870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват

Безработицата у нас май ще се окаже потомствена
13 ное 2015 09:22,
213
870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват
Снимка: flickr

870 000 българи нито учат, нито работят. Шокиращите данни бяха огласени от Българската стопанска камара (БСК) на форум в Пловдив.

Още по-притеснително е, че 300 хиляди от безделниците са младежи.

"Има тенденция безработицата да става потомствена", коментира пред "Стандарт" Томчо Томов от БСК.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите. Търсенето на препитание навън е обяснимо, защото повече от половината висшисти у нас работят на длъжности, за които стига и диплома за средно образование.

В момента всеки втори работодател среща проблем с намирането на подходящи кадри. Най-остър е дефицитът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти и готвачи.

Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти, сочи проучването на БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: младежибезработицаБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
15
 
! Отговори
opps преди 8 години
До готованецаАми защо пък си мислиш че стоя и рИва.. Разбрал съм че работата за друг те вкарва в един омагьсан кръг:-Даваш много за да ходиш на работа-Взимаш малко /генерираш дългове/-За да изплатиш дълговете - ходиш на работа ... и т.н.IQ-то ми е доста добро : - все ще измисля друг начин!Както виждаш - рИВът работодателите/от мутро-комунистическата ни "пазарна икономика"/ Или може би си един от тях ?
60
17
 
3
 
! Отговори
Мрънкачев преди 8 години
Можем да развиваме частен бизнес, ама знаеш ли колко труд е това. 100 пъти по-лесно е някой друг да ти осигури работа и да плаща заплата, отколкото да измислиш какво да правиш и как да го направиш. Пък освен това обичам да съм недоволен от света и все някой да ми е крив, затова предпочитам да бачкам за някой друг. Така постоянно ще има за какво да мрънкам - я че заплатата ми е малка, я че има много работа, я че шефът е п*****
59
1
 
19
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Много адекватна снимка за статията ..някви английски тинейджъри ... що не снимате някоя спирка на 72 ... ще се доближи повече до реалната
58
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Препоръчвам на тези дето не искат да работят "без пари" да си отворят фирма да видим колко ще изкарат на месец. Може да наемат персонал и да им плащат по 2500 лв. например.
57
15
 
8
 
! Отговори
готованеца преди 8 години
"За тези заплати няма да отида и до *** !!!Тези на които им липсва евтина работна ръка - да си обличат *** и да си я работят без мен!!!"Това е хубавото на демокрацията - че можем да развиваме частен бизнес. Аз понеже съм си глупав и неинициативен, предпочитам някой друг да ми подсигури работа, пък да ми плаща колкото прецени. Аз съм си доволен и на това.Но ако теб не те устройва, недей да ревеш. Запретни ръкави, бори се и развий собствен бизнес и прави яко пачки.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не ви пука, бе! Нали гърците са по мързеливи..!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо сте сложили руска снимка на статията? с
54
2
 
24
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
"всеки втори работодател среща проблем с намирането на подходящи кадри"Докато се самозалъгвате, никога няма да разберете, какъв точно е проблема - а той е, че всъщност работодателите в тая държава станаха неподходящите хора! /Ето, толкова са компетентни, че не чогат да определят, какво и защо им се случва/
53
1
 
9
 
! Отговори
Тъпичко преди 8 години
Автора още не е разбрал ,че не сме в СССР .
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори да направя невъзможното, за да си върша работата, дори когато си рискувам живота да тичам и да карам бързо, какъвто и зор да си дам да свърша работата на три длъжности - заплатата ми не помръдва - бетон! Иначе за всяка грешка, за всяко закъснение, за всяко неправилно вдишване ме наказват, а дори и когато е само с мъмрене пак е гадно. Затова с годините развих невероятни умения за скатаване. Не си давам зор, пестя се, от време навреме заработвам и от странични проекти и доста са като мен.
51
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво излиза на практика? На един нормално работещ човек в частния сектор се пада да издържа, както следва: Един безработен, един ром, един пенсионер, един полицай, един военен, един държавен служител, един студент на държавна поръчка. Хайде кажете при това положение как да има икономика и пенсионна система.
50
1
 
