"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море

Демонтират съоръжения, свързани с по-големите обеми газ
Обновена: 20 мар 2018 11:37 | 20 мар 2018 11:37,
215
"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море
Схемата на "Турски поток". Снимка: "Газпром"

"Газпром" започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта "Южен поток", пише "Интерфакс", позовавайки се на съобщения на руския холдинг.

Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари.

Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на "Южен поток".

В началото на март от компанията оператор на "Турски поток" съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).

Още новини за енергетика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кубанская столицаАбе,какво пилиш и ти мозъка на хората,не виждаш ли,че България е малка страна и не може да вземе някакво самостоятелно решение.На север се осигуриха,а нас на юг ни го слагат един голям.
156
6
 
6
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 години
Всички така и е. Ала не забравите, на всички заявления от полша и украина (кой е? не членът на европкйско съобщетсво!) Германия заяви, че Северный поток-2 НЕ Е политически проект, но економически!!! И затова ще бъда реализиран във всеки случай. Полша и компания се остана в сторона. Не трябва по-вече пълна мошност на Турецки поток. И къде е тук България? Това е, като чели те ме казват, заработи миллиони, ала аз отговарям, НЕ, не ще бъдам, назло вам отморозям уши ми! Не разбирам бълг.позиция
155
16
 
10
 
! Отговори
до 163 преди 6 години
Така ли ти казаха от пасольството, че руснаците зачитат разни неустойки и договори?Факт е, че онзи ден им казаха на украинците - не ви щем предплатата, газ през вас няма да минава. Те са непредсказуеми - ако им изнаса на политиката - спират газа. Ако имаше ЮП и утре ако се скарат със сърбите, ще го спрат централно. Както направиха преди 4-5 години. Уж украинците виновни, ама ние го отнесохме. Ама как да го набиеш това в русофилските глави.
154
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ccdКакви русофили,бе?В този проект имаше участие на България,Германия и още две-три държави от Европа.
153
8
 
12
 
! Отговори
До 160 преди 6 години
Хайде слез на земята и не си измисляй разни ненаучни фантастики! За тази цел си има договори, неустойки, плащания и т.н. и няма мърдане. Украйна не искаха да плащат и крадяха от транзитната газ и затова Русия имат проблеми с тях и търсят нормални държави за транзита. Колкото повече тръби, толкова по-добре - няма да има мръсни номера от транзитните държави.
152
5
 
12
 
! Отговори
111 преди 6 години
Брей, накрая се разбра каква измама било всичко това, но гледам тука бая народ плаче по "загубени" транзитни такси и т.н. Какви транзитни такси бе будали, като няма какъв газ да тече по тези тръби, нали все някой трябва да го копува и този някой е Европа. Ако те не ви искат гъзта, вие какво се натискате да предлагате....
151
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците веднага се съгласиха на проектите и нямаха спънки от ЕС,те русофили ли са според теб?Изглежда понякога е предимство да не си в ЕС.После се чудете защо Англия излязла от ЕС.Ами ей затова,защото европейци,работят срещу европейския интерес.
150
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако наистина бяха построили тръбата, ей тогава щяха да са ни хванали за ...При тая цена могат всеки път да те заплашват, ще пренасочим газа през дуга тръба и изгаряме. Това, което правят в момента с Украина. Нали бяха до скоро една държава. Нали говорят почти един език.
149
16
 
16
 
! Отговори
ccd преди 6 години
Хахахахахаха, поредното доказателство какви нещастни свинье мръсни са руските пачи!! На такива никога не може да им се има доверие, лошото е това дето няколко осмърдяни русофила се опитват да ни убеждават в обратното и МЪРСЯТ форума!! Всички русофили сте достойни за шамари с права лопата!!! Няма толкова обидна дума с която да ви нарече човек-все ще е малко!!
148
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно,че посредниците на Украинската тръба ще се борят срещу Южен поток,защото газта ще е по-евтина и всеки ще предпочита да купува от ЮП,но България и южна Европа трябва да си отстояват интереса,тази тръба трябва да се построи,особено за по-бедния южен район на Европа е крайно необходим проект!
147
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южен потокБългарския участък струваше 4 млрд. евро.От транзитни такси при 63 млрд. m³ природен газ годишно, България щеше да печели между 525 и 840 милиона долара. В смесена компания за изграждането на българския участък, българската държава поиска само 50%.С други думи доста бързо изплащане на проекта само от транзитните такси и после милиони печалба, които след време щяха да минат и милиард на година, но пуста мафия ...
146
9
 
11
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
До всички късопаметни, които ронят крокодилски сълзи по ЮП------Затова турците се съгласиха от "раз", а ние ду----ха---ме супата!Аман, от пишман специалисти, заради такива днес сме на този хал!Добре, че по времето на Соца построихме АЕЦ Козлудуй, иначе днес заради такива "спецове" щяхме да плащаме най-скъпия ток в света!
145
7
 
9
 
! Отговори
до 153 преди 6 години
Това не е инвестиция, а практически обир. От наша страна трябваше да "спечелят" (разбирай откраднат) точно определени фирми с точно определени другари в тях. Като бонус, да направят густо и на матушката.
144
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо въобще имаме икономически отношения с запада? Какво печелим щото като гледам само губим и заводи и хора... Докога?
143
0
 
10
 
! Отговори
До 151 преди 6 години
Основно правило в бизнеса - за да печелиш, първо трябва да инвестираш. Много правилно е държавата да инвестира, иначе как ще печели след това?Пари има, но ГЕРБ много крадат.
142
5
 
6
 
! Отговори
До 149 недоучилия преди 6 години
Не 50 години, а още 50 хиляди години щяхме да изплащаме дела на България в проекта - иска ти се, но си много далеч от реалността.
141
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички късопаметни, които ронят крокодилски сълзи по ЮП - това беше неизгоден за нас проект:1. Трасето на наша територия го строим само ние с държавни пари2. Газа, които се транспортира си остава руска собственост3. Само съмнителни фирми бяха набъркани в тая работаи всичко това на НАЧАЛНА цена 5!!! милиарда долара!Я пресметнете само от транзитни такси, кога (и дали изобщо) цялата работа щеше да излезе на печалба!
140
3
 
13
 
! Отговори
До 147 недоучилия преди 6 години
Договорите за американските Марици изобщо не са губещи за България ... според теб. Всяко вземане-даване с чужди държави трябва да отстоява българският национален интерес, но когато отсреща е САЩ или друга държава от НАТО се подписват всякакви губещи за България договори.
139
10
 
9
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Ако Южен Поток беше построен нямаше да получаваме никакви транзитни такси за следващите 50 години. С тези пари щяхме да изплащаме дяла си в проекта...пълно набутване
138
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна прекали с кражбите на газ. Знае се, че всички транзитни държави крадат от транзитната газ, но Украйна прекали, при това не си плащаше навреме за тази газ. Затова Русия тръгна да заобикаля Украйна, както би направил всеки предсказуем партньор.