Родни фирми фалират, няма работна ръка

Населението застарява, топим се с по 6 човека на час
21 окт 2016 09:44,
295
Родни фирми фалират, няма работна ръка
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните с най-застаряващо население. Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора за работа. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него, заяви пред Bulgaria ON AIR Надя Василева, експерт в подбора на човешки ресурси.

По думите на финансистa Мика Зайкова проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. Според нея причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда.

"Освен това България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар", каза тя.

Според експертите ни очакват фалити на родни фирми поради липса на работна ръка. 

Надя Василева обясни, че към момента най-търсените професии у нас са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

"Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
15
 
! Отговори
до vrvm преди 7 години
Не бе аз ти казвам внеси си работници от ЕС или САЩ,Канада(сега ще паднат и визите) и канадците ще се надпреварват да дойдат в твоята фирма.
233
2
 
33
 
! Отговори
до vrvm преди 7 години
Работодателю с тези си разсъждения скоро сам ще си работиш. Най-лошото е, че не си само ти който разсъждава така а масата работодатели са като тебе. За това скоро ще си работиш САМ!!! В Германия има един праг на бедност под който НЯМА как да получаваш по-ниска заплата - за да ЖИВЕЕШ НОРМАЛНО!! А ти ще експлатираш работниците си за 400 лв. и ще очакваш да са стимулирани и да работят като за 1000 лв. Ами няма как да станат тарикатлъците ви - за това няма и работна ръка, няма и да има. Мутри нагли.
232
16
 
2
 
! Отговори
vrvm do 256 преди 7 години
Истината е точно обратното. Пример със спорта. Сега държавата дава много пари за олимпийски медал, но вървим надолу. По-бедни страни от нас за много пред нашите спортисти. Заплатата се заслужава. Не става да изкарваш за фирмата 1000 лева а да искаш 4000 лева. Ако си добър и ми вършиш работа за 10-12000 лева мога да ти дам 3-4000 лв. За да ги правиш тези пари трябва да си квалифициран. Ако ти вдигнат заплата от 400 на 4000 лв. няма да станеш по-добър. Ако си добър няма да си на 400 лева.
231
2
 
2
 
! Отговори
Blie преди 7 години
Iznos na bg rabotodateli, bg firmi, ban, bsk s visoko mito. :-) ooneto tarsi takiva kadri. :-)
230
2
 
19
 
! Отговори
Истината преди 7 години
26 години дебеловратите бизнесмени твърдят, че заплатата трябвало първо да се заслужи, а те после може би ще започнат да плащат повече. Истината е точно обратната - колкото плащаш, толкова получаваш. За 400 лева заплата, няма да ти работят като за 4000 лева заплата, както ти се иска. Затова ако искаш да ти се работи като за 4000 лева, плащай 4000, а не 400 лева. Всъщност даже и един спортист, ако му плащаш много повече, отколкото в момента заслужава, той ще се напъне да оправдае тези пари.
229
7
 
1
 
! Отговори
vrvm до 253 преди 7 години
Отговарям ти. И това е опция в близко бъдеще. За момента се опитвам да направя нещата през България. Преди съм въртял бизнеса на друг човек през Великобритания. Мой парньор си работи нещата от БГ, но си регистрира клон в Франкфурт. И това обмислям. Фирмата ми се възползва максимално от EU по отношение на продажбите. 85 % от приходите са ми от чужбина. Трябват ми хора да работят с такива клиенти. Парите който плащам са много над бранша в БГ. Работи се здраво и сериозно.
228
7
 
3
 
! Отговори
vrvm до психолог преди 7 години
Благодаря ти все пак. Аз Ви преставям моята гледна точка. Като станете работодатели, ще ви видя как ще разсъждавате и дали ще плащате като в Англия. Аз лично за момента съм си намерил нишата и хората. Днес съм платил 5300 лева осигуровки, ЗОВ, ДОО и тн. за 4 човека. Ако сте наясно с нещата по обратен ред ще изчислите колко са заплатите за миналия месец. Търся хора защото имам идеи за развитие. Като намеря правилните хора, ще получат много добри условия. Пожелавам ти успех и на теб:)
227
2
 
15
 
! Отговори
до vrvm преди 7 години
Задавам *** въпрос(риторичен).Защо не си наемеш работник с компетенциите които изискваш от друга страна от ЕС или изобщо някъде в галактиката????????????
226
3
 
6
 
! Отговори
психолог преди 7 години
До vrvmНе е чудно,че хората не са дошли на интервюто! Хората вече имат придобит усет тоест нюх и разбират коя фирма е обречена и коя не е! Така че според мене абсолютно правилно са се отказали и не са дошли на интервюто ,а ти продължавай да пишеш па форумите коментари за фирмата си ! Абе я да ти кажа напваро в лицето без да извъртам нещата ,не си никакъв работодател и нямаш никаква фирма ,просто си мечтаеш някой ден да станеш работодател и сега се вживяваш в тази роля ! Пожелавам ти успех !
225
2
 
14
 
! Отговори
Tик Так преди 7 години
До vrvm Като не пишете парите които предлагате в обявата за работа няма да заинтригувате много хора и няма и да дойдат кадърни кадри. Аз лично бих подминал обява без да има обявено ориентировъчно заплащане и какво се изисква. Европа е голяма привлечете си кадри от запад както те си привличат от други държави какъв е проблема. Ясно е не ви се инвестира в обучение и не ви се дават пари. НО обучения персонал ВИНАГИ ще бяга на запад за повече пари а вие си се оплаквайте. Наемете си бежанци супер са
224
11
 
