Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години

На второ място се нарежда Пловдив, следват Варна и Стара Загора
Обновена: 22 дек 2020 08:53 | 22 дек 2020 08:53, Камелия Цветанова
165
Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София поскъпнаха с 46% за четири години и половина. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класацията по поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 40,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

Още по темата

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 48,3%, допълва „Труд“.
Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 45,9% за период от четири години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 49,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 44,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 30-36%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+36,3%), следвана от Русе (+34,4%) и Варна (+30,2%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 19,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с близо 37%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 52,4%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 31%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 36,6% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с близо 20%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 23,3% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 14,4%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 32%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 34% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 36,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с 30%.
 


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Anonymous преди 2 месеца
Интересено защо навсякъде се цитират два-три месеца от 2020, в която нещата са по-добре от 2019, а няма сумарно сравнение за цялата година, спрямо 2019.
Защото така е изгодно да внушат - народе цените се вдигат - купувайте.
А реално сега е яко криза, а цените са неколкократно завишени по принцип.
147
3
 
2
 
! Отговори
От Мурджо преди 2 месеца
До Пуржо
Купи два, ако не те хванат, броки!
Весели празници!
146
5
 
2
 
! Отговори
Пуржо преди 2 месеца
Аве една година вече ви чета разбирачите тука, как щели да се сгромолясат цените. Пък то все на обратно върви. Май май и вие сте толкоз разбирачи, колкото и я съм космонафт. Аре една майна да ви нахендря и януари купувам, пък после ще ви черпя с гъсти мадурлаци вашту мааменци разбираческо
145
5
 
3
 
! Отговори
счети преди 2 месеца
Който има пари - купува, другите зяпат. А цените на добрите имоти няма да паднат, напротив ще вървят нагоре. Това е дългосрочна инвестиция а не салам да го изядеш и да го из.ереш. Пари се печатат лесно ама качествено строителство не се прави от днес за утре.
144
3
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Който си има кинти да купува или пък ако няма да си тегли ипотечен кредит и да си трепери за апартаментчето
143
1
 
6
 
! Отговори
До Бачкатор преди 2 месеца
Забрави християнските ценности спане на пода по 10 в стая, месо два пъти в годината, лягането с кокошките и ставането с петлите. А, и 30% смъртност при децата.
142
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Следващите четири - още 50 процента
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще видим колко ще издържат оптимистите, решени да живеят в къща на село
--------
Мани друго, ами зеха да строят извън селата, по баирите...
140
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дрън, дрън, кой луд ще дава такива пари по време на пандемия.
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали цялата провинция иска да се науча в София и дават окачени пари за нищо. Нека да ги скубят, щом им е толкова акъла.
138
3
 
18
 
! Отговори
Цените ще се сринат преди 2 месеца
Поскъпнаха но скоро ще се сгромолясат с трясък
137
0
 
0
 
! Отговори
Ghjjjjiff преди 2 месеца
Dghjkji
136
0
 
3
 
! Отговори
До 132 преди 2 месеца
Ами да. 90000 евро е панелката в младост. Минал си се.
135
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Много милионери бе. И все в комент секцията на днес.бг. така де правят милиони значи.
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До от БСП Кюстендил

Леле мале!
Вие обявявате, че ще национализирате имотите на вашите вчерашни и днешни лидери и на децата и внуците им? И на всичко отгоре можело и да висят по стълбовете?! Нали понастоящем те са най-богатите хора в България?
133
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще видим колко ще издържат оптимистите, решени да живеят в къща на село. Струва ми се, че тези хора не са помирисвали ни къща, ни село. Това не е като една седмица почивка в Банско.
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ново строителство

Не е ли страшничко да живееш във вилна зона край Варна извън сезона? Вие сте жена все пак. Помислете дали да не наемете вилата заедно с поне още един човек.
131
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абее, най-добре си е на село при квичащите прасета, мухи, комари, кърлежи, липса на канализация, магазини от големите вериги, училищада, болници - далече от всяква цивилизация.
И къща от злато на село не компенсира удобствата на града.
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам защо, ама специално в София не достигат детските градини, хем построиха нови, голяма е борбата за тях - косвен критерий за това как имотния "балон" няма как да се спука, а напротив - става по-дебел.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ма иначе сме "нямали пари" и сме "били бедни"

:)))))