Половината стартъп компании у нас в критична ситуация

Те са ударени директно от кризата, заяви Добромир Иванов
26 мар 2020 13:55, Красимир Ангелов
39
Половината стартъп компании у нас в критична ситуация

Повечето компании в стартъп средата у нас са в условия на разгръщане на своята научно-развойна дейност, печалбите им се реинвестират в продуктите и услугите. Някои от тях - в засегнатите от коронавируса индустрии като авиация, транспорт и туризъм, са ударени директно. Половината компании са в критични ситуация, заяви Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Търси се справедливо и солидарно държавно решение. Френският президент Еманюел Макрон е създал пакет за 4 милиарда евро само за стартъпи, който включва спешен фонд", посочи Иванов.

"Плановете са стартъп средата да се развие в посока трансфер на технологии и еднорози. Не трябва да се допуска да се попречи на това", допълни още експертът.

Като друг важен акцент Добромир Иванов посочи средствата за служителите, които извършват научно-развойна дейност.

Видео с целия разговор вижте тук


39
Още от Бизнес
Как светът реагира на задаващата се икономическа криза?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до селянин от Лозене

Затова ще стоиш в обора и ще доиш. Кой ти е виновен, че си такъв и нямаш избор?
31
0
 
3
 
! Отговори
Един е дебелия край преди 1 седмица
Само 1 нещо може да ни спаси: 1 къщичка на село с 1 дка двор.. - и разпределено на: 2-3 оранжерийки ; 5-10 кокошчици (за яйчица); 5-10 пчелина; и т.н. (без едри животни и др.!) + малък цех (я дърводелна; я металургично стругче; я леярничка - ей така занаятченце - нужно за околните селца!!!) Тогава може да се издаяни и 2-3 годинки и на "землянка" :) а след това наново в града да се развиваме, да губим акции, да се напиваме по кръчми и т.н.
Но това по -горе винаги трябва да го имаме под ръка..
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ма и асоциация на стартъпите ли има вече ! Ваааах го ! То тая държава е само на асоциации, сдружения , камари , НПОта и ред други измислени лапачески групи а има все ощебалаци та бачкат но ще свършат скоро
29
0
 
3
 
! Отговори
Ама сте и Вий преди 1 седмица
До Ердинч Ахмедов: 54 милиарда по влоговете, ала не са разпределени пропорционално нито по хора нито по региони.. :) Бас ловя че 98 % от тях са на по "бели" хора и корпорации - да кажем 0,05% от населението ни :)
Иначе статистика всеки може да прави от типа: тази вечер имаше 20 посетителя и се изядоха 20 пържоли..да ама това не означава че 20 човека са изяли по 1 пържола а че местния "бос" жена му и 2те му дебели деца са изяли 14 пържоли :) а другите са били на хапки между шофора и охраната..:)
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
все пак не е трудно да проумеем защо първосигнално при задаващата се криза,хората тръгнаха да се презапасяват най-вече с храна,лекарства и тоалетна хартия.включително и IT стартъп специалистите...
27
2
 
2
 
! Отговори
Ердинч Ахмедов преди 1 седмица
Май всеки,който може да пише,има РС или "умен телефон и разполага с МБ взе да се оплаква,че закъсва за пари.Между другото 54милиарда спестовни влогове и не се знаят размерите на офшорните сметки.А стига бее.Засрамете се!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
но защо ги оценяваш в долари,а не в злато,например.надявам се,че гледаш новините-сащ наливат отново около 2 трилиона долара,за да завъртят спрялата икономика.ако сте толкова умни и интелигентни-дайте решение на проблемите,а не искайте някой да ви дава пари.
25
1
 
3
 
! Отговори
до селянин от Лозене преди 1 седмица
И да се пасят овце и кози си иска мислене и знание.И най важното,овцата не можеш да я изключиш и да отидеш една седмица на Ливиньо
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
е да де ама някъде ако се спука тръба и бизнес стартъп центъра остане без вода и тоалетните започнат да "ухаят" на "пролетни цветя",компютъра ли ще оправи аварията.или пък заради продължителна суша пресъхнат кладенците?
23
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 1 седмица
Е сега е верно критичен период просто остават големите ние до тук.Ще ни търсят но щее късно верно мислят но дано измисля т за тия де сме на гърба на родителите е честито дозатънахме си в калта цял живот се мъчим да излезем е пак сме вътре благодарим ние не сме баровци ние си плащаме данъците редовно сметките ние правим всичко е огримни благодарности просто дотук
22
4
 
2
 
! Отговори
Селянин от Лозенец преди 1 седмица
Така им се пада. Ако нямаше програмисти нямаше да го има нито този сайт, нито щяхме да пишем глупости целодневно по форумите. Щяхме да пасем овце и кози, истинска работа. Мисленето не е работа. Колко български мислители има? Нула, защото тук разум не вирее. Всеки с IQ над 80 е враг на народа!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
десетки хиляди на тоя свят си рискуват всеки ден живота,за да имате ток,за да имате вода и интернет,а пък вие искате някой да ви подпомага,за да продължите да лъжете хората в мрежата.отдавна онези на азиатския континент са го измислили...вие нищо не правите,а сте едни обикновени консуматори.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Такива са нужни, защото в един момент започват да дават работа и да внасят много данъци. Разбира се, може д го карам на старото - две мутренски фирми и разни ДС агенти, през споменатите фирми, държат всичко, въртят се далавера, а в началото на новото хилядолетие, минималната заплата беше 66 български лева, с припомня.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 18

Хирата наистина не разбират капитализма... Продължават да си мислят, че е купчина мутри или богати благороден и и с цилиндричми шапки на главата...
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 13

Тива с ангелите е маааааааалко неточно. Ти изкара Google едва ли не ангел.

PS. Google са ендо от най-гол ите VC-та на планетата.

Ако някой има нужда от превод, негов си проблем.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гугъл е супереднорог с неговата оценка от 100 милиарда долара. Има и ловци на еднорози, т.е. инвестиционни фондове, в портфейла на които припкат по 15 еднорога. Дано и унас се пръкне такъв... ама надали.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 15

Зависи от бизнес модела. Нашият е з а пълна автоматизация на всякакво производство и елиминиране на 98% от нуждата от човешки труд. Ако се реализира, ще има много по малко хора, който са заети с блъскане по цял ден във фабрики и заводчета и ще имат време, да си живеят живота.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

от свети петър ли?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
абе стартъпчета защо ли ви пратиха да си цъкате вкъщи от компютъра...как можеш да контролираш производство на блажна боя от вкъщи...никак!още дълго време ще сте без работа...това което излиза на екрана на компютъра и реалността са съвсем различни неща.хайде прместете старт ъп катуна на някое друго място...
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Решението според тях - да се раздават пари на килограм, докато си седят вкъщи. А знаете ли, че в момента държавата се държи главно на работниците в заводите и че тия хора там си рискуват техния живот и този на близките си? Тия пари ли искате да изядете? Сори, ама слезте на земята, ние не сме Франция, нито Макрон ни управлява. Търсете си алтернативи, никой не ви е длъжен. Да сте спестявали.