 1 мнл евро , а пък и данъка две, три хиляди евро на година .... Лондон , Париж , Монако ... са за елита
56
0
 
5
 
! Отговори
bebok преди 9 години
Na 33 sym.Ostana mi da ziveya oshte gore-dolu 30 godinki. Za kvo mi da se zarobvam s krediti? Moze i po rano shte se mre.NE na kreditno robsvto!
55
0
 
0
 
! Отговори
58 до 63 преди 9 години
... да оправят бакиите, докато наемателят си го мести...
54
2
 
11
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Хора малко са страните по света където рентиерството е бизнес на обикновените хора . В западните страни това е бизнес на богатите корпорации ,какъвто е бизнеса и с банките. Идеята е да няма мързеливци разполагащи със живота си,а всекидневно да работят като роби за да си платят я заема на банката,я наема на корпорацията,които са на едни и същи.Не случайно 1% от хората имат богатство колкото останалите 99% Там е заровено кучето,а най ценното не е нито голямата къща нито колата , а свободата
53
1
 
3
 
! Отговори
58 до 63 преди 9 години
"модела с живот под наем е този който те задължава цял живот да бъдеш роб на рентиерите"Така е в България, но на Запад е точно обратното - собственикът е роб на наемателя! Наемателят не му пука за нищо, не може да бъде изгонен, мести се когато където иска, прехвърля разходи на собственика, който поема цялата грижа за имота, а предписанията в страни като Германия за хиляди страници (знаеш ли само улука ако ти капе на улицата какво става?), много собственици живеят далеч и долитат със самолет...
52
0
 
2
 
! Отговори
bebok преди 9 години
Istina e takava,che sledvashti 50 godini shte byde mnogo tezko,no sled tova vsichko shte se opravi.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 60Това че българите се топим , не значи , че в световен мащаб проблема не е съвсем друг ....Населението на земята за има няма 50 години почти се е отдвоило и е нараснало от 4 млрд , на 7 млрд души ....Я си направи сметка какво ще стане след още 50 години ..... докога ще расте , затова са и тези болести и вируси и ..... , ако всеки индиец или китаец трябва да има собствено жилище и автомобил .... и това въпреки ограниченията за второ и трето дете там .
50
4
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
"Тогава пенсионерите не ровеха в кофите за ***"Кое е това "тогава" - комунизмът се срути 1989, бяхме в кома до 1997, възстановяването започна 2007 с ЕС, няма и 10 години лечение, ти какво очакваше след такава тотална катастрофа - 2 чайчета за 2 дни и излекуван?Държавите от нашия калибър, но без комунизъм, да си ги чувал да се оплакват от демокрация и евроатлантизъм? Да си чувал в Австрия пенсионерите да ровят по кофите?
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 58Не точно модела с живот под наем е този който те задължава цял живот да бъдеш роб на рентиерите . На запад това си е бизнес за богатите , цели сгради са на фирми и корпорации които ги отдават под наем , а малцина дори с техния стандарт биха могли да си позволят солените цени за да си ги купят. Има и нещо друго . Средно 4 пъти един европеец сменя града в който работи учи и живее , докато в България смяната е само от по малък към по голям град или в чужбина, няма мобилност
48
0
 
2
 
! Отговори
До хаха преди 9 години
Сурово си го казал/а, но си е кажи-речи така. Това е една от причините всъщност хитреци като банките, небанковите кредити, дори ако щеш чак до крадците и ало измамниците да стигнеш, да се ширят безнаказано и да вършат сумати нередни неща на гърба на хората. Видял някой си, че другият взел жилище наизгодно, смятал какво смятал, поискал и той да бръкне в качето с меда, а пък то вътре имало солна киселина...
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Никой не е казал , че всеки трябва да може да си позволи собствен дом , собствен автомобил , че даже и вила или ваканционен такъв..."И защо не? При това свръх производство! Те се чудат къде да си пласират стоките, има потенциал да се произвежда 10 пъти повече и само търсят нови пазари. За всеки няма да има мерцедес, но фолксваген или пежо за всеки може да има. Ама тогава няма да могат да правят милиарди печалби.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 46А не е лошо да се спомене и нещо друго ...97 година средни заплати след виденовото управление 10 долара Десет години по късно средни заплати 200 долара2014 година срадна заплата за България 480 долара .....След това може вече коректно да напишеш , че според КНСБ за десетина години издръжката на живот се е повишила с 46%Още нещо 2007 година 900 евро средна цена за квадратен метър жилище в София , а 2014 , 700 евро .. статията е все пак за имоти и лихви по кредити за тях
45
4
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
"в България процента на хората със собствен дом е около 90 , докато средния за Европа е около 60"Това говори лошо за България. Скъпи наеми, висока несигурност, липса на защита на потребителя...На Запад нямат собствени жилища не от бедност, а защото няма смисъл - под наем е юридически сигурно и безгрижно, а и по-евтино.В Германия съм виждал жилище под наем за 300 евро, на стойност 300 000 евро - това са наемите за 85 години - кое е луд да купува?
44
0
 
2
 
! Отговори
bebok преди 9 години
Pri vseko polozenie oshte 10-15 godini e opasno da se vzema kredit.
43
4
 
16
 
! Отговори
за 54 преди 9 години
А при гадния "комунизъм" всички имаха работа, не ровеха по кофите и ходеха на почивки. Та викаш, това било болест, а сега сме излекувани? Само дето демокрацията се оказа поредния спукан балон, а евроатлантизъм няма. Има Европа и опит за пълното й подчинение отвъд океана.