Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България

Емиграцията е проблем, когато от свобода се превърне в единствен изход
Обновена: 28 юни 2017 18:04 | 28 юни 2017 18:00, Екип на Bloomberg
268
Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България
Снимка: flickr

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход в търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН  пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Според прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН населението на България до 2020 година населението ще бъде под 7 млн., до 2040 ще бъде под 6 млн., а 2060 вече ще бъдем под 5 млн. души".​

"Сметките показват годишен отлив от около 60 хил. човека, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко", пресметна тя.

България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя.

Може ли да се твърди, че завръщането на български емигранти от чужбина е тенденция? Кои са работещите методи за връщане на емигранти от България и спиране на емиграционната вълна? Какви са порочните кръгове в които се върти българската политика спрямо емиграцията? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ СЕ ОБЕЗКРЪВЯВАТ, ВСЕКИ МЕСЕЦ УМИРАТ ПО СТОТИНА
85
10
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Дребни балкански душици, нищо не става от вас.Не ви бива да живеете, не ви бива да се борите, н ви бива за нищо.Бива ви само да се продавате като най-долни *** и простутки.
84
1
 
11
 
! Отговори
Дачо преди 6 години
Защо новината за масовото меле не е топ новина...и къде е ?
83
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма намяхме тоалетна хартия и банани и хората стояха без ток а сега при ЕС и демокрацията имаме тоалетна хартия и банани, изстрелваме спътници в космоса и България е космическа нация!
82
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година гимназистите са 45 429. Смятайте какво ще остане се се случи ако годишно емигриралите са 60 000. След години ще останат само пенсионери и цгани
81
25
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Български нищжества, не виждате ли, че сте най-долното и мрсно племе на света.ПРОКЪЛНАТО ПЛЕМЕ от недоклани изверги.Наказани сте с мизерия и меч, заради злобата и долнопробието си.Дано изчезнете като никога да не сте били.
80
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе съм учуден,става дума за народ, който трича кучета, удря се с дрянови клонки по гърба, гази въглени...По големи диваци от нас българите няма,по фолклора и обичаите ни си личи.Докато светът слуша Виенската Филхармония на 1 Януари,ние българите "***'аме" пълнени чушки с боб.По бездуховен и мрсен народ от нас няма.
79
5
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Ако емигрираха герберите, щяхме да вдигнем тримесечни тържества, но не емигрират герберите. И в това е проблема. Смърт на ГЕРБ!
78
4
 
16
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Има държави и с по милион, запазили национална идентичност. Въпроса е кога ще дозреем, че трябва да се свием в някакви разумни граници и всеки който не е, или не иска да е българин, зад оградата. Иначе, четете историята на Близкия изток.
77
0
 
33
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
как да остана тука ? За работа над 500 лв. само връзкари ( полиция, пожарна и тн. ) това са най - голямата *** на обществото. Става въпрос за държавна работа.Частния сектор е друго - от 6 сутринта до 7 вечерта за 450 лв. Робуване нон стоп, ако могат и Събота и Неделя да те накарат да работиш. С дипломата за висше може да си избършеш ***. Като цяло какво може да задържи един млад човек тука ?Мизерия и връзкарщина ?
76
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A иначе на думи сме много велики. Като е до байганювско биене в гърдите, сме много добри."Буллгаар, булгааааааар","По пет на нож","На три морета","Господ е българин"...За куха, ракиено-салатена патриотарщина сме много добри...Само дето сме един страхлив, конформистки и помярски народ,купчина мишунгери и човешки отпадъци.Срам ме е, че съм българин.
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербер изгониха хората от БГ
74
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ изгониха хората от Българич
73
7
 
0
 
! Отговори
Карапичо преди 6 години
Аз съм човек от планетата земя, по случайност роден в България. Всички хора са мои братя и сестри, по случайност просто искам да е*е някои от сестрите си, няма значение жълти, черни, бели, само да хваща окото попада в списъка!
72
5
 
6
 
! Отговори
TAKA E преди 6 години
С ГЕРБ НА ШЛАСТ = тоша е резултата
71
8
 
6
 
! Отговори
- преди 6 години
Познавам специалисти, които са били уважавани и добре платени инженери на запад, и се връщат в БГ, ако има къде да работят за сравнително прилична заплата. Хората предпочитат да отгледат децата си В БГ. Става въпрос за индустриализиран Пловдив. Ами ако още няколко града се индустриализират като Пловдив?
70
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много се радвам, колкото повече напускат, толкова по-малко селения и спокойствие.
69
5
 
7
 
! Отговори
прашинка преди 6 години
Хайде, който ще напуска да напуска - да се преброим дето оставаме и да си знаем работата. И да не правим драми - сега светът е едно голямо село.
68
8
 
6
 
! Отговори
момчил преди 6 години
Глупости на търкалета.С 60 хиляди намалява населението,а не че 60 хиляди емигрират.За миналата година отрицателният прираст е 45 хиляди души,значи са емигрирали 15 хиляди.Средно по 1250 човека на месец.А не 5000.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, вицепремиера по демографията ще оправи положението