870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват

Безработицата у нас май ще се окаже потомствена
13 ное 2015 09:22,
213
870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват
Снимка: flickr

870 000 българи нито учат, нито работят. Шокиращите данни бяха огласени от Българската стопанска камара (БСК) на форум в Пловдив.

Още по-притеснително е, че 300 хиляди от безделниците са младежи.

"Има тенденция безработицата да става потомствена", коментира пред "Стандарт" Томчо Томов от БСК.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите. Търсенето на препитание навън е обяснимо, защото повече от половината висшисти у нас работят на длъжности, за които стига и диплома за средно образование.

В момента всеки втори работодател среща проблем с намирането на подходящи кадри. Най-остър е дефицитът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти и готвачи.

Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти, сочи проучването на БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: младежибезработицаБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
23
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
хората се усетиха и им дойде акъла,никой не е луд да бачка за джоба на някой *** със скъпа лимузина и златен ланец. нека сърбат супата и да си наемат сирийски скаклци за 20 лв на ден
100
2
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Работодателят е този който оценява колко да заплати за дадената работа.Кандидат служителя от своя страна решава дали да продаде труда си на тази цена.В случая 870 000 човека които са отказали да продадат труда си на тази цена на този пазар.От БСК вместо да мрънкат и пускат платени статии да вземат и да поработят над този техен проблем.Защото конкуренцията в пазара на труда е жестока колкото и пазара на стоки и услуги!!!
99
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бг бизнесмените нещо проблемче ли имат ?:))) тези 870 000 души не вземат помощи за безработица ,от бг бизнесамените /който е внасялк някога някакви исигуровк изнае колко мзиерни пощи се получават/Бг бизнеса може да 1.вдигне заплатите 2. да си внесе кадри от чужбина 3. да наеме ''бежанци .:))) *** бг бизнеса иска образовани млади работливи хора за 400 -500 лв заплатка -това няма как да стане.Вблизките години ревът ще става още п оголям .Да реват ..
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абсурд! 70.000 българи - може би, останалите обаче надали са българи, по-скоро са онези особени същества от властелина на пръстените..
97
7
 
16
 
! Отговори
ДО 73 преди 8 години
До Анонимен''Препоръчвам на тези дето не искат да работят "без пари" да си отворят фирма да видим колко ще изкарат на месец. Може да наемат персонал и да им плащат по 2500 лв. например.'' АЗ ТИ ПРЕПОЧЪВАМ .О ВЛЕИК ИБИЗНЕСМЕНЕ КАТО ТРЪГНЕШ ДА РЕВЕШ ЗА КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ С 5ОО ЛВ ЗАПЛАТКА ДА РЕВЕШ П ОСИЛНО -МОЖЕ НЯКОЙ ОТ ТИМБУКТУ ДА ТЕ ЧУЕ :)))
96
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нормално хора които не работят да плащат наем и да имат кабелна и Интернет а Аз да живея в собствено жилище да работя и да живея по зле от тях!
95
3
 
16
 
! Отговори
до 122 преди 8 години
До Анонимен и ако си образован и не те мързи -по добре е да работиш извън Бг :)) работа има в Бг -н о заплащането е мизерно ,работа има -пари няма .та бг пишман бизнесмените тепърва ще реват за квалифицирани и работни кадри :)))
94
0
 
23
 
! Отговори
1345689 преди 8 години
Да ви имам и статистиката. Имам бакалавър и магистър от чужбина, с приличен успех. Избрах да се върна (за сега) и от 3 месеца си търся работа. Нищо. Кранист или заварчик няма как да стана.
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От това лято има съседи испанци и да ви кажа нищо не работят докато беше по топло висяха по цял ден пред магазина срещу нас или на сянка зад блока а сега не знам къде ходят ,но редовно ги слушам като си говорят през стената защото явно идват от село и говорят силно. Значи жената му вика да спре да пие и ,че тя го издържа ! ми как го издържа редовно я посещават мъже а през това време той пие навънка.
92
1
 
20
 
! Отговори
до БСК преди 8 години
Да информиран Българската Стопанска Камара че трябва да бъде конкурентноспособна на пазара на труда с Английската ,Немската и Щатските стопански камари и тогава тази статистика ще се промени.
91
4
 
32
 
! Отговори
Англия преди 8 години
До всички български бизнесмени - Духайте супата,никога повече няма да се върна да ви работя за жълти стотинки тарикатчета такива.
90
2
 
27
 
! Отговори
Леле преди 8 години
Къде да работят младите хора,като 20год.се съсипваше икономиката!Какви работни места има освен шофьори и готвачи?!80 на сто от предприятията не работят!Само статистики се правят и всеки млад се натиска за държавна работа!А кой ще произвежда , а и какво!Ние господа нямаме работеща икономика!
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"870 000 българи нито учат, нито работят мързелуват"...Това са малцинствата и контингента от сектор "Юруш" !
88
2
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
За 380 лв по 12 часа без почивен ден и осигуряване на 4 часа - НИКОЙ НЯМА да ви работи- ще допълня още - НАЙ ДИВИТЕ КАПИТАЛИСТИ СА ----------БИВШИТЕ КОМУНИСТИ !!!!!!!!! ТЪРСЕТЕ СИ РОБИ ОТ КЪДЕТО СИ ИСКАТЕ - ТАКА ИЛИ ИНАчЕ- ХОРАТА БЯГАТ ОТ ВОЙНАТА В АРАБСКИЯТ СВЯТ ,, И НЕ ИСКАТ 1 МИНУТА ДА ОСТАНАТ В БГ -
87
2
 
2
 
! Отговори
Chinia Buzludja преди 8 години
Nali rabotnite ot stopanskata kamara postroiha mnogo i navred - rodinata e palna s raznoobrazni formi na ruini - sportni stadioni, zali, pluvni baseini, zavodi, fabriki za 1 lev, deto nikoi ot sveta ne iska da kupi :-),a samo da bere gratis?! V realna deistvitelnost grozni starchasti betoni za spomen ot nacionalizaciata na bg capitali za marselivite.
86
1
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Тази ваша статистика извадена от базата данни на НАП и НОЙ ,вземете и си ги заврете незнам къде.На мен над 50% от приятелите ми във фейсбук са в чужбина .Работят и изкарват пари от години.Тук ги водите като лентяи и мързели.Вземете си форматирайте харда по добре!!!
85
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да работя ве, каква заплата получавам за каква работа? 380 лв. за тежка 12 часова работа, това няма как да стане.
84
5
 
8
 
! Отговори
преди 8 години
Не искат да работят нито едните нито другите , но едните винаги са "проблемните" . Давах 400 лв чисто за 8 часа в едно село и не можах да намеря работнички (работата не е тежка,нито пк *** ,но трябва да си 8 часа на работа ....) , нито от едните нито от другите искаха -все някакви причини си намираха ,ту това ,ту онова .... . Размързелуваха се , разложиха се и този живот ги устройва -соц помощи ,имигрантски пари , кражби ,далавери ... и само само да не работят ,а да и още ,тотални неграмотни
83
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още малко ще съм без работа, някъде около седмица още, но няма да работя в България, а може би и няма да се върна повече в тази помийна яма
82
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бас държа че поне 750 000 от тях са от малцинствата и чакат само на помощи ......