Ядрената енергетика – има ли друг вариант за България?

За устойчиво развитие е необходим енергиен микс, според експерти
7 юни 2017 12:30,
83
Ядрената енергетика – има ли друг вариант за България?
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, БулФото

Ядрената енергетика е без алтернатива за държави като България - без енергийни ресурси и със среден потенциал за зелена енергия, заяви председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Той откри традиционния годишен форум "Булатом", посветен на ядрената енергетика, който тази година се провежда с фокус върху сигурността на сектора.

Манчев уточни, че не трябва да се противопоставя един вид енергия на друга, а да бъде направен микс между тях за устойчиво развитие на енергетиката. За него въглищните централи трябва поетапно да бъдат изведени от експлоатация, защото имат голямо отражение върху чистотата на въздуха. По негови данни за производството на 1 мегаватчас електроенергия от местни въглища в атмосферата се изхвърлят 1,3 млн. тона въглероден диоксид.

Същевременно потенциалът на страната по отношение на водните ресурси за производство на електроенергия е изчерпан, а България няма добри показатели за производство на електроенергия от вятърни централи. По отношение на слънчевите панели имаме среден потенциал - средното слънцегреене е 1 400 часа годишно.

Експертът посочи, че газовите централи също имат нисък въглероден отпечатък, но цената на произведената електроенергия ще бъде висока - около 100 евро за мегаватчас.

За Манчев това означава, че бъдещето на енергетиката на България е микс между ядрена и зелена енергия. Според него това ще доведе до устойчивост и прогнозируемост на цената на електроенергията. В допълнение новото поколение реактори дават и по-дълга експлоатация на ядрените централи - вече и над 60 години. За сравнение, въглищните централи имат живот около 30-40 години, а ВЕИ централите - около 20 години, отбеляза още Манчев.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов отбеляза в своето приветствие към участниците в конференцията, че ядрената енергетика отговаря на изискванията за устойчиво развитие и е чиста енергия по своята същност. Той беше категоричен, че този сектор ще има своето място в новата енергийна стратегия на страната, която тепърва ще бъде разработена и ще бъде с хоризонт до 2050 година.

Първанов посочи, че сред основните приоритети на правителството е удължаването на срока за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и безопасното извеждане от експлоатация на първите четири блока в централата.

Директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов припомни, че се очаква през есента Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да издаде лиценз за удължаване на работата на пети блок с още десет години.

По закон агенцията може да издава разрешителни за 10 години, макар и централата да изпълни проект за удължаване на потенциала на блока с още 30 години, т.е. до 2047 г.

През 2016 г. АЕЦ "Козлодуй" има дял от 35% в производството на електроенергия в страната, отчетоха от централата.

Участниците в конференцията отчетоха още, че излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата не променя целите пред света по отношение на опазването на околната среда, а ядрената енергетика дава предимства в тази насока.

