Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове

Липсата на кадри обаче задържа икономиката
252
Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове
Васил Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доходите в България растат с едни от най-бързите темпове. За последните 10 години средната заплата е нараснала 2,5 пъти. Реалната производителност на труда за отработен час в България е едва 15% от средноевропейската, докато средната заплата - 21% от средноевропейската.

Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.  

По думите му доходите растат повече, отколкото е икономически обосновано поради факта, че има недостиг на кадри.
 
"Задържащият фактор се явяват не толкова сравнително ниските доходи, колкото липсата на подготвени за нуждите на бизнеса кадри. Това, което е нужно днес като извънредни мерки, е в посока осигуряване на човешки ресурс за икономиката", подчерта председателят на АИКБ. 
 
Велев коментира и исканото от АИКБ премахване на минималната работна заплата в страната и развиване на колективното трудово договаряне по икономически дейности.
 
"Средната работна заплата в страните, където няма административно определяна от правителството минимална работна заплата, е с 66% по-висока от тази в държавите, в които правителството административно определя нейния размер", обясни експертът.  
 
"В страните, където няма административно определена минимална работна заплата, безработицата е с 40% по-ниска от тези, в които се определя такава", коментира още той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
14
 
! Отговори
Нормален предприемач преди 6 години
Произвеждам чашки за вендиг машини-чашки за кафе. Производството е основно машинно + 2 мотокара ,челен товарач и бусове. Мога смело да твърдя ,че немец или французин не би работил по-добре от моите работници.Просто когато има НОВИ машини производителноста е високаСъс старите ми беше двойно по-ниска.....без мотокара колко може да натовари 1 работник в буса...затова производителноста им е ниска защото работят със стари машини. Не са ни виновни хората.
158
4
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи като се оплаква бизнеса, не му обръщай внимание бе, защо му обръщаш внимание, остави го да се оплаква. Защо си се загрижил за бизнеса си, погрижи се за себе си.
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменужасно си *** Саше.. :) Айде, че имам да върша една важна работа, за да изработя малката си заплата. И се хвали се впъва, бе да не би тойта да е малка, не заплата, оная работа имам предвид..?
156
0
 
7
 
! Отговори
аха да преди 6 години
тези да неби да имат предвид бизнеса на някоя друга държава :) смеша работа, или се има предвида само софия
155
6
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Никой не мрънка, аз печеля добре, доволен съм, имам достатъчно кандидати за работници, плащам колкото плащам и те работят, осигурил съм си живота, и децата, и внуците. Ти мрънкаш, че ти е налка заплатата, ми като ти е ниска не мрънкай, спри да работиш за ниска заплата, защо работиш за ниска заплата? Недей да работиш.
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменти не изчете статията май, а трябваше още от заглавието да схванеш, бизнеса се оплаква, че трябва да вдига заплати, а няма качествени кадри, той продължава да се хвали колко бил добре, за какво се включваш във форума въобще. Не всеки бизнес става с нискоквалифицирани хора, както очевидоно е при теб, ако не си разбрал има бизнес, вкойто трябват хора със способности, ама е тези със способностите нито опираме до теб, нито ти до нас, затова сме в различни светове.
153
0
 
12
 
! Отговори
До Бизнесмена преди 6 години
Ами като емигрират кой ще пазарува стоките които произвеждаме бе колега?Аз съм среден производител имам 60%износ и искам мин.заплата поне 1000лв.....аз и сега нямам заплата под 1000лв.....а измислени бизнесмени под път и над път то затова и сме на това дередже.
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменЕ като си доволен кво мрънкаш тука?Не можеш да се почустваш достатъчно богат, ако тая информация не стане достояние на всички ли?
151
7
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До Анонимени хубаво поне, че демонстрираш наглост, точно затова говорим, неговите деца и внуци били осигурени преосигурени, другите или да му работят евтино или да емигрират,---Ми никой не ви кара да работите евтино! Кой ви кара да работе евтино за децата ми и за внуците ми? Не работете, стойте си в къщи и си почивайте, или играйте на борсата, или отидете да работете някъде другаде кудето труда струва по скъпо.
150
7
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Ми никой не ви кара да емигритате бе, ако искате емигрирайте, ако искате работете, ако искате не работете - вие си решавате. Аз не се оплаквам от липса на работници, може и по работлива да са и по квалифицирани, но не са, и се оправям и така и печеля добре и се радвам на живота. А вас като не ви харесват заплатите не работете стойте си в къщи, или емигрирайте, или станете работодател, защо само мрънкате.
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесмеи хубаво поне, че демонстрираш наглост, точно затова говорим, неговите деца и внуци били осигурени преосигурени, другите или да му работят евтино или да емигрират, впечатляващо нагло браво.
148
0
 
3
 
! Отговори
ЙОСИФ СТОЯНОВ преди 6 години
Ако няма фиксирана минимална заплата, трябва да има фиксирани минимални часови ставки за всяка една работа.... Но в България, кой ще следи дали тези ставки се спазват....
147
0
 
5
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Аз вече не работя за крадливите работодатели, щом дават ниски заплати. Те ми се обаждат, звънят ми, пред апартамента ми колона от джипове на шефове, чакат ме да изляза и ми предлагат да работя за 2 хил, за 3 хил, един ми предлата 6 хиляди заплата, но аз казвам - не!
146
0
 
13
 
! Отговори
ЙОСИФ СТОЯНОВ преди 6 години
Ако няма фиксирана минимална заплата, 90% от частните измамници ще ни осигуряват на 2 лева на месец, за да не плащат големи осигуровки.... Да не говорим, че бизнеса в повечето случаи не осигурява необходимите условия за труд на работниците... бави доставки, бави заплати, предоставя остаряла техника... и после работника е виновен за ниската продуктивност....Естествено, че има адски много недобросъвестни работници, ама хайде да не са само те проблема и бизнеса да не се прави на дръж ми шапката!
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменМа от снощи настояваш да емигрираме, имаш нови собственици за земята ли?
144
12
 
0
 
! Отговори
Бизнесме преди 6 години
Ти не се грижи за децата ми и за внуците ми, те са осигурени и преусигурени. А да теб ако ти е малка заплатата върви другаде да си търсиш висока заплата, или стани бизнесмен и давай високи заплати на работниците, никой не те е вързал, ама явно за нищо не ставаш.
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето за това не работя! Когато преценя, че робовладелците предлагат достатъчно пари за да отделя от моето време за тях , тогава ще започна да работя.
142
10
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи що не емигрирате и останалите 5 милиона на запад да взимате високи заплати, ами само се пените. Емигрирайте на високи заплати, оставете ги бизнесмените без работници да се съсипе бизнеса им щом не дават големи заплати, емигрирайте, прав ви път, що само се заканвате, а?
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменХаха, това дето го пишеш сам ли го измисли или си ходил на курс по НЛП ?
140
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменА бе който ти се заканва, от 8,5 млн сме танали 6,5 милиона, два милиона са емигрирали вече. С теб май не живеем в един свят, чак тръгнал по форумите да се хвали, че имал евтини работници, а бе една ижекция не могат да ти сложат в болницата компетентно, той се хвали, че печелел, щото имал евтина работна ръка в България, ами децата ти, внуците ти, на тях кой ще им работи? телефонните измамници?