Нямало пари в програма "Транспорт" за АМ "Хемус"

Магистрала "Струма" и Западната дъга изчерпват бюджета
65
Нямало пари в програма "Транспорт" за АМ "Хемус"
Снимка: Булфото, архив

Както се разпореди по-рано днес премиерът Бойко Борисов Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" прекрати процедурата за избор на изпълнител на строителството на ЛОТ 1 и на ЛОТ 2 на автомагистрала "Хемус".

Още по темата

Причината за това е невъзможността да бъде осигурено финансиране за изграждането им по линия на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020", съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Парите, които остават по програмата ще стигнат само за магистрала "Струма" и Западната дъга на Софийския околовръстен път.

Бюджетът по приоритетна ос 2: "Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа" е в общ размер 673 млн. евро.

Средствата са предвидени за изграждане на магистрала "Струма": ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник на стойност 83,5 млн. евро, на тунела при село Железница – с индикативна стойност 120 млн. евро, на ЛОТ 3.2 – участъкът Крупник – Кресна, за който предстои решението за избор на трасе и неговото остойностяване, на ЛОТ 3.3 – от Кресна до Сандански – 128 млн. евро, както и за изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – 64 млн. евро.

Предварителните разчети сочат, че с реализирането на изброените проекти наличният ресурс по ос 2 ще бъде напълно изчерпан, уточниха от строителното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Сега откриха че няма пари за м. "Хемус"!
41
0
 
8
 
! Отговори
Разочарован преди 8 години
Определено тази магистрала е много нужна на България. Северна България остава по-слабо развита от южна и по-слабо населена. Тази магистрала щеше да раздвижи икономиката в региона. Силно се надявам, че това решение в бъдеще да бъде ревизирано. Но ако трябва да погледнем трезво наистина магистрала Струма е по-важна от Хемус как и да го погледнем. Надявам се парите , които няма да отидат за магистралата да отидат за нови самолети на военните.
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е този тунел?120 000 000 евро?На луната ако го правеха , щеше да излезе по-евтино!Мафиотските фирми в БГ нямат аналог в света по алчност!10 км -Севернята тангента, из нивите, само изровиха 30 см почва и отгоре ШЛАКА и 20 см. Асфалт!200 000 000 лв!?!?!?!?!?!?!?ЧТакова крадене НЯМА АНАЛОГ!
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 16 млд. не можахте да заделите 1,5 млд за АМ Хемус? Нашите трябва да ги канят в най-добрите унуверситети да преподават "краднене" :)
38
0
 
28
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Добре си спомням обещанието да се построи "Хемус" до 2020та. Сега излиза че няма шанс дори да започне строежа и до тогава. Не съм съгласен данъците ми да отиват нито за метро лъчи, нито за разни дъги около София. Не може в 21век да пътувам с кола до София 6 часа, а с влак 8. Североизточна България трябва да стане автономна за да започне сама да си решава проблемите.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оставка!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТ БЛИЦ: "Веднага да се проведе нов търг, защото пари имаме, да бъде направен пред очите на всички медии, които каним да участват, за да може бързо да почнем двата ЛОТ-а и да ги завършим", коментира Борисов. В решението за прекратяване на процедурата пише "отпадане необходимостта от провеждане на процедурата поради липса на финансиране"И ОЩЕ ОТ БЛИЦ: "Борисов: Долни, мръсни гадове са онези, които говорят за външен натиск за "Хемус"КОЙ И КЪДЕ ЛЪЖЕ, бе Борисов? Лили-то или ти Ние ли сме гадове
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали ББ каза, че ако го изберем на другия ден почва строителството на Хемус
34
0
 
22
 
! Отговори
Ко стана, бе цървул? преди 8 години
Не ти се отчетоха с мангизите, а? Дано се задавиш, пожарникар ***!
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то за хемус винаги не остава пари,защото не им е нужен на софиянци.Една магистрала не можаха да направят в сев.българия а в южна има вече няколко,за моренце за гърция и т.н...
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 36 - Ако ще става така да е по навреме, а не да чакаме я В.Златев или Д.Пеевски да спечелят търговете и магистрата пак да не стане. По добре да я правят румънци или който и да друг от ЕС , че хората да си я ползват после като своя. И без това не останаха хора в тези райони. Да правилно, ако има референдум - Северозападна Б-я сигурно ще прескочи в Сърбия първа. А Бойко ще пререже поредната лентичка на на новото игрище в южния парк или нещо подобни.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен А защо дават пари за панелките? Защото се правят с евросубсидии и се изпълняват от фирми на "наши" хора! Пак лапане!
30
2
 
15
 
! Отговори
художника преди 8 години
Значи, сумата за магистрала "Хемус"е в общ размер 673 млн. евро.ПРЕДЛОЖЕНИЕ-1:В България има около 4млн. работещи. Ако всеки даде по 168,25лв Тази сума ще бъде събрана.ПРЕДЛОЖЕНИЕ -2:На тези, които са помогнали да се събере горепосочената сума, да се освободят от винетни такси за период от 5год. за цялата пътна мрежа в България.
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-некомпетентно и крадливо правителство не е имало.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не го очаквах...да вдигнем винетката?или да изтеглим нов кредит от 16 милиарда?
27
2
 
18
 
! Отговори
до 33 jordani преди 8 години
Това е възмижно с корекция. Южна България ще бъде Турска поради многото турци живеещи там, северозападна България ще се присъедини към Сърбия, останалата част към Румъния.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма пари за хасфалт ли бе, бате? И ко шъ прайм ся?
25
5
 
16
 
! Отговори
jordani преди 8 години
По добре референдум северна България да остане към Южна Румъния а южна България към Т. и Гърция . София и магистрала Струма да може софиянци да ходят на плажа на бяло море по бързо да си останат в България ако искат и да се прехранват с туризъм ама в Гърция и Македония. Тъкмо ще си оформят 2.5мил. души и това ще си е. Сигурно ще сме по добре останалите.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко години до сега наливат милиарди в София и той си е все същият скапан град.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно планът е да не остане нито един човек в северна България. Добре се справят до момента...

Спонсорирани публикации