870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват

Безработицата у нас май ще се окаже потомствена
13 ное 2015 09:22,
213
870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват
Снимка: flickr

870 000 българи нито учат, нито работят. Шокиращите данни бяха огласени от Българската стопанска камара (БСК) на форум в Пловдив.

Още по-притеснително е, че 300 хиляди от безделниците са младежи.

"Има тенденция безработицата да става потомствена", коментира пред "Стандарт" Томчо Томов от БСК.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите. Търсенето на препитание навън е обяснимо, защото повече от половината висшисти у нас работят на длъжности, за които стига и диплома за средно образование.

В момента всеки втори работодател среща проблем с намирането на подходящи кадри. Най-остър е дефицитът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти и готвачи.

Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти, сочи проучването на БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: младежибезработицаБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Този проблем не е от днес, а лошото е, че се задълбочава. Държавата ни създава деграданти и престъпници. Бог да пази България!
80
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В едно вярвам аз. Човечността бавно се завръща сред българите. Преди всеки втори гледаше с омраза. Сега срещам в погледите на много повече хора разбиране и човещина. Утре аз може да съм на твоето , ти на моето място. Затова нека си помагаме, доколкото можем, да се разбираме , и най-малкото да не си пречим взаимно. Да се обединим срещу лошото, лъжата и всичко онова, което влошава живота ни, прави ни животни. Единствения ни шанс да оцелеем е да си помогнем сами и според заслугите си.
79
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така би трябвало да изглежда саморегулацията на пазара на труда. Немотивиращи позиции+немотивиращо заплащане+робовладелски условия на работното място, ами...няма достатъчно луди и притиснати до стената хора да работят. По-изобретателните винаги ще намерят начин да оцелеят, престъпниците - също. А че братята римляни са голяма част от тези 870 хиляди е ясно. Някои от тях биха работили срещу такова заплащане и по-малко дори, но кой би ги наел, освен ако не са скрити в някой затънтен цех.
78
1
 
22
 
! Отговори
бла бла преди 8 години
Отдавна не си правя илюзии. Последните години в БГ са като в сериала ПСИХО 1, 2, 3 и т.н.Какви млади, каква работа? Тук сме само куцо, киораво, сакато и старо. Отдавна истинската България не е тук, а отвъд държавните граници. И над нас са надвиснали кръвопийци, мършояди и др. да ни доизпият кръвчицата и оглозгат костите. На тях ли да им работят "младите"? За хрантутниците на топло в министерствата или за братята от малцинствата или пък за новите по високи данъци. За кое по напред?
77
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи мързелуват? Хората не винаги са в състояние да намерят работа, не винаги имат възможност да учат. Много е лесно да се обвинява, защото на чужд гръб и 100 тояги са малко
76
3
 
44
 
! Отговори
работещ преди 8 години
Не вярвам на тези изследвания.Т.нар.български бизнес е по-скоро експлоататорски, отколкото с грижа за работника.Бизнесът търси кадърни хора,но задължително със снимка.Нали им трябват работници,а не модели.Да не говорим за осигуровките-почти всички те осигуряват на минимума,средното възнаграждение е 500 лв.,работното време уж е регламентирано,но работиш повече без да ти плащат допълните часове и пр.Самият бизнес е мафиотски,като държавата ни.За връзкарите-бизнесът мълчи.
75
0
 
36
 
! Отговори
перспектива преди 8 години
Истината е , че на никои не му се умира. Сегашните условия на труд са плачевни. Ако започнеш някъде работа се сдухваш за 2 до 4 години, със заплатата която вземаш не можеш да си покриеш разходите , камо ли транспорт , лекарства за екстри да не говорим. 20 дни отпуск доникъде не стигат. "Сладките" постове - държавни, са за наши хора. Ако не си наш си тормозен най- нахално. Така че най-добре здрав и жив, отколкото болен и трудолюбив.
74
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българската държава , ще дава пари на Африка да спира мигрантите.. Ми те Африка са с по-големи заплати от българските..
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Половината от младежите работят или учат навън,а останалите също работят,но като "целодневни клиенти на кафенета и молове",защото принципа "тати носи,мама меси" е вечен.Има хора на по 35-40 години,които нямат,нито един работен ден в живота си и не желаят да имат.Някои от тях ,висейк в кафенетата решават да създадат семейството и тогава майчинските им идват основен доход,плюс родителската помощ изразена в пари или храна.
72
4
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 8 години
Не са българи...
71
1
 