27
 
! Отговори
opps преди 8 години
За тези заплати няма да отида и до *** !!! Тези на които им липсва евтина работна ръка - да си обличат *** и да си я работят без мен!!!Като се научите да плащате адекватно - може да ме потърсите...Като не плащаме данъци - не храним политици,* и друга ***...Има някакъв картел при заплащането - където и да си, каквото и да работиш - разликата е минимална.
49
2
 
4
 
! Отговори
Funiiki za sladoled преди 8 години
Horata sa si hora navsiakade - tehniat trud i tehnite trudovi vaznagrajdenia sa saizmerimi navsiakade. Kakto i rezultatite im :-):-):-):-)
48
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е мързел, а липса на мотивация, поради ниско заплащане, липса на социални придобивки и бонуси, липса на развитие и растеж на заплатата, т.е. липса на каквато и да е кариера, ако не си рода с шефа, робовладелско отношение, изобилие на неуки шефове, бивши партийни кадри, тръгнали с куфарчета, приватизатори и техните отрочета. Същите тези "мързеливи" българи, поставени в западни условия, Бог ми е свидетел, даже търсят хр. добавки за да могат да издържат да работят повече без сън!
47
1
 
26
 
! Отговори
Хари преди 8 години
Шокиращи били данните! Ей, ама как обичат да се правят някои хора на ощипани. Сякаш последните 20-30 години са били в кома.
46
7
 
4
 
! Отговори
Dentist-UK преди 8 години
До АнонименVsichki iskate da zapochnete ot vyrha,nali? Az rabotih 1 godina za 300 lv na mesec kato zamestvast zabolekar,zashtoto niamashe miasto za men v kabineta I pokrivah pochivni dni I praznici. Poznai kakvo - 7 godini po-kysno e syvsem razlichno,no nikoga ne me e bilo strah da rabotia I nikoga ne sym imal nerealistishni predstavi ot parvia den.Ne hulete dyrjavata - tia dava na vishistite po-malko,v sravnenie s drugite. Obsht rabotnik na stroej vzema poveche ot uchitel ili lekar v speshna.
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без пари работят тези които са записали лесна специалност и са завършили с преписване .. Само подобни хора се съгласяват да работят без пари.. Те нямат подготовка за чужбина , а и от хамалската се плашат..
44
8
 
17
 
! Отговори
Pepo преди 8 години
Най-големият мит в България е "Българинът е страшно работлив". Познавам и наистина работливи в БГ,но те са толкова малко,че все едно ги няма.Ставаме работливи само,когато сме зад граница и някой ни натиска да бачкаме и има контрол постоянно.А иначе аз лично смятам,че един човек като не му харесва на едно място просто си взема куфарите и се спасява.Аман от изкривен патриотизъм,дай да се натискаме в БГ щото ни било родина.Ай мерси съм,който му е толкова скъпа да си седи и да си робува.
43
12
 
13
 
! Отговори
г.г. преди 8 години
"Мързелували...Аз съм безработна от 10 месеца, направо живея в сайтовете с обяви за работа и познайте дали някой въобще ми звъни за интервюта. Като за 1 позиция кандидатстват 1500 души, силно се съмнявам някой да забележи въобще кандидатурата ми."А освен по цял ден да гледаш обяви нещо друго правиш ли, за да се развиваш и самоусъвършенстваш? Нали се сещаш, че за да те вземат на работа при конкуренция от още 1500 човека трябва да можеш и да знаеш повече от тях.
42
1
 
3
 
! Отговори
69sorta krushi преди 8 години
A, prebroili sa se veche :-):-):-):-) - ban, stopanskata kamara, agenciite, komissiite, fondaciite, komitetite, clubovete, ms, ns - vse otbrani bezdelnici!:-):-):-)