Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията

Евродиректива въвежда степени на допустими неизправности
132
Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията
Снимка: Булфото, архив

Прекратяват регистрацията на автомобили, за които се установи, че имат сериозни неизправности. За тази мярка, съобщи пред bTV началникът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Ще има степени на допустими неизправности и тези с най-сериозни ще бъдат спирани то движение, докато собственикът не ги отстрани. Това ще стане факт още в началото на идната годината, тъй като е европейска директива, а депутатите вече са го одобрили на първо четене.

Още по темата

Досега регистрацията на автомобила се прекратяваше, ако липсва задължителната застраховка "Гражданска отговорност”.

Заради това от движение са спрени над 850 хиляди автомобила.

Отписват се и колите, чийто шофьори са заловени за карат без свидетелства за управление, пияни са били или дрогирани.

След няколко месеца тази мярка ще се прилага и за колите, при  които са установени сериозни неизправности.


Причината за мярката е освен европейскта директива а и фактът, че състоянието на автопарка оказва съществено влияние върху пътните инциденти. А нашият е доста остарял.

Шофьорите одобряват идеята.

И докато контрола и санкциите спрямо шофьорите се увеличават, то според проф. Румен Миланов е време е да се обърне внимание и на пътищата. КАТ нямат данни колко от катастрофите заради лошата пътна настилка или други неизправности на пътя.

От години обаче се знаят участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Липсата на поддържка на пътя е огромен пропуск в каузата за пътна безопасност, категоричен е професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Всичко е за пари спират ти колата 60 лв после в КАТ и така до безкрай могат да ти я спрат за всичко ,ако ще да си а изкарал от магазина ,аз лично ако ми се случи ще водя дело с технически експертизи и ще го спечеля защото и двете ми коли са перфектни
76
5
 
18
 
! Отговори
Мосю Густав преди 6 години
До 80В София и другите големи градове е трудно да видиш трошляци... - това някаква шега ли е?
75
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой и как ще определи, че колата е трошляк? Има такива МПС та които само като ги видиш и трябва веднага да се спрат от движение. Такива се движат предимно в средните и малките градове и села, там където контрол няма. В София и другите големи градове е трудно да видиш трошляци. Има повече далавера и пари.Мисля, че властта на Суджуците се концентрира в едно, натиск в/у всеки гражданин, за да не надига глава и гледа какво ги вършат. И се измисля какво ли не.Защо натиска не е в/у АПИ, която има вина
74
1
 
17
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
До (До 67, Факт)Казваш, че при изтъркани гуми колата трябва да се дерегистрира, вместо да се спре от движение или да се глоби шофьора!!! Браво, ставаш за катаджия.
73
1
 
17
 
! Отговори
До 77 преди 6 години
Не съм много съгласен. масовият градски транспорт в София (за другите населени места не знам) е за: пенсионери, учащи се, бездомници (да поспят малко на топло през зимата), просяци, социално слаби и още едни, които се возят гратис. Това са сега над 90% от използващите градския транспорт в София. В метрото някои от тези групи не се возят, но останалите пак са мнозинство и в метрото.
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някъде липсват пътни знаци, другаде пък са закрити от клони храсти и не се виждат.А щото пък като ги направиха добре видими знците и всички се юрнаха да ги спазват. Пак същото положение си е. Виждат ги, ама се правят че не се отнася за тях, защото се чувстват безнаказани.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 67, ФактКакто и не карането с няколко километра отгоре, дава подобен ефект върху спирачния път...
70
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задкормилното устройство е основен фактор, особено ако устеойството е фен на Радев и Нинова.
69
1
 
21
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Предложението ти е лишено от смисъл! Представи си, че съм любител на ретро автомобили и колата, която карам е на 30 години примерно, но същевременно е в перфектно състояние и струва повече от чисто нова кола?! Какво правим тогава?! Като гледам половината коментари са на база: "Каквото ми дойде първо на ум, това ще напиша! Без изобщо да се замисля дали е адекватно"....
68
3
 
9
 
! Отговори
До 67, Факт преди 6 години
"може да е изтъркани гуми"Не знам дали е някакъв сарказъм, но по-сериозен проблем от това - здраве му кажи. С презумпцията, че спирачната система е изправна, то спирачният път на една кола зависи единствено от 2 фактора - състоянието на пътната настилка и колко са качествени гумите. Дори при нови гуми премиум марките спестяват половин до един метър спрямо второкласните. С изтъркани гуми това може да са няколко метра в повече - разликата между "спрял на косъм" и "прегазил и влачил пешеходец"
67
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва ясен критерий и той може да е коли над 25 години задължително се спират от движение и се предават на вторични суровини.
66
1
 
