Цените на жилищата – нагоре, а изборът – малко

Възражда се интересът към сделките "на зелено"
13 мар 2017 15:30,
97
Цените на жилищата – нагоре, а изборът – малко
Снимка: Архив, Reuters

Само за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Възражда се и интересът към сделките с имоти "на зелено".

Брокерът Илияна Василева обясни пред БНР, че най-търсени са имотите до 60 кв. м, а хората ги купуват с цел инвестиция и отдаване под наем. След застоя на пазара вече се говори и за дефицит в предлагането, обясни тя.

"От началото на тази година има дефицит на стойностни имоти на пазара във всички сегменти. Не говорим само за малките жилища. Да речем, тухлен, хубав, тристаен апартамент с гараж - няма добър избор и няма голямо предлагане на такива оферти", допълни Василева.

Затова и 1/4 от купувачите се ориентират към сделки на зелено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е поредната лъжа на прегладнелите брокери.
70
3
 
6
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 7 години
Истината е тази,че качественият и стойностен имот не се обезценяват, дори напротив. Не си спомням по време на кризата да съм виждал цени надолу.Позастинаха и сделки нямаше,но нищо не поевтиня. Това ме навежда на мисълта, че дори да се случи отново , в най-лошият случай човек има същото, което е имал и преди. Естествено възвращаемостта е ниска и бавна, но за хората без идея/и за бизнес си е решение.На всички лакомници...поздрав от Цветан Василев !А на живеещите с мама и тате..поздрав от мен !
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на тия пари има един-два в Христо Ботев и един във факултета... Ама не знам дали са с ПВЦ дограма и дали жакузито не е запушено. Но пък ще слушаш безплатно етно!
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8185, е то щом в "началото на кризата" цените растат, сметай после какво ще е :)=Аз нямам против хората да си купуват жилище, но да си го купуват само и единстено - КЕШ, без да прекрачват прага на ония ... ТЕ трябва да бъдат наказани за убийствата на цели семейства, които подготвиха и заложиха, чрез през 2005-2008 г.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спекула, *** да го кажеш това на който и да е продавач, па дано ти свали цената.
66
1
 
11
 
! Отговори
спекула преди 7 години
Икономиката буксува с 1-2 % и няма икономическа основа.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В един от сайтовете за продажби, от който между другото и аз си намерих, офертите за тристайни само за София в момента са над 1100 бр. Така че да се говори за малък избор е леко пресилено.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
85, е то щом в "началото на кризата" цените растат, сметай после какво ще е :)А мерси за "младеж" :)
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 84разчитай на нова световна криза, белким цените спаднат с 15-20%..нова??? че тя сегашната е само в началото бе, младеж... чакай ...
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
82, ми тогава изчакай 6-7 години, и разчитай на нова световна криза, белким цените спаднат с 15-20%.
61
2
 
5
 
! Отговори
гого преди 7 години
до 78Ало, професионалиста с опит, разграбвай блока вместо да пишеш коментари.*** :)
60
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТова е пазар на относително стабилни активи, които е почти невъзможно да изгубят стойността си напълно.въпроса е, че цената която ще платиш, купувайки при балон ще е доста по-висока от тази, която би платил след време.
59
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идиoтските коментари под статията са нормални. Все пак имоти купуват млади и амбициозни хора, а не масовата нашенска обществена прослойка- нископлатена и намръщена. Именно затова новите блокове са населени с усмихнати и успели хора, а гетата като Люлин само с намръщени биячи и псевдо мутри с 10-годишно БМВ-та. Да, ама първите крепят държавата (както е по цял свят) с високите си данъци. Останалите нито някой успял го интересува какво мислят, нито нищо. Те са обслужваща класа.
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и да наричаме обективната реалност с разни епитети, като примерно "балон", тя не се променя. Безспорният факт е, че цените нарастват. Идете при който и да е брокер, изразете мнението си, че всичко това е балон, па да видим дали ще ви свали цените... Вероятно ако е трезвен - не :)
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GНяма и заем, при който, ако не можеш да го плащаш, банката да си взима апартамента и да не те търси повече..банката не може да претендира за доход, който би се реализирал някога във времето от лихви, ако това време просто не се състояло, което значи, че лихвите не са се състояли. А баМката за да не си взема апартамента, значи знае, че няма какво да вземе, освен апаратментчето. Просто има една простичка истина - не може да вземеше нещо, което го няма, нямало го е и няма да го има!
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е как хора, които никога не са купували и няма и да купят имот, ми обясняват какъв балон е бил пазара на имоти. И как за цената на панелка в Люлин си купуваш едва ли не двустаен в Лондон... А блок от новото строителство в София с добра локация, се разграбва буквално за два месеца на зелено...
55
4
 
10
 
! Отговори
Ами преди 7 години
Самата статия я пълна шитня и се вижда още в първото изречение: ''сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти'' АДИ ШИ ВА ЗАМОЛЯ ....................
54
4
 
18
 
! Отговори
гого преди 7 години
Драги брокери, вместо да пишете ''позитивни'' коментари под поръчаната статия, Купете си по един хапартамент, с кредит от банка по избор. Ще го отдадете под наем и след няколко години ще си го продадете на далавера. Нали във всички статии очаквате постоянно увеличение на имотите?Ето го идеалния шанс за вас да забогатеете :)
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се надува балонът, а пазарът е във възходящ период. Това е пазар на относително стабилни активи, които е почти невъзможно да изгубят стойността си напълно. В дългосрочен план, имотите единствено са качвали цена. Това е свързано и естествената инфлация на книжните пари. Винаги е добре, ако човек има излишни пари - да си купи или построи имот. Дай Боже всекиму!
52
2
 
4
 
! Отговори
Кебапчета преди 7 години
Ама в Брюксел са повечето евро чиновници със заплата минимум 50 к на година , равнището на заплатите и цените на имотите са свързани независимо дали си в Но Йорк или София с ниските заплати толкова.

Спонсорирани публикации