COVID-19 засегна най-силно наемите в Пловдив и Стара Загора

Интересът към покупка на жилище се връща след извънредното положение
14
COVID-19 засегна най-силно наемите в Пловдив и Стара Загора

Пандемията от COVID-19 не доведе до сътресение на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора. Това стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net, посветена на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, която се проведе на 5 октомври и се излъчи на живо в сайта на Imoti.net и в социалните мрежи на медията.

По време на извънредното положение експертите отчитат спад на сделките с имоти, но още в края на май броят им започва да нараства. Най-сериозно негативно влияние коронакризата оказа върху наемите, смятат брокери. Причината е, че и двата града са средище на студенти, които заради COVID-19 преминаха към онлайн обучение.

Статистиката показва, че през първото тримесечие на 2020 година търсенето и предлагането на жилища в Пловдив и Стара Загора е намаляло с около 10% спрямо същия период на 2019 година.

"През април - юни сделките в Пловдив са били 2988, докато през същия период на миналата година са били сключени 3707 сделки. Това е нормално, тъй като през второто тримесечие нямаше огледи, на база на които да се стигне до реализиране на сделки", обясни Анна Димитрова от агенция "Омега-А".

В Стара Загора още с края на извънредното положение интересът към имоти се възвръща, като броят на сключените сделки през април, май и юни са 1216, което е с близо 400 повече спрямо същия период на миналата година.

"Клиентите вземат по-бързо решенията за това дали да сключат сделка", отбеляза още Димитрова по време на онлайн дискусията на Imoti.net.

По отношение на цените на имоти в Пловдив и Стара Загора експертите са категорични, че динамиката, която се наблюдава на пазара, не може да бъде предпоставка за застой или намаляване на цените, защото и в двата града търсенето на жилищата е по-голямо от предлагането.

Брокерите не прогнозират драстични промени на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора до края на годината. Експертите са категорични, че банките са ключов партньор на имотния пазар, а ниските лихви провокират повече хора да решат да придобият собствено жилище.

От Пощенска банка също потвърдиха, че по време на извънредното положение интересът към банкови ипотечните кредити е намалял, но в периода юли-септември търсенето на банкови инструменти за финансиране се е повишило.

"Клиентите, които са планирали да купят имот, които не очакват в близко бъдеще доходите им да се променят, ще направят тази стъпка", обясни Даниела Иванова, началник отдел "Ключови партньорства и пейрол бизнес" в Пощенска банка.

Данните на банката показват, че хората, които възнамеряват да закупят собствен дом са млади, с високи доходи, които търсят жилище около 80 кв.м.

От Пощенска банка предлагат ипотечни кредити с опция „Флекси“, която позволява на клиентите два пъти в годината да намалят вноската си наполовина. Друга възможност е кредит с фиксирана лихва за целия период.

"Имаме 29% ръст на продажбата на жилищни кредити спрямо миналата годината. Средната сума на кредита леко се повиши, въпреки COVID-19", заяви още Иванова в разговор с водещия на онлайн дискусията – Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

В Стара Загора ръстът е по-малък от този в Пловдив, а клиентите купуват предимно старо строителство – от преди 2015 година. По отношение на строителството, COVID-19 не само, че не е оказал негативен ефект, но дори се наблюдава нарастване на строителната активност спрямо 2019 година.

"През първите месеци на годината издадените разрешителни за строеж в Пловдив са по-малко спрямо миналата година, но това е очаквано с оглед на извънредното положение. Но при броя на започналите строежи отчитаме голям ръст", заяви Мартин Драгоев, директор "Инвестиции и продажби" в Галакси Инвестмънт Груп и член на Национална асоциация на строителните предприемачи.

Не така стоят нещата при наемите на индустриални имоти и складови площи.

"През март, април и началото на май при наемите на складове се наблюдаваше почти 90% спад. Активни откъм търсене останаха само складовите площи до 250 кв. м. за складове за бързо оборотни стоки, логистични и куриерски фирми. Производствените площи отчетоха много сериозен спад, почти останаха извън търсенето на пазара", коментира Атанас Ласков, управител на Индустриални имоти - Пловдив, член на БГСКЛАД.

