Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса

Наложителна е образователна реформа и промени в пазара на труда
28 мар 2017 12:15, Екип на Bloomberg
109
Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса
Снимка: Bloomberg TV България

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в ефира Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

"Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет", изтъкна гостът в студиото.

"Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период", каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция.

"В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци", изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
25
 
! Отговори
куката преди 7 години
Не е това! Проблемът е в некачественото заплащане и нискокачествените тн бг-работодатели! Защо в чужбина българите работят и не се оплакват от тях, а куфарчетата в РъБъ ревът и си търсят индийци и виетнамци?
70
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
населението на европейския съюз е 510 милиона жители; всеки има право да работи във всяка друга държава членка, отделно сложете и 10 милионна швейцария и 5 милионна норвегия и стават 525 МИЛИОНА. Ако работодател не може да намери кадри сред 1/4 от производителите на СВЕТОВНИЯ БРУТЕН ПРОДУКТ, най-добре да се гръмне иили да хваща мотиката.
69
0
 
20
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Ниско заплащане-проблем пред добрия работник!
68
0
 
33
 
! Отговори
Е преди 7 години
ПРИ РАБОТА 12 ЧАСА 6 ДНИ В СЕДМИЦАТА И 750 ЛВ. ЗАПЛАТА СИ РАБОТЕТЕ САМИ И ОСИГУРЯВАНЕ НА 4 ЧАСА
67
2
 
32
 
! Отговори
айс преди 7 години
Тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка???. ..Ами аз бях качествена работна ръка с две висши образования IT специалност но поради "отличното" заплащане от 750 лв. бях толкова доволен че преди 10 години отидох малко по на запад и сега взимам заплата от 9.500 евро ЧИСТИ. Докато не започнете да давате заплати като на бели хора качествена работна ръка ще търсите в СТОЛИПИНОВО и ФИЛИПОВЦИ!
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А АЗ БИХ КАЗАЛ -НЕКАЧЕСТВЕН БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ. АЛЧНИ БИЗНЕСМЕНИ ,КОИТО ИСКАТ ХОРАТА ДА ИМ РАБОТЯТ АКО МОЖЕ ПО 10-12 ЧАСА ПО ЗА 500-600 ЛЕВА. БЪЛГАРИТЕ НА ЗАПАД СА ТЪРСЕНА РАБОТНА РЪКА И ДОБРЕ ПЛАТЕНА А НАШАТА БИЗНЕС КЛАСА В ЕДНО С ПОЛИТИЦИТЕ СА ВЕЧНО АЛЧНИ И НЕНАСИТНИ !
65
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудна работа. На мен в България работодателите ми казаха, че не съм добър работник и ми даваха по 300 евро заплата, а като отидох в Германия всички немци бяха много доволни от мен и ми дават сега по 2500 евро заплата. Така че ще ме хванете за дедовия. Никога повече няма да работя за български чорбадция!
64
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнеса да даде минимална 3000лв, и много обучени и работещи кадри навън ще се върнат в България, с иновации и идеи!
63
0
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Сега ще излъжат някой и друг студент от Молдова и Украйна и ще си патят- защото в обявите им за работа в украински и молдовски сайтове- нещата са меко казано смешни- работа 5 дни -нощни програми като дискотеки басейн танци (всичко осигурено от работодателя) месечни награди като пари и екскурзии по цялото Черноморие и много екстри като заплащане и обучаване )) Ще има голям смях когато чуждите студенти ревнат на Инспекцията по Труда че работят по 14 часа без почивка- глобата е 15000 лв -
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнеса търсел? Ами какво предлага? Защото на мен бизнес в друга държава ми предложи преди 15г., и вече не живея в България. Да предложи нещо по добро за да ни върне милиони, и да задържи други.
61
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е някъде по средата. Повечето работодатели нямат адекватна политика към персонала си, не умеят да мотивират персонала и не плащат прилични заплати. За това можещите или са в западна Европа или ако са останали работят за чужди компании. Но има и нещо друго, пълно е с търсещи работа, които нищо не могат и нямат ценз, а искат 2 000 лв , кола, бонуси и секретарка. Този проблем явно ще се задълбочава.
60
0
 
13
 
! Отговори
Вярно преди 7 години
До анонименНарушават цялото законодателство за труд не само на Европа
59
0
 
33
 
! Отговори
Стасе преди 7 години
Доколкото съм запознат с трудовото законодателство, всеки гражданин на ЕС има право да работи в България. Ако от пазар на труда от 600 млн. жители, не могат да си намерят необходимите кадри, проблем ане е в кадрите. Има Германци, Французи, Холандци, кой е казал че трябва да са българи.
58
0
 
17
 
! Отговори
Краси преди 7 години
О, тези работодаващи са от 17 век, в 21 век всички трябва да живеят нормално, с осигуровки и добри заплати
57
0
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
1991--- 2010г - (работен диалог бизнесмен работник)----Като не ти се работи- напускай !!- знаеш ли колко хора чакат на вратата ??!! (улицата) --- ------ех мечти мечти (БГ Бизнесмен) -- Хахаха- сега се молят някой да им вдигне телефона ,че да почнат да му обясняват какви ваучери за храна и какво велико работно време от 12 часа на ден и почивка в неделя следобяд имат в великата си фирма -- Но всичко свърши (саморедуцира се работната ръка) Сега ще има фалити - друго не виждам !
56
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Некачествени работодатели, без образование, но с купени дипломи, често неграмотни, ще ми говорят за некачествени работници! Държат да им работиш по 12 до 16 часа дневно, да те изтискват като лимон и да не ти плащат навреме, или изобщо да не ти плащат! Ето, това е България!
55
0
 
26
 
! Отговори
Хм преди 7 години
А некачествените бизнесмени не са ли проблем?Щото като гледам компенсират некадърността си с наемане на суперевтини работници-така и да не върви добре бизнеса,винаги са с малки разходи все нещо остава за тях.Отделно корупционните схеми им осигуряват така или иначе работа(и печалби съответно).Общо взето идеята е винаги разходите да са ниски-по тая схема работи по-голямата част от бизнеса,като почнеш от шивашките ишлемета,та стигнеш до бая сериозни браншове.....
54
0
 
35
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Както предвидих преди години-Пазара на труда сам ще се балансира и ще се стигне до всякаква липса на работници- Алчният бизнес 27 г извива ръцете на държавата и си направи закони удобни за него-неплащане на заплати осигуровки и т.н.- Сега в обявите дори осигуровките и договор се явяват като 'екстра- Бизнеса се самозабрави в воят си да не вдига заплати - и сега получи това което трябваше- Никакъв шанс за работници- А бизнес без хора - Няма как!- Сега и да вдигнат заплати --все ТАЯ) Доверие Няма!
53
0
 
35
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Некачествените заплати също са голям проблем в България.. И некачествените "работодатели" също.
52
1
 
2
 
! Отговори
1956 преди 7 години
след 1990 и преди до '80, не стават, аспарагуси не барат не дигат тежко, философи - да са ви живи и здрави, па и вие да ги гледате та и внуци! лошо!