37
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
те и най-пропадналите емигранти от пакистан и занзибар не искат да останат в ***. управляващите май наистина не схващат, че дори и африканците отдавна имат по-високи заплати и стандарт. щом ахмед, нгуен и конго-бонго само 'минават оттук', как се очаква някой с образование, опит или професия да стои?
70
1
 
29
 
! Отговори
ист преди 8 години
Унизително е да работиш на другарите комунисти, сега назначени капиталисти за 500-600 лева. Това не е мързел, а протест.
69
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чистачката в нашия офис взима 10 лв. за има-няма 45 минути работа. Дори и 6 часа дневно, са 60 лв дневно, по 20 дни - 1200 лв НЕОБЛАГАЕМИ! Същата не може да си напише и името грамотно. Как точно миризливото подобие на държава смята да задържи ново завършил лекар, който е платил над 30000 лв. за обучение и квартири, срещу 500-600 лв. месечно и постоянен тормоз от братя от малцинствата? А как ще се върнат българчетата, завършили скъпо и сериозно образование в чужбина да работят за борци и кравари?
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен75 бих добавил в допълнение към написаното от теб че последната фаза е ако може и да му плащаш за това чр тр е взел на работа наистина е смешно и звучи невероятно но чрез извъртане на нещата се опитаха да ми го пиложат тоя номер
67
1
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Някой да ми обясни как се изчислява процентът на безработицата!Щото ако е 10%,то на 2,5млн.трудоспособни прави 250хил.безработни!Колкото до заплатите-работя в металургичен завод,в който има 1(един) заварчик!А преди бяха 4!Ами как да дойде друг,след като предлагат 600лв заплата!!????И сега шлосерите си заваряваме всичко спешно,кой колкото може!Което е абсолютно незаконно,опасно и ...глупаво от наша страна.Между другото ръководството категорично отказва курс за заварчици,дори и на най-ниско ниво!
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаем от какъв произход са тези хора, отново ние сме тези, които им плащаме образованието, медицинските услуги, помощите и всички останали преференции от които те знаят как и къде да се възползват. Който успее да се справи с този проблем ще бъде управляващ до края на живота си сигурно в България, но той няма да е никой от сегашните джуджета в политиката. В момента сме, като в Северна Корея - управлява ни един тартор а ние си мислим, че сме демокрация, водят ни към мор това е!
65
1
 
16
 
! Отговори
Бригадир преди 8 години
Не учете "више", учете език!
64
5
 
6
 
! Отговори
макето преди 8 години
баааа ке бачкам що кат моем само да си кръкам кеф ми е днеска пекнем си едно ягне кат се уморим от ядене и пиене си полегнем под орехо на сенка зимъска си напалим камината па си сгреем едно килце ракийка те тва е живото
63
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз пък да ви дам друга статистика: 93% от младите българи работят, НО В ЧУЖБИНА! останалите 7% тъкмо завършват или се местят в друга бяла държава. сметката е проста: един работник на бензиностанция с основно образование в Германия изкарва 1500 евро чисто; език на това ниво се учи за 1 година. Същият работник в България работи за 280 евро. Междувременно, висше у нас (каквото и да е то), се изкарва за минимум 4 години, струва поне 5000 евро и накрая пак свършваш с 400 евро. Език се учи по-лесно!
62
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работа от 8 до 5 и горе-долу заплата има само в НАП, НОЙ, Общината и др. подобни. Там се назначават хора само ако са от "нашите".