На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи

Отчита се обаче ръст на резервациите от западни страни
Обновена: 31 май 2017 14:31 | 31 май 2017 14:30, Екип на Bloomberg
90
На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи
Снимка: Reuters

Кадри не само липсват, но това е и един от основните проблеми на туризма в България. Това коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ не само сектор туризъм, но и много други сектори също страдат от липсата на кадри.

 "Лисват най-вече нискоквалифицираните кадри. Прецедент е липсата на готвачи, помощник-готвачи, камериерки", коментира тя.  

"Цялата база в Слънчев град е подготвена и вече посреща гости. Винаги сме оптимисти в началото на сезона, а в момента има ръст на резервациите от западните страни", добави още Иванова, изразявайки надежда, че тенденцията ще се запази и за Централна Европа и Русия. 

Кои са причините за тази липса? Какви ще са средните нетни заплати на най-нискоквалифицираните кадри по морето? Атрактивен работодател ли е българският туристически сектор за чуждестранни работници? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
Пълни измислици. Персонала достига навсякъде , винаги има роби които бачкат.
74
0
 
4
 
! Отговори
Аз съм българче преди 6 години
До Персонал в Слънчев Бряг-да точно Иберо стар са,там не се оплакват че няма желаещи за работа.В България ,за тези които не са емигрирали,най-добре е да работиш за чужда фирма ,а не за *** бизнИсмена.
73
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Липсват не само по морето а навсякъде от 2007/2008 година заплатите на готвачите са по 60/80 лв на ден за 12/15 часов работен ден и до сега не са мръднали ама през 2007 цените бяха едни сега са други и тези пари нестигат за никъде и не си заслужава гърбенето в кухнята защото готвенето в ресторантите не е мастър шеф там отиваш прибираш стоката правиш заготовки готвиш обяд вечеря и накрая понеже цел ден си седел трябва и да изчистиш и накрая все някои недоволен затова хората си сменят професиата
72
0
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
Във Италия може да работиш сезонно, с осигурена кваритра и ядене, с всички удобства, за над 1000евро на месец! Всички пари са ти чисти на края на сезона, понеже се работи предимно в комплекси и няма чак къде да се харчи, не те глобавят за щяло и нещяло, не се изисква дори кой знае какъв език, та защо човек да работи в Бг за 600лв се питам аз? Забравих да упомена че там сезона е и над 5месеца....
71
0
 
1
 
! Отговори
Nabludatel преди 6 години
Hubava snimka tova mishenite na noviq sezon li sa ogrqvane, mnogo se samnqvam, 4e 4akate nqkoi otdavna ste precakali vsi4ko rodno taka, 4e nikoi da ne iska i kama4e ot moreto. Pari ot haznata s kamioni da Vi pratat i tursti sas samoleti da Vi pratat nqma kak da se popravi osven s kota -10m. I na novo. Po zle i ot 4ernobil shte stane v cqlata strana shtom sa Vi ostavili da si pravite kakvoto iskate i kakto si iskate Upravlqvashtite na qve i na san.
70
2
 
7
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
460 лв да им дават на търсачите за работа в Сланчака,че шефа трябва джипа да сменя.
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На таканаречения нискоквалифициран персонал му обещават 12 часови смени 7 дни в седмицата, 700 лева заплата и му искат 2 - 3 езика, опит, добро поведение, а дори климатик в стаята не му предлагат да може да си почине от жегите. Бизнеса трябва да се научи да си цени кадрите и ще има колкото иска от каквото поиска. През другото време да си наема молдовани и украинци да види какъв демидж ще поеме ;)))Щото нито едните, нито другите крадат ;)))
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таканаречените нискоквалифицирани кадри изнасят сезона на гърба си, подложени на терор както от клиенти, така и от работодатели. Докато не се научат нашите чорбаджи - селяци да се държат както подобава с персонала, докато не започнат да му плащат както подобава, докато не се научат да се грижат за него като за някой, който му вади хляба, нямат шанс да останат доволни. Ако държавата желае да ги подпомогне - нека на тези изкарали цял сезон, след сезона да им отпускат 5 месеца 60 - 70% от заплатата
67
0
 
