870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват

Безработицата у нас май ще се окаже потомствена
13 ное 2015 09:22,
213
870 000 българи нито учат, нито работят – мързелуват
Снимка: flickr

870 000 българи нито учат, нито работят. Шокиращите данни бяха огласени от Българската стопанска камара (БСК) на форум в Пловдив.

Още по-притеснително е, че 300 хиляди от безделниците са младежи.

"Има тенденция безработицата да става потомствена", коментира пред "Стандарт" Томчо Томов от БСК.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите. Търсенето на препитание навън е обяснимо, защото повече от половината висшисти у нас работят на длъжности, за които стига и диплома за средно образование.

В момента всеки втори работодател среща проблем с намирането на подходящи кадри. Най-остър е дефицитът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти и готвачи.

Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти, сочи проучването на БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: младежибезработицаБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
17
 
! Отговори
до 162 преди 8 години
Ами ще се хванем, но в чужбина, а не при теб. Даже някои сме се хванали вече. А тези 2-3000 лева ще ги взимаме за работа, за която в България ще получаваме 500 от робовладелците.
120
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро пак я бяхте пуснали тази статия, сега пак, не знам с каква цел. Казах го тогава, ще го кажа и сега. На никой не му се работи за 400-500 лв. като същата тази работа в Европа ще взима 5-6 пъти повече. Младите хора не искаме да сме роби на мутро-бизнесмените. Има една приказка: "По-добре гладен, отколкото гладен и изморен". Когато започнат да плащат достойни заплати, така че да ти стигат за семейството, тогава ще имат лоялни служители.
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко от тези 870 000 са от малцинствата,които въобще не са ходили на училище?
118
2
 
20
 
! Отговори
Все тая преди 8 години
Ае стига глупости, проблема на РАБОТОДАТЕЛИТЕ пардон РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ, е че искат ОПИТ това е проблема на прословутия БИЗНЕС в БЪЛГАРИЯ.БИЗНЕСА НЕ ИСКА ДА НАЕМА ХОРА БЕЗ ОПИТ!!Искат кадри с 5-10 години ОПИТ.Няма как да стане!!!РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА СПРАТ ДА КАРАТ ДЖИПОВЕ ЗА НАД 100 ХИЛ.ЛЕВА И ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМА!!Търсих работа в София ИТ нали търсят, 300 лв без опит.БЕЗ КОМЕНТАР!!! ДРАГИ РАБОТОДАТЕЛИ ВСИЧКО ТОВА 1 ДЕН ЩЕ ВИ СЕ ВЪРНЕ.Ще си вкарвавате кадри от Африка и Азия!!!Да живеее КАПИТАЛИЗМА...
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова пък имат айфони и смартфони и се взират в тях до пълно затъпяване.Абсолютно зомбирани,без сериозни интереси и мисъл за някакъв полезен труд.Плюс непрекъснато увеличаващия се брой на дрогиращите се,за което държавата нехае,а някои държавни чиновници дори закрилят вноса,производството и употребата на дрога.Някой да е осъден за това?Големите риби излизат винаги сухи.А някой да ги пита с какво са си купили скъпите автомобили и палатите?Не,нали.Е,кой е в играта и защо се учудваме от безработиц
116
5
 
6
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Ами, много просто - върнете ПУЦ-овете. Професионални Учебни Центрове.След реформите в образователната ни система и закриването на СПТУ - тата, огромна част от младежите завършващи Средно образование нямат професионални навици!Това е основната причина за липсата на средни технически специалисти в Бг.
115
2
 
14
 
! Отговори
Да бе да преди 8 години
И какво като съм квалифициран - с 10 години стаж по специалността! Работодателят ми казва ако не ти харесва заплатата, която наистина е смешна, се махни за твоята позиция колкото искаш чакат!!! Манипулация поредната!!! - Работодателите търсели. Е как да намериш свестни млади хора като има предлагат по 400-500 лв. за какво стигат тези левове? Питам аз работодателите. Младите бягат защото искат пари - а работодателите не искат да плащат, както е моят случай!!!
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми трябва работа. Трябват ми пари!
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнгелТова е за страните с бели хора, а за бантустан където преобладават назначените работодатели не важи. Умишлено се блокира развитие на икономика за да има голямо предлагане и никакво търсене!
112
7
 
4
 
! Отговори
мхм преди 8 години
*** ужаса и ко ядете бе мързели?На мама и тати ли чакате да ви постелят, сложат нещо на масата и на +30 да ви дадат и джобни? Мързеливо племе сме и това е самата истина
111
2
 
2
 
! Отговори
Paco Rapan преди 8 години
Олеее това ми е мечтата от малък,бохемски живот, ядини, пийни, копони :D
110
9
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хааааааааа преди 8 години
ЩОМ ИМА КОЙ ДА ГИ ИЗДЪРЖА И ХРАНИ........ХА,ХА,ХААААААААААА.....НЕКА!!!!!ОБИКНОВЕННО ----"СОЦИЯЛИЗМА И КОМУНИЗМА"------СЕ КРЕПИ НА *** И БАЛАМИ!!!НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
109
3
 
0
 
! Отговори
Vasil преди 8 години
Te ne che ne rabotqt i ne uchat, te prosto kradut i ne plashtat danuci i taksi ;)Ne obijdaite dneshnata mladej che sa murzelivi, mnogo vi molq uvajaemi redaktori
108
2
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
На запад бизнес се прави като инвестираш и модернизираш първите години.Плащаш добре,обучаваш но изискваш.Чак след 3-5 години почваш да получаваш възвращаемост, ре-инвестираш с голям % от печалбата за да си конкурентно способен.В България хвърляш едни пари като за начало и след 3-тия месец трябва да си на +.Стискаш се от всичко.Изкарваш едни пари ,взимаш лъскава кола ,после пак пари няма.Заплати няма .Развитие нулево.Нищо нестава от вас БСК .Дори непретенциозния Българин неможете да излъжете!
107
3
 
2
 
! Отговори
ГадинНуЧестин преди 8 години
До КироВие пинделите си се подържате ...
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КироЗа баровците те подкрепям!
105
5
 
16
 
! Отговори
seira преди 8 години
ДО ВСИЧКИ "РАБОТОДАТЕЛИ":"ПО-ДОБРЕ ГЛАДЕН, ОТКОЛКОТО ИЗМОРЕН И ГЛАДЕН!"
104
5
 
4
 
! Отговори
до киро преди 8 години
Вместо да дремеш пред компютъра, по-добре тръгвай на училище, че правописът ти е ужасен.В само две изречения си направил куп правописни грешки.
103
1
 
8
 
! Отговори
1345689 преди 8 години
До АнонименТака се оказва за съжаление. Искам все още да работя на място, което мога да нарека дом и да се чувствам добре, а не като гостенин. Белким помогна и аз за надигането от пумийната яма с уменията, знанията или най-просто друг поглед над нещата, но уви. Влизам в омагьосания кръг на изискванията за да получиш опит трябва да имаш опит. Не ламтя за огромно заплащане , просто шанс за практика. Та да бъда приобщаван към тази статистика, за мен е леко казано обидно.
102
11
 
5
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 8 години
В българина е заложено усещането, че е тарикат, че всички са му длъжни. Въпроса е комплексен, вярно е, че и работодателите в повечето случаи гледат да спестят, но като цяло уменията и влагането в работата е с отрицателни стойности. Всеки иска да получава майка си и бащи си, а насреща предлага ниска квалификация и мързел комбиниран с вечни претенции. Извинявам се на онези хора, които са съвестни и работни. Но като цяло положението е трагично