Родни фирми фалират, няма работна ръка

Населението застарява, топим се с по 6 човека на час
21 окт 2016 09:44,
295
Родни фирми фалират, няма работна ръка
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните с най-застаряващо население. Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора за работа. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него, заяви пред Bulgaria ON AIR Надя Василева, експерт в подбора на човешки ресурси.

По думите на финансистa Мика Зайкова проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. Според нея причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда.

"Освен това България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар", каза тя.

Според експертите ни очакват фалити на родни фирми поради липса на работна ръка. 

Надя Василева обясни, че към момента най-търсените професии у нас са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

"Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
5
 
! Отговори
канада преди 7 години
КАНАДА ПИЧОВЕ! Потърпете още малко. Тук капитализмът не е като този в БГCity: Montreal Region: Quebec Country: Canada
213
2
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До vrvm,Продължавате да го усуквате без да отговаряте на главните 2 въпроса:1. Смятате ли, че описваната Ваша фирма представлява представителна извадка за България?2. Защо според Вас потока икономически мигранти е насочен от България към западните държави?
212
2
 
10
 
! Отговори
бннбкй лнхфгжйлфнйн преди 7 години
Ама стига са ревали работодателите има 250 хил. безработни предимно с по-тъмна кожа,пре спокойно може да ги назначават за инженери,ИТ специалисти,все квалифицирани кадри са.
211
2
 
15
 
! Отговори
аз до vrvm преди 7 години
Като не стават работодателите в БГ ,работниците ги сменят с чужди и чудо работиш колкото ти пише по договор,не ти укрива осигуровки,извънредния труд се заплаща по 1,5 пъти в събота по 1,75,а в неделя и на празник по 2.И отново О ЧУДО има 13 и 14 заплата в пълен размер.Отпуск по-голям от 20-те дни в БГ.Като не стават бг работниците си назначете има германци,холандци,французи,австрийци ,сигурен съм че веднага ще пожелаят да работят за някой,,велик,,*** който не спазва трудовото законодателство
210
3
 
3
 
! Отговори
западофил преди 7 години
До Аз съм българчеправ ви ,но дано поне русофилите не цапат канадската земя ,а да се изнесат в русия или да си останат в България !
209
7
 
1
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
Пример - ако на един БГ футболист му дадеш заплатата на Меси, дали ще стане като него. Не, но ако един БГ футболист тренира и стане добър като Меси, по-вероятно е да взима заплата като Меси. Та айде като станете добри специалисти името ще работи за Вас и парите ще дойдат, а не с грешния "чип", дай ми пари па ми глей сеира. За толкова пари, толкова.
208
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да има работна ръка като 80% от работещите са търтеи с връзки и лежат на държавна хранилка и смучат кръвта на бизнеса.
207
2
 
9
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
Споко до 5 години всичко ще се изнесе в Канада и САЩ като паднат визите,а от 2014 има нещо което забравя бг работодателя(Бай ***) можем да работим в целия ЕС+Норвегия и Швейцария.
206
11
 
4
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
Като гледам тук мрънкащите и разбиращите всичко са работниците, пък работодателите лоши. Работниците най-добрите в света според един по-долу пост, пък мениджърите и работодателите зверове. Аз от работа не се страхувам, така че дали след време ще съм служител пак няма проблем за мен. Дори има стари мои работодатели, които съм сигурен, че веднага ще ме вземат. Аз не мръкам, просто ви казвам, че парите са следствие, не причина. Многото пари са резултат от добра работа.
205
2
 
6
 
! Отговори
некадърник си преди 7 години
До vrvmзначи не си разбираш от бизнеса щом не си в състояние да направиш правилна селекция на кадрите ,а ги назначаваш само според представена диплома и някакъв трудов стаж ! Ащо си разбираш от бизнеса ще им задаваш въпроси касаещи професията и ще искаш от тях правилен отговор ,тоест ще ги изпитваш преди да ги назначиш на работа !
204
3
 