2
 
! Отговори
Персонал в Слънчев Б преди 6 години
До Аз съм българчеIberostar hotels е веригата нали ? ;)
66
0
 
11
 
! Отговори
ехт преди 6 години
До Поживял 71Продължение от предния пост - Та ще ви се наложи да се бръкнете по дълбоко в джобовете и да плащате на хората ама с предварително подписани трудови договори и осигуровки и т.н. и т.н. Ако не искате ще трябва да си търсите баламурници от Гана, Сенегал или Намибия, но ми се струва, че и те няма да искат да слугуват за малко пари. Та ще трябва сами да запретвате ръкави и да бъдете всичко, готвачи, бармани, сервитьори, камериерки, пикола и там,каквото още ви трябва.Ще плащате и това е
65
0
 
12
 
! Отговори
ехт преди 6 години
До Поживял 71А бе ей бизнИсмена имаш много поздрави ама от ерменския поп,че някой ще ти се хване на работа за под 1200 лв пък бил той и без нито един част трудов стаж.Вие сами сте си виновни и сами се докарахте до това положение да нямате никакъв персонал.Няма как хората да бъдат лъгани 1, 2 , 3, 4, 5 години и вечно да има баламури да идват да ви слугуват.Умряха наивниците.Сега ще трябва да се бръкнете по дълбоко в джобовете и да плащате на хората ама с предварително подписани трудови догово
64
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Мощен автогол си вкараха ,,умните" работодатели: очаквайте този процес да обхване всички браншове, не само туристическия и транспортния(където след като изгониха шофьорите с мизерни заплати, сега няма кадри и с изравнени европейски заплати).
63
0
 
21
 
! Отговори
Аз съм българче преди 6 години
Има една испанска верига хотели в България (даже единият е на Слънчев бряг) ,е те не се оплакват от кадри ,защото просто заплатите им са по-високи от на бг бизнИсмените,а и не укриват осигуровки на персонала и обороти от хотелите си.
62
0
 
32
 
! Отговори
x преди 6 години
Боли ме фа ра ,че липсват в Гърция и Турция не липсват,като не плащат нормални заплати ,да си работят сами мутрите.
61
0
 
21
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Подкрепям казаното, само да допълня - нормален 8ч работен ден,реални осигуровки и почасово заплащане на всеки допълнителен час( така мога и 16ч.да работя-имам опит +4езика)
60
0
 
30
 
! Отговори
Нискоквалифицираният преди 6 години
Ами работете си сами вие Биг босове на морето :) Бъдете и готвачи,сервитьори,миячи,пикола, камериерки,охранители, спасители,защото сме нискоквалифицирани и пък работата ни не била кой знае каква и няма да ни платите подобаващо! Аз лично под 1000лв.нето месечно с осигурени консумативи за пребиваване и 5дневна работна седмица ,не се наемам да ви работя! И тук си изкарвам ,пък работата не ми е сезонна като при вас Морски :) Желая успех и много клиенти и знаете-"Ден година храни" :) :) :)
59
22
 
11
 
! Отговори
Поживял преди 6 години
95% от тук изказалите се нямат и един ден трудов стаж.Нямат абсолютно никаква представа за живота ,,извън интернет"3000 лева ,4000 лева -вие знаете ли как се изкарват тези пари бе недорасляци.Току що завършил училище и вече е велик.Ами докажи се бре,направи нещо да те оценят.Питайте родителите си на чиито ръце лежите.Ако тук миеш,и там ще миеш и наема ще ти е две трети от заплатата.Както ми каза един в Торонто,,Работа има,ама пари няма,не стигат"Работеше на количка с хот-дог.Началото е трудно!
58
12
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Анонимен(62)КУРношони ще мие, казваш, за 4 часа работа ще взима 1200 евро? Може..тя и в Бг ще ги изкара и повече с тази професия..
57
7
 
6
 
! Отговори
До 250Е преди 6 години
И като се събудиш,къде се оказваш ? В Люлин или в Обеля? Или в Симитли. И продължавай да *** на ръка. Който клеца малчо,не се хвали с това.А матурата изкара ли?
56
0
 
20
 
! Отговори
250E преди 6 години
за 500лв толкова, аз у Майорка съм на 2000Е, има къде да спя! има къде да се храня! имам и какво да *** ....