Вадим Титов, директор за Централна Европа в "Росатом" отчете, че отказът от ядрените централи е увеличил емисиите въглероден диоксид на германската икономика (с 20% през 2016 г. спрямо 2015 г.). ВЕИ централите се увеличават и произведената зелена енергия е с 11% повече, но цената е висока - за изграждането на инфраструктурата в страната са похарчени 24 млрд. евро. Цената на зелената енергия в Германия е 90 евро за мегаватчас.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Въпрос към представителите на държавата Украйна в България:Към днешна дата колко струва на държаватаУкрайна и на украинския народ централата Чернобил? Може и за кВт да го пресметнете.
59
1
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
До БПФ - Ами щом толкова искаш или си направи сам ядрена централа и след това ми я продавай на мен "евтината" си енергия или се качвай на влака и в Русия, там централи бол. Само незнам защо, никой частен или държавен инвеститор в целия свят не се намери да инвестира в АЕЦ. Даже и Росатом пуска някакви лакардии за 20 стотинки киловата, но на изхода на централата и с държавна гаранция за 100% изкупуване. Аман от продажни Активни Борци против фердо мравката.
58
1
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Има варианти! Държавата ( надзаглавие - бизнесът е частен и имаме пазар):Стимулира-Производството на чипове ;Пеоизводството на автомобили;Производството на оръжие.... Просто ги нахвърлях,не се хващаите конкретно. Казвам: произвеждаш нещо което се търси и от което се печели! С парите си купуваш каквото желаеш, може и електричество. Не можеш всичко сам да си правиш,нали!
57
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Анонимен - "Четете някакви глупости някъде, без да се замисляте дали са реални" - Все пак, по-добре е да се чете, отколкото, като теб да се замръзне на основното образование. Вече работещата система на Илон Мъск, работи като зарежда батериите, когато райчо свети и духчо дуе!
56
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Запознат - Явно си запознат само със себеси пред огледалото. Само инвестиционно един киловат инсталирана мощност на Атомна централа струва 1000 /хиляда/ пъти повече от един киловат фотоволтаик. Друг е въпроса, че същите тези "тарикати", които сега блеят отново за още кражби, си гласувах стотици пъти по-висока цена уж за насърчаване и си направиха по няколко централки за да откраднат и от тук.
55
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Анонимен - Лошо е да се родиш *** и да не се сетиш да попиташ "Чичко Гугъл" дали това, което лъжливите ватенки пишат. От четиридесет години във Франция използват технологията "Супер Феникс", която прави именно това в самия реактор на централата. Но дори и тя е *** енергия - най мръсната, най-вредната и най-непредвидимата - Атомната енергия. Илон Мъск показа пътя на безплатната и безвредна енергия !
54
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До ЯЗЪК ЗА НАС - Хора, Бдете! Там, където е стъпил Руски ботуш нищо нестава. Там само се краде и лъже. Те даже и в собствената си страна - само това правят - Кадът и Лъжат. Вижте филмите на Навални и ако може някой от платените им ***, да ме опровергае.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От боса на "Булатом" разбираме, че без него, респективно - без "Русатом" България ще загине !!!
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 60: "Пак питаме: КЪДЕ са "РЕАКТОРИТЕ"???? КОИ са ИМЕНАТА на хората,които ще ГАРАНТИРАТ за тяхната ГОДНОСТ???? КОЙ ги СЪХРАНЯВА????"И ние питаме: Къде са реакторите за които Русия осъди България и който трябваше през месец Април да са доставени на Позитано 20 или монтирани при паметника на съветската армия в София !?
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядрената енергия е реликва от безметежното соц. минало. Достатъчно за българите е да спрат с разхищението, което е около 30% от енергията и България няма да има нужда от руските ядрени кютуци и част от кюмюрените ел. централи.
50
2
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименТехнологията за денонощното складиране е измислена, нарича се графен. Фабриката в Испания се строи, първите батерии ще излязат след две години. За сезонните разлики ще се използва биогаз. Себестойността на еленергия от биогаз е 4-5 цента на кв/ч.
49
1
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Тоя защо не е клиент на Цацаров - доста пара отмъкна от енергетиката!
48
0
 
3
 
! Отговори
Naco преди 6 години
Пак питаме: КЪДЕ са "РЕАКТОРИТЕ"???? КОИ са ИМЕНАТА на хората,които ще ГАРАНТИРАТ за тяхната ГОДНОСТ???? КОЙ ги СЪХРАНЯВА????
47
1
 
4
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Ядрена енергетика и ........... Богомил Манчев !
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесПич, пий си хапчетата! Тази енергия все още я мъдрят как да я складират, понеже тя не е постоянна: вятъра духа, слънцето грее и имаш ел. енергия само тогава. Ако нямаш базови източници на електроенергия да ти попълват дупките, когато ВЕИ не произвежда почти нищо, се връщаш в камената ера!
45
10
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Ако стане нещо такова от България няма да остане нищо!Затова в Белене не трябва да има АЕЦ.
44
4
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
А пък в Дания днес 50% от еленегрията е възобновяема и до 2050г. ще е 100%. Има нещо гнило в Дания.
43
2
 
4
 
! Отговори
Сметкаджий преди 6 години
А ако стане нещо само на 200 км от Вранча,колко ще струва и ще може ли да го преживее България???
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
#49:Ами,като оФФсете,наречени "народ" си избраха за водач един коч,така ще бъде.Не е виновен коча,а офффсете - много добре би трябвало да знаят,че в Природата,стадото се води от най-старата овца,а не от безмозъчния резервоар за "генетичен" маТ'рял.Така е при четирикраките.При двукраките, оФФФсе ги води, безмозъчен коч.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направих една сметчица, щото съм сметкаджия.Та сметката е следната: купуваме електроенергия на свободния пазар с парите които потънаха в АЕЦ Белене, ел.енергията у нас за бизнеса и гражданите става безплатна. Та сметката показва, че изгубените пари за АЕЦ Белене щяха да ни стигнат за 20 години. Представяте ли си 20 години да ползваме тока безплатно, за производство и лични нужди. Пропуснатите ползи са очевидни

Спонсорирани публикации