Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
16
 
! Отговори
проклятие преди 3 години
До БългаринСамо китайци не са ни окупирвали!
169
9
 
11
 
! Отговори
Бмв преди 3 години
Китай е бедна клоака.Манипулацията ви няма да мине.И след 10 години няма да минат ЕС и САЩ по икономика.
168
11
 
10
 
! Отговори
ВОДЕЩА ИКОНОМИКА ЛИ! преди 3 години
Само една космическа държава може да има водеща икономика и това е Америка. По признание на генерал Бен Рич-един от бившите шефове на космическата програма на Пентагона, НАСА живее в 25-ти век, 400 години преди човечеството. На прощалната вечер при пенсионирането си пред 200 учени той каза: "Ние имаме технология, с която можем да върнем катастрофирали тук на Земята извънземни на тяхната планета от друга звездна система". Иначе хвалещите във форума примитивен Китай са смешни и не информирани.
167
1
 
5
 
! Отговори
Рашухактнавар Прадеш преди 3 години
Снимката е от остров фолк нов Южен Уелс ...
166
9
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Това, което не се отчита от подобни доклади, е че немалка част от подобен растеж е дължи на манипулиране на статистиките. Например никъде не се отчита астрономическия вътрешен дълг на китайската икономика, който се дължи на субсидиране на импорта и експорта и което не може да работи вечно. Наличието на сторици милиони селски жители, които живеят в условията на натурално стопанство и извъбредно бедно в сравнение с хората в градовете допълнително изкривява реалните цифри.
165
6
 
7
 
! Отговори
САЩ - поръчител преди 3 години
До Анонимен....трябва да платят репарации на всички държави по света в размер на трилиони евра за причинените щети!Явно , ти като третокласен *** не си бил уведомен, а и пък що да си правят труда.. та за да ги пишеш тия глупотевини със сигурност не си информиран ЧЕ САЩ СЕ ОТКАЗАХА да съдят Китай за изпускането на вируса в Ухан ЗАЩОТО СЕ ОКАЗА ЧЕ ТЕ - САЩ СА ФИНАНСИРАЛИ ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ и всички лаборанти там са минали пълно сертифициране за безопасност в американски биологични лаборатории
164
5
 
10
 
! Отговори
Незначителен факт преди 3 години
Не че нещо ама семейство Ротшилд СА СОБСТВЕНИЦИ на The People's Bank of China от мнооого години . Да си припомним : През 1815 година Натан Майер Ротшилд заявява: Не ме вълнува коя кукла на конци ще сложат на британския престол да управлява империята. Човекът, който доставя британските пари, има контрол и върху Британската Империя. Аз съм този, който доставя парите в Британската Империя. Същото изцяло важи и за "Китайската Империя" .
163
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега разбирате ли защо китайците пуснаха този вирус? нищо не е случайно. за да победят запада! кога ще има сериозно разследване срещу Китай за геноцида в световен мащаб?!? трябва да платят репарации на всички държави по света в размер на трилиони евра за причинените щети!
162
2
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Накрая Китай ще произведат собствена фалшива САЩ :)))
161
9
 
8
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 3 години
Няма Милост, Няма Съвест, Има Единствена Цел - Да Ви Убие! Точно като Китайски Комунист са си Лика ПриЛика!!
160
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай са голяма сила , но ахилесовата им пета е Си Дзинпин , повярва си много и стана император, могат да им спретнат една цветна демократично революцийка с тотално унищожение на индустрията. Сащ са супер сила , но глупостите на демократите , отворените граници и безконтролната емиграция на хора с една гънка ще ги унищожи. Не напразно заводите са в Китай , ако бай баскетболист ставаше за работа , или 150 кг пияч на бира и макдрайф можеха да работят , заводите щяха да си стоят в Сащ.
159
2
 
8
 
! Отговори
Ибола Ухан преди 3 години
Подаръкът на Китай към Света, за дето купува стоките им и ги прави Трилионери
158
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен Китай ще закъса за ресурси и земя след няколко години. Тези свръх строежи консумират от всичко по много. Китайците вече не искат ориз, а мръвка. В същото време, САЩ вече разчиства ненужният д06итъk. Осигурява жизнено пространство на нормалните хора да творят. Освен това са по-опитният играч. В дългосрочен план мисля, че САЩ ще спечели войната.
157
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз проектирам разни работи, поръчвам ги в Китай, не защото ги обичам а защото в Бг никой неможе да ми ги направи, да неможе, а в Германия немога да си ги платя. Китайските са перфектни, честно, германските няма как да са по-добри. Но поръчвам високотехнологични части от Сащ, китайските такива са като АдиБас от битака, но едва ли ще е за дълго. Китайците се учат мн бързо и мн лесно се работи с тях, с американците също. Но демократите ще спънат Сащ, лично аз залагам на Китай.
156
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай нямат шанс и след 50 години да са в челната двойка по икономика:1. САЩ2. ЕС3. Китай
155
11
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Русофили, къде в прогнозите е "великата" Русия?
154
13
 
3
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
А те САЩ във своята си 240 годишна история имат само 16 мирни години и това го признава Джими Картър във свое интервю всеки може да го прочете във интернет .
153
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По копиране ли :) те отдавна са първи там. На света му трябват изобретатели, личности и визионери. А не работяги на копия . Аз непазаря техни продукти .
152
5
 
1
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Факт Да точно така е той и Димитър Недков го казва във статията си пред епицентър ,прочети я много е интересна и всичко което казва този умен човек ще с окаже истина.
151
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай са на 1място по производство на стомана54процента от световното.Медийте ни облъчиха с електромобилите в САЩ,само където забравят да кажат ,че в Китай има 4млн.елктромобили .вСАЩ 1,7млн.А тази година китайците нахлуха в Европа и скоро такава тесла ще ударят на ,,Тесла",че И.Мъск ще трябва да си продава колите на Марс.