Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната

Хампарцумян: В ЕС се живее най-хубавия живот!
Обновена: 8 яну 2016 16:09 | 8 яну 2016 15:14, Анисия Иванова
159
Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съотношението кредити – депозити в българската банкова система е 90/100, обясни пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор и председател на УС на Unicredit Bulbank Левон Хампарцумян. Това говори за ниско търсене на кредити, обясни той.

Хампарцумян заяви, че очаква умерен ръст на кредитирането, като се имат предвид прогнозираните 2-3% ръст на икономиката през новата година.

Отрицателните лихвени проценти за свръхрезервите са меки инструменти за повишаване кредитирането, но той не е основен, каза Хампарцумян. Не могат да заменят повишаването на икономическата активност в реалната икономика и по-качествените бизнес проекти, допълни той.

Според оценката му българската икономика не е най-зле в ЕС. "В Европа има 3-4 държави, които са по-зле от нас и 5-6, които са като нас. Това, че сме членове на ЕС е само преимущество. Но ако влезем в състезание със собственото си минало, означава, че сме загубили. Нашият стремеж трябва да е сравнение с най-добрите. Колкото и да изглежда трудно и сложно", смята той.

Ако имаме трудни ситуации около нас, а сме остров на стабилност и просперитет, по естествен начин привличаме хора, които искат да инвестират, да живеят тук, да работят, каза още Хампарцумян.

"При положение, че банките са ликвидни или както някои смятат - свръхликвидни - с много депозити и ниско търсене на кредити, намаляването на основната лихва до отрицателни стойности не означава автоматично, че тези пари ще бъдат раздадени на всеки, който ги пожелае. По-важно е да имаме работеща, растяща икономика и апетит за потребление", обясни банкерът.

"От друга страна днес лихвите са по-ниски от 2008 по време на кризата. Засега тенденцията е такава до момента, в който централните банки - Фед, ЕЦБ решат, че инфлацията става опасност. Най-мощният инструмент за борба с инфлацията е вдигане на лихвите", допълни той.

По думите му амбицията ни трябва да бъде да сме пълноправни и водещи членове на ЕС. Затова трябва по-бързо да влезем в банковия съюз с всички ангажименти - политически, военни, икономически, които това би породило.

"Една държава със 7 млн. население в прекрасна климатична зона не може да изпитва затруднения да си купи 5 самолета или 2 кораба", смята той.

Ние трупаме всички негативи от фиксинга ни към еврото, без да виждаме облагите от това, че де факто използваме единната валута, заяви финансистът.

"Българинът няма да обеднее, като влезем в еврозоната", смята той и допълни, че сега "поемаме жилото, без да имаме меда“.

"В Европа живеят около 500 млн. души, които живеят най-хубавия живот на света - като климат, стандарт, подредба", каза банкерът и заради това той смята, че разпад на еврозоната е невъзможен.

"Няма как изведнъж тя да стане пепелище, напротив ще се намерят силите и начините да се намери новият баланс и ние трябва да сме част от това - в А отбора, не в Б и С отбора", завърши Хампарцумян.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
23
 
! Отговори
ПРОВИДЕНИЕ ЩЕ ВИ УБИ преди 8 години
МОШЕНИКОООО,МОШЕНИКООО...МОШЕ-НИКООО...РАЗПРАВЯЙ ГИ НА ДЕЦАТА ТИ..ТЕ НЯМА ДА ОБЕДНЕЯТ! МИЛИОНИ СМЕ ,ТИЯ КОИТО ВИДЯХМЕ С ОЧИТЕ СИ ,ЗАПАДА ДА ОБЕДНЯВА ГЛАВОЛОМНО .. ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ НЕНАВИЖДАТ ЕВРОТО! СЛЕД НЕГО ДОЙДЕ МИЗЕРИЯТА И БЕЗРАБОТИЦАТА..ОТЧАЯНИЕТО И БЕЗПЪТИЦАТА ЗА БОГАТА ЕВРОПА !КАК НЕ ВИ ЗАСЕДНА ЛАПАНЕТО,ТО НЕ ОСТАНА НИЩО,АМА ОЩЕ ИСКАТЕ,ПРОКЛЕТИ КОПИТЕСТИ !
99
1
 
