Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса

Наложителна е образователна реформа и промени в пазара на труда
28 мар 2017 12:15, Екип на Bloomberg
109
Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса
Снимка: Bloomberg TV България

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в ефира Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

"Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет", изтъкна гостът в студиото.

"Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период", каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция.

"В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци", изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 


109
Още от
Напиши коментар Коментари
91
0
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
И ако имате квалифицирани кадри с какво ще ги задържите да останат в подобието на държава, наречено България, вместо да избягат в истинска държава с ред, законност и доста по-добри доходи ?
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То беше наложително преди 20 години, изчакаите още малко, от 10 роми, един е грамотен, какво ще прави бизнеса като станат повече от нас, а при българите всички са висшисти със съмнителни знания в съмнителни специалностти от съмнителни университети.
89
0
 
11
 
! Отговори
Немо - последно преди 1 година
На настоящите си служители (добрите, лоялните....знаете добре за какво говоря), периодично повишавате квалификацията, мотивирате ги адекватно (не винаги става дума просто за повече пари).
Просто осъзнайте накрая, че в прословутата приказка за тоягата и моркова, моркова виси на края на тоягата за да мотивира магарето да тегли каруцата, а не му е ЗАВ**Н ОТ**Д!!!
88
0
 
5
 
! Отговори
Немо - продължение преди 1 година
Знаете ли какво трябва да включите мили мои??Ама не в исканията си, а в действията си!
1.Финансирате към Бюрата по труда квалификационни курсове по съответните специалности.Дипломиралите се успешно с висока успеваемост, вземате на работа (как ще ги задържате после - ваш проблем!)
2.Отивате в СУ и обявавате колко и какви стипендии и по какви специалности отпускате.Пълно заплащане на обучението, месечна парична стипендия.Задължавате с договор степендианта да работи 5 години за вас (не безплатно)!
87
0
 
15
 
! Отговори
Немо преди 1 година
Искания ли ще включвате??Към кого и за чия сметка??
Не щете да плащате прогресивен данък върху печалбата (надминаващ 50% в някои Европейски държави).
Не щете и осигуровки да плащате!
Не щете обезщетения да плащате!
Не щете ДОСТОЙНО заплащане и АДЕКВАТНИ условия на труд да осигурите!
И сега ви се ще, Държавата (т.е НИЕ, защото над 80% от приходите в бюджета са от ДДС и акцизи - които плащаме НИЕ!!), да плати за вашите бъдещи кадри??
Ама ако може и границите да затворят - че да не бягаме!
86
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 1 година
За толкова пари толкова. Какво се вайкате тея преяли чорбаджии.
85
0
 
13
 
! Отговори
Проблем... преди 1 година
пред КОЙ? Пред кого? Какъв бизнес бре? Къде е този бизнес? Бизнеса за крадене на еврофондове или този за смяна на мръсни чаршафи по морето?
84
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Трябва да има взаимодействие между бизнес и държава: От бизнеса морковчето, а от държавата тояжката.
83
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самозабравилите се и нахални бизнесмени със супер големи претенции и изисквания към работещите да си обучат,,***" или да си работят семейно сами.Никога не отговаряш на условията им: или си прекалено обучен,или си прекалено стар,или си без опит,с деца и т.н.За 600-800лв. и то в София ,ще се върнем от чужбина в някой друг живот-лично направих тази грешка да се върна в Бг за около година(голяма мъка беше)
82
1
 
24
 
! Отговори
Циник преди 1 година
50 000 на година - кротко, и тихичко минават през терминал 2 ! Вече 3 000 000 са навън - малка част (ако изобщо) ще се върнат в България да си харчат пенсиите! И аз така - детето ми се роди във Франкфурт - вече срича U-bahn и тату-тата...Каква качествена работна ръка ги гони тези - българите до 15 години ще са на свършване!
Халал да ви е държавата ,барабар с 2 та милиона роми - научете ги на български...а после и на работа...а после и на квалифицирана работа! Бизнесмени - мутрагени, и комуноиди
81
0
 
18
 
! Отговори
Vaseto преди 1 година
Какви бизнесмени, какви 5лв? Някви бивши деца на соц. лидери, селски тарикати и децата на мама и тате. Не желая да бачкам за тези хора, затова емигрирах!
80
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некачествената работна ръка е функция на некачествения бизнес. Ако работната ръка е качествена, а биснеса не, тя ще си търси качествен бизнес някъде другаде. Така че това не е пробрем за разискване, защото няма решение.
79
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да и като завърших више и какво?!? ,,Бизнеса,, ми каза 700-800 лв. Ако искаш!!! Той тоя бизнес все иска и все недоволен и затова ще си без кадри скоро....
78
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Заетите в бюджетната сфера могат спокойно да се намалят наполовина за да отидат да работят в частния бизнес.
77
0
 
19
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Ами проблем е.! Щото сега изкарвам 2800€ в БГ за същата работа 2000€ макс и то с нерви. Ама тук шефа няма 3 любовници и 10 джипа и 2 мезонета, а ми бачка по 12-14ч на ден. Дано се задават в собствената си алчност.... за останалото то си идва с времето.
76
1
 
10
 
! Отговори
KAKVO SE 4UDITE ? преди 1 година
ZA NEKA4ESTVENI BIZNESMENI-NEKA4ESTVENA RABOTNA RAKA, NALI TAKA ? POVE4ETO KVALIFICIRANI KADRI OTDAVNA NE SA V BULGARIA, PONEJE NIAMA NIKAKVA PERSPEKTIVA !
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ф.С.В
То ако ревнат само на инспекцията, ще е смях. Ама ако просто си потърсят правата сами и взривят няколко заведения, тогава май няма да е чак толкова смешно
74
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже насила изгонихте качествената, сега ще ревете.Ами нормално е при това заплащане хората да си търсят късмета другаде. Тук останаха вече възрастни, дето им е късно да почват от начало. Тепърва ще се появи проблема с работната ръка, това е само началото.
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото в този случай е, че повечето назначени капиталисти ще фалират.
72
0
 
26
 
! Отговори
pepe преди 1 година
Скоро бях в един офис на международна фирма в един Мол в София. Ами поне 20-30% от служителите са чужденци от различни държави. Значи читавите работодатели нямат проблем да си намерят хора - ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА. Който не може да плаща минимум 2к лв на среден до добър служител, просто не става за бизнесмен и ФАЛИТЪТ Е НЕИЗБЕЖЕН. За голяма моя радост, започва да свършва мантрата на "червените" бизнесмени, че навън чакат 100човека за твоята работа. Бизнесът ще го усети по много болезнен начин