9
 
! Отговори
ьх преди 7 години
Спокойно през 2021г. е следващото преброяване на населението и тогава ще се окаже че трудоспособното население е намаляло с 400-500 хил. основно заради емиграция.БГ работодателите ще увеличат заплащането с 30-40% ,но производителността ще е нагоре максимум с 5%.Доста чужди фирми ще разкриват работни места и ще привличат работниците от бг фирмите заради по-високото заплащане.Работил съм през 2015г в бг фирма за 1020лева бруто= 800чисто.Сега работя за 1210 паунда основна заплата,е как стават така
203
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До vrvm2000 лв. получават инженерите ,а инжИнери като тебе дори и 800 лв. не заслужават защото са неграмотни !
202
4
 
10
 
! Отговори
До vrvm преди 7 години
9 години работих в Персийския залив със заплата еквивалентна на 12,000 евро. Реших да се върна във Варна където къщата ми стои празна. Бях готов да работя за 2000 лева, електро и електронен инжинер съм с 2 висши. Работа за инжинер за повече от осемстотин лева не можах да намеря в България. Казаха ми че съм с твърде голям опит и знания за тази работа, те толкова давали. Принудих се да приема работа в Германия за 11,000 евро, поне е в Европа. Та не ми ги приказвай колко високи заплати си давал?
201
9
 
3
 
! Отговори
vrvm преди 7 години
Аз не мога да си наема добър служител дори и с/у много пари. Това са фактите. Пробвам, наемам хора с добро уж образование, езици, работили в Америка. Давам им колкото пари искат начално, бонуси мотивиращи и не става и не става. И с пари не става и това е проблем за хора като мен.
200
3
 
6
 
! Отговори
нн преди 7 години
Общественият строй ражда обществените отношетия. Капитализъм, държавата не се интересува от хората, обидно било да им дава насоки , да им се бърка в живота, това било свободата. Пример- при соца Министерство на земеделието имаше 20-30 техникума за кадри. Същото беше и в химическото министерство. Сега капитала, само смучи принадената стойност на трудовите хора, крие данъци, крие осигуровки безнаказано и сега няма кой да ми работи. Такава държава абдикирала от всичко, дай само данъци, това я чака.
199
2
 
8
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До vrvm,Колкото и довода да привеждате, фактите са против Вас, черното бяло не става. Дори да предположим, че във Вашата фирма всичко е цветя и рози, Вие не сте представителна извадка. На всеки Ваш пример могат да се намерят пъти повече доказващи обратното. И фактите явно го доказват, хората напускат БГ заради ниските заплати тук. Колкото и да го усуквате фактите са срещу Вас.
198
3
 
13
 
! Отговори
с трици маймуни преди 7 години
не се ловят ! Работодателите в България също като в Русия искат да им се работи без пари ,ама няма да стане ! Относно търсените кадри в България ,специалист с висше образование по може да се излъже да работи за заплата от 1500 лв. ,но общ работник едва ли ще се излъже да работи за 500 лв. ,ще замине на запад и за същата работа общият работник ще получава 1500 евро ,два пъти повече отколкото получава висшистът в България !
197
3
 
18
 
! Отговори
Бай Деян преди 7 години
Да фалират нихната ......! Кога приватизираха и кога ни експлоатираха да им работиме като роби за едната прехрана им беше добре ! Почудиха се къде по-света да си купят имоти, какви коли да карат и коя фолкдива да оправят ! Сига риват ! Да бяхте се поизучили толкоз време , а не с купени дипломи на бизнесмени да се правите!
196
7
 
1
 
! Отговори
vrvm do Taka e 208 преди 7 години
Само като написа коментар 208 стана ясно, че си нямаш понятие от бизнес и икономика. VW дали отчитат ръст/спад на продажбите на нови автомобили? Ами Lenovo, Apple какво гледат? Ами аз ако предлагам услуга, която международни клинети плащат в БГ и парите идват тук. Това добре ли е за БГ икономиката? Ами ако търгувам и изнасям, добре ли е? Коментирате без да разбирате.
195
2
 
17
 
! Отговори
Един преди 7 години
Много се радвам, че така ще се получи в Бг! Казано е " Който сее вятър- жъне бури". От 1989 се ся само и единствено вятър. Къде червен, къде син... Е, сега идва времето да си пожънете засятото- а именно, страхотни бури! Унищожихте всичко с лека ръка, а вятърничавите обещания за светло бъдеще, ги посяхте в главите на хората експлоатирайки ги безжалостно. Е, някой от хората си отидоха, други си отиват от тук. Местата за посяване намаляха рязко. Време е, да ви отнесе бурята.Съвет-хванете се здраво!