19
 
! Отговори
Няма срам!!! преди 8 години
Няма срам!!!
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя не е у ред-най-хубавия живот се живеел в ЕС-сега вече е чудно с тия църните диваци,които си ги домъкнаха
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейСъс всичките пари, които имат, с имотите им в чужбина, децата им в чужбина, ще седят и ще чакат да увиснат на въжето...Ще крадат докато има, а после - сбогом, баламурници, нищо лично, просто бизнес
96
13
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкръвили съвсем.
95
9
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.Ще изчезнат и различните такси и комисионни при обмяна на левове в евро и обратното. На "Ченч-бюрата" и мошенниците "магураджии" ще им секне далаверата. Накратко, ползите от въвеждането на еврото са много.
94
15
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Левът в момента е като "Троянско конче" за българската икономика. Колкото по-бързо се освободим от левчетата, толкова по-добре за обикновените хората и толкова по-зле за нашите и чужди мафиоти олигарси.
93
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът няма да обеднее, прав е. Българинът ще фалира като влезе в еврозоната на вече умиращия ЕС :)
92
2
 
19
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Ако този чичко направи доходите на българите, като своите, ще повярвам, че в ЕС се живее добре. Бързам да уточня, че говоря за доходи на специалисти с висше образование, умни и мислещи хора, творци. Ало, чичкото, не всички сме на твоите години, и не сме имали възможност да крадем държавата в началото на вечния преход. Направо не знам в кой свят живее тази странна особа....
91
1
 
21
 
! Отговори
Мими преди 8 години
От толкова години му слушам лакардиите на тоя и изводът е следният: каквото каже, мислете върху точно обратното!
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо, изобщо няма и да усетим с тези мизерни доходи, дори ще забогатеем.Народът изнемогва на настоящите цени при това не в евро, представям си ги двойни със 210 евро минимална заплата.И без това сме на дъното, така че накъде повече. Направо ще ударим джакпота.Не говорете простотии.Някои сме учили навън.Испания правят три девалвации,за да понесат по-леко преминаването от песети в евро, и въпреки това стандарта им се понижава двойно.Какви глупости говорите?
89
3
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Не е проблемът в това,че ще се вдигнат цените(10-15%),а в това,че влезем ли веднъж,излизането става невъзможно!Когато си в затворено помещение,винаги трябва да знаеш къде е изхода и как най-бързо да излезеш в случай на пожар!А ЕС вече пуши!Дай Боже да се изгаси пожара,ама гаранция НЯМА!Другия проблем е,че въвеждането на еврото ще даде големи възможности за теглене на кредити от управляващите.Това би било добре,ако имаше къде да се инвестира,но при нас директно води до гръцки сценарий!
88
1
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Българина koгато е гладен е много зъл. Ами портмонето винаги си му е празно...
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДжакАко аз имах власт щях да национализирам всички пари в банките и да ги раздам на хората и да ги вложа в индустрии създаващи работни места и вдигащи стандарта на живот пък нека ми се карат евр0гейовете....И как ще стане това? Парите в брой са само 1/100. Другото е битове, поредица от нули и единици записани на паметта на компътрите в банките. Как ще ги раздаваш тез битове да правят индустрия с тях?
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС с общия европейски пазар е полезен за високо конкурентните развити икономики и има разрушителни последствия за ниско конкурентните, каквато е българската. При такава конфигурация развитите западни икономики реализират огромни печалби за сметка на изостаналите които все повече затъват в блатото без никакъв шанс да развият конкурентоспособна икономика. България понесе до сега и ще продължава да понася през следващите десетилетия огромни загуби от участието си в този общ европейски пазар.
85
1
 
4
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Ако аз имах власт щях да национализирам всички пари в банките и да ги раздам на хората и да ги вложа в индустрии създаващи работни места и вдигащи стандарта на живот пък нека ми се карат евр0гейовете.
84
1
 
12
 
! Отговори
оня преди 8 години
Тоя когато и да го застреляш все ще е късно!Толкова грехове има, че наследниците му до 10-то коляно не могат да го изкупят .
83
0
 
14
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Най-добрата защита срещу инфлацията е никакво теглене на кредити и взимане на заеми от лихвари, лихвите обезценяват парите и ниско, скромно потребление според възможностите. Високите лихви пречат на инфлацията защото обезкуражават тегленето на нови заеми от лихварите, но още по-добре е самите хора да знаят че в никакъв случай не трябва да потъват в дългове към банките и да не взимат кредити.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банкерски гофна - ЛИХВИ:Депозити 1-2 %Кредити 10+%докога ще търпим тия търтей - НЕ евро зона, а НЕЗАВИСИМА валута и политика (има начини който търси намира)
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ВИ го казва БанкеР - значи е наопаки , доходи/цени 1/5 или 1/10.

Спонсорирани публикации