По отношение на покупки и продажби на складове и индустриални площи експертите отчитат ръст 10-15%. Относно търсенето на градски складове, Ласков заяви, че този тип пазар все още не е добре познат в България, но пък е ниша, която скоро ще придобие популярност в България.

Онлайн дискусия премина при голям интерес - 7326 са уникалните потребители, които посетиха каналите на Investor Media Group, чрез които се излъчваше на живо онлайн дискусията докато тя течеше. Дискусията достигна и до над 6 000 души в социалните мрежи.

Онлайн дискусията за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора е част от поредица онлайн студиа, които търсят експертно мнение за развитието на имотния пазар в отделните региони на страната. Следващата онлайн дискусия на Imoti.net ще се проведе на 2 ноември и ще анализира състоянието на сектора по Черноморския регион.    

Онлайн дискусиите на Imoti.net се провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg, „Мениджър“ и „Градът Медиа Груп“.


14
Още от Спонсорирани публикации
Продажбата на ниви през есента пълни джобове за Коледа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Гербераст-педе*раст преди 2 седмици
А в спалнята на Барба Ганьос дори е безплатно, за една вувузела получаваш и надница от чекмеджето му!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тея пък не се спряха да обикалят страната като цветарки и да обясняват как цените навсякъде скачат. Ама пусти му глад де ;)
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сделките намалели не и цените Е гади крадливата държава от до всичко краде кой колкото може У над няма закони е днес говорих с една и тя ми казва може ли в една гирма да има 30 общи работника и чистачки и никакъв друг персонал щото тези ги осигуряват на минимума но кой проверява фирмата Държавата -държавата дето вика дръжте крадеца хахаха
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До TROY # 5
Да му е честит новия дом на морското ти свинче
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Днес 6 10 2020 г. на официалната страница на имотния регистър качиха статистиката за продажбите за тримесечието юли - септември 2020, за София 4412 продажби, миналата година за същото тримесечие продажбите са 6874. С 2462 продажби по малко или в проценти спад с 36 процента. При ипотеките 4102 миналата година за това тримесечие, 2316 тази година същото тримесечие. Мързи ме да го смятам, но приказките за ръст са си .. приказки :)
8
1
 
13
 
! Отговори
Хъмм преди 2 седмици
Ми купувайте 90 квадрата с полезна площ 64 квадрата. Иначе се води тристаен. Нацвъкани кутийки по 9 кв.,наричащи се 2 спални, всекидневна с кухненски бокс и те ти тристаен. На декар терен като сметнеш жилищата на един етаж и ще излезе, че е построен на декар и триста кв. Който купил преди време къщи в близки до голям град, купил. Сега се гледаме с комшиите от другия блок и си говорим без да викаме.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Смело брокерската колегия, само 3-4 години стискайте зъби без да се хващате с истинска работа и колелото пак да се завърти, ама не е сигурно. Затова през това време кой по интернет, кой по телевизия, кой под статии като тази да разправя, че може да има спад при БВП - двуцифрен, ръст на безработицата - двуцифрен, но имота си е сигурна инвестиция и смело да теглят кредити да купуват гражданите. Може некой да се обеси като не може да плаща ипотека, но пазара иска жертви. Да ядете тухли с мистирия.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Специално за Стара Загора зелената сделка яко ще раздвижи пазара.Ще има доста продавачи.
5
0
 
3
 
! Отговори
TROY преди 2 седмици
Закупих 2 квадрата, нов дом на морското си свинче. На брокерите успех.
4
1
 
6
 
! Отговори
Пацо преди 2 седмици
Лошо, защото това са най-развитите индустриални градове извън София.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
аз сключих 3 имотни сделки за последните 2 години, в 2 от случаите прецаках брокерите без да ми мигне окото, и продавачите, и купевачите ми бяха доволни така. Колкото повече хора осъзнаят, че брокерите са ненужен кърлеж, толкова по-добре
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Брокерските полюции край нямат!
"интересът се завръщал,нямало да има драстични промени в цените на имотният пазар"
1
1
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 седмици
А може всичко да си е както преди, просто хората да са се усетили, че няма нужда от брокер? Не знам...не бих разчитал на такива извадки от брокерски агенции :)

Спонсорирани публикации