2
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
Това е реалното положение. Подобно е положението в целия бранш. В момента има 383 предложения за работа в ***.bg в бранша в който работи фирмата ми. Предлагам обучение, добри пари. От 3 интервюта за работа тази седмица, 2ма даже не дойдоха, въпреки уговорката. Не сме стигнали да коментираме пари. Този който дойде не става - слаб му e английския и не мога да го чакам да се учи. Не сме платено училище. Имам служители на по 7 години при мен, което говори, че може би условията не са лоши.
223
2
 
14
 
! Отговори
КАНАДА преди 7 години
СЕГА ЩЕ ПАДНАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКИ ТЕХНОЛОГИИ С ДО 10-20 % МИНУМИМ.ударът ЗА БГ БИЗНЕСА ЩЕ Е ЖЕСТОК. САМО ГЛЕДАЙТЕ КАК БГ БИЗНЕСА ЗАПОЧВА ДА КЪРВИ.
222
2
 
8
 
! Отговори
канада преди 7 години
отвори ли границите КАНАДА, ударът ще е ЖЕСТОК!!!А, това 100% ще стане. Питайте Деница, ако не вярвате. В момента Амазон- канада смени софтуера си и спря ДДС за България. Все още има проблем с доставките, но скоро и това ще го оправят.Много хора си нямат представа от икономика, бизнес и одит,но в момента се нанася жесток удар. Много кръв ще има. КАНАДА В МОМЕНТА ПРАВИ ОГРОМНА СТЪПКА И ПОЗНАЙТЕ, КОЙ СЕ НАМИРА ПОД ОБУВКАТА И.
221
3
 
25
 
! Отговори
до vrvm преди 7 години
А бе *** как така не можеш да намериш кадърни бе ***-Европейският ПАЗАР е 510 милиона души +както са написали по долу Швейцария и Норвегия ,как така при стотици милиони Ти ,,ВЕЛИКИЯ БГ РАБОТОДАТЕЛ,, не можеш да намериш КАДЪРНИ.!!!Аман от такива *** с претенции за НАСА ,а бизнеса им един гараж.
220
2
 
12
 
! Отговори
некадърник си преди 7 години
До Тик Такпак казвам ,некадърният работодател назначава некадърен персонал защото самият работодател не си разбира от работата и не може да отсее зърното от плявата ! Бизнесът на запад успява защото всеки бизнесмен се занимава с това което разбира ,а в България напр. новоизлюпен богаташ решил да върти бизнес ,хал хабер си няма от компютри ,а се е захванал точно с този бизнес и затова не може да избере подхозящите специалисти понеже не е в състояние да селектира
219
4
 
2
 
! Отговори
болницца преди 7 години
преди малко бях да взема едно изследване. имаше опашка от трима мъже на средна възраст между 50-60 год. Двамата - безработни и пият хапчета за по 5 лв. и се чувствали чудесно. Третия - работи и не пие хапчета, обаче физически бил зле и доста болен. Ха - ха - хаНе проблема в работодателите!!! Проблема е, че НАРОДА Е ГЛУП***В и в деня на избори спи и не иска да гласува. Проблемът е в КАПИТАЛИЗМА!!!БГ нищо не я оправя. Нито капитализъм, нито комунизъм.... нищо! Проблема е в нас-хората или каза
218
2
 
12
 
! Отговори
кучето бяга преди 7 години
според тоягата ! Малка заплата , некачествена работа ! Голяма заплата ,стимул за развитие и всеки ще има интерес да се образова ,квалифицира ,да получи още и още знания защото ще получава голяма заплата ! В българия липсват работодатели ,които да насърчат хората да се квалифицират в дадена професия ! Всеки се отчайва и се отказва като чуе ,че в даден бранш заплатата е 500 лв. и има вероятност да се увеличи до 600 лв. ! Затова хората бяган в чужбина ,е не в Русия де , а в западна Европа и САЩ
217
10
 
2
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
И аз съм за това. Като работника не става отива в чужбина и готово. Там обикновенно е най-ниското ниво, но е щастлив, че работи за повече пари от БГ, но малко за съответната страна. Идва тук и се прави на велик. Аз пък ще давам висока заплата на този, който му се работи и допринася за развитието на фирмата, а не защото имал разходи работника и му трябвали пари.
216
2
 
11
 
! Отговори
Тик Так преди 7 години
До vrvm'''Пример - ако на един БГ футболист му дадеш заплатата на Меси, дали ще стане като него. Не, но ако един БГ футболист тренира и стане добър като Меси''' Така осъзнай се първо.Ако даваш заплата като на меси ще си намериш добър футболист както и работник а ако си взел *** колкото и да му дадеш няма да стане добър. Все се оправдавате с работника а факт е че един скапан работник у нас получаващ 500 лева на запад е високо ценен и взима над 1500 евро. Тук мрънкате и крадете от персонала
215
2
 
13
 
! Отговори
бнб преди 7 години
Работих в руска фирма в България ,заплатата ми бе голяма на фона на бг фирмите 1100 лева,но и те не спазваха Кодекса на труда.Извънреден труд заплатен под масата,без да се пуска заповед разбира се и др. подобни кретении.Сега работя в Англия за 8,2 на час,отпускът ми е 28 дни+8 дни банкови празници.Всичко се спазва до най-малкото нещо,вземам си всеки петък заплатата-основна+каквото съм си заработил.После що българите емигрират.