24
 
! Отговори
До 48 Стефан П преди 6 години
Ти в ред ли си? Късането на шарнир няма да бъде предотвратено с тези промени. Май изобщо не разбираш какви промени се предлагат. И на градски транспорт трудно ще се кача - нередовен е, неудобен е, мирише лошо, през сезона на грипа е пълно с кашлящи разпространители на вируси и т.н. На работа ходя пеша и ползвам кола, ако трябва да свърша някаква работа. С градски транспорт или не мога да я свършва или ще ми отнеме часове, вместо минути, а времто ми е ценно.
65
0
 
21
 
! Отговори
Дечо преди 6 години
Редно е щом ще спазваме европейските изисквания те да бъдат спазвани от гражданите и от държавата. Масово липсва маркировка по родните пътища, а това е предпоставка за ПТП, особено в тъмните часове от денонощието. Някъде липсват пътни знаци, другаде пък са закрити от клони храсти и не се виждат. Дупките, а някъде те са цели ями също са предпоставка за ПТП или за "строшаване" на автомобила...... И това е една част от лошата поддръжка на пътната инфраструктура у нас.
64
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска кола - не, никога! Само западни коли карам. При демокрацията забогатях и мога да си позволя скъпи западни коли, само недадърниците и неудачниците карата 15 годишни трошки!
63
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Най-вероятно ни готвят някоя изненада с това, кое ще е "сериозна неизправност". Примерно, "сериозна неизправност" може да е изтъркани гуми, липса на винетка, откраднат катализатор и т.н. Досега две бяха "сериозните неизправности": липса на застраховка и ако колата не е регистрирана в двумесечен срок.Куриозно е, но така пише в закона - член 143 - прекратява се регистрацията на този, който не си регистрира колата !!!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще прекратяват ли и регистрацията на пътя, ако е "трошка" и има сериозни неизправности и повреди или пак двустранно ще се слага по един знак А23 и толкоз? А при ПТП на него по дeфолт ще важи традицията за несъобразената скорост, дажи и когато си спрял и пътят се е свлякъл или пропаднал?
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно в нашата категорично Провалена държава, вижте за този израз в интернет, въведен от Авраам Ноам Чомски, провала става държавна политика. Няма ли поне двама-трима с малко повече интелект, да спрат всякакви *** инициативи, които не помагат а усложняват и без това толкива обърканият ни и усложнен живот? За Сикаджията не говоря, него НВ Природата го е лишила от разум по рождение. След тези ръбове от гроб, ще ми трябва десетилетие. А Картофелия трябва веднага в затвора! Нейните простотии са
60
3
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Много коли след катастрофа са със "сериозни неизправности", но тези неизправности почти винаги може в сервиз да ги отстранят. Сега с тези промени започва едно ходене по мъките, а някои смятат, че така е по-добре!!! Да им се чудиш на акъла. Другият вариант за "сериозни неизправности" е нещо сериозно да не е наред с колата, което КАТ не може да го види. В такива случаи най-малкото собственика ще спре от движение, докато не я оправи. Никой не е лyд да застрашава собственият си живот. Пълна безмисли
59
1
 
12
 
! Отговори
До Катя Дичева преди 6 години
Вземи прочети за какво става въпрос сега и спри да пишеш за неща, които отдавна са решени! Общите приказки също можеш да спреш. Много хубаво звучи "Защо някой трябва да застрашава живота на всички останали със своята без отговорност.", но реално е безполезно и няма връзка с готвените промени. Оправи си и правописа!
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези директиви за 28 години стигнахме до под кривата круша! Вместо да ни помагат за издигане на икономиката ни те ни тъпчат в блатото. Щастливи кокошки има ли с перденца а прави краставици? Докато ни диктуват живота не очаквайте светло бъдеще. Автомобилният парк ни е стар поради високите ни заплати и пенсии. Станахме буни.щето . Всички бракувани автомобили мутрите ни ги продават за читави трета ръка.Обикновен човек от магазина кола неможе да си купи!

Спонсорирани публикации