БВП със спад от 1.8% за първото тримесечие

Всеки зает създава средно 20 лв. от БВП за отработен час
30
БВП със спад от 1.8% за първото тримесечие
Снимка: БГНЕС

Спад от 1.8% на БВП през първото тримесечие на 2021 г. показват сезонно изгладените данни в сравнение със съответното тримесечие на предходната година.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 година има повишение от 2.5%, съобщи НСИ.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие на 2021 г. възлиза на 27 054 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3 912 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.622815 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 16 671 млн. долара и съответно на 2 411 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е съответно 13 833 млн., като на човек от населението се падат 2 000 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през първото тримесечие на 2021 г. възлиза на 23 128 млн. лв. по текущи цени.

През първото тримесечие на 2021 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 2.2% и запазва равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.6 процентни пункта до 26.5%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката - този на услугите, се увеличава до ниво от 71.3% при 70.7% през съответния период на предходната година.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 2.1%, докато бруто капиталообразуването намалява с 2.0%. Износът на стоки и услуги повишава равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 6.7%, а вносът на стоки и услуги - с 2.7%.

По предварителни данни през първото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 2.0% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите лица в икономиката са 3 313.7 хил., а общият брой отработени часове е 1 346.0 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през първото тримесечие на 2021 г. спрямо съответното тримесечие на 2020 г. показва увеличение на относителния дял в индустриалния сектор и сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 8 164.3 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 20.1 лв. БВП за един отработен час.
 


30
Още по темата: БВП
Още от Бизнес
Нужен ли е нов Джак Ма на Китай, за да остане технологичен шампион?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 седмици
В Туризма(не е за пренебрегване) няма опитни кадри вече.Търсят чорбаджиите - не намират.Няма и да намерят, защото мутрите там са от дъълги години и колят и бесят!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така е при мутрите - спад на БВП. Лошото е, че този спад ще го има до края на годината заради мутрите, въпреки че мутрите предадоха властта на служебното правителство на 12 май 2021 година. Нещата в икономиката не се подобряват за един ден.
11
7
 
4
 
! Отговори
Stiker преди 2 седмици
Еее, чакайте, де! Това е само началото със служебното правителство. Наесен Муньо Крадев като вкара неговите хора, Чалгаря, Божков, Бобоков, Бойкикиев, Маяма, Жан Виденов(!!!) и всички мутри дето ги призова, тогава БВП-то ще стъпи на водната пързалка. Ама каквото повикало, де:)
10
2
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 2 седмици
Спестените пари от данъци = чиста 100% печалба!
9
2
 
4
 
! Отговори
За шест преди 2 седмици
Използването на едни и същи думи и изрази безпогрешно издава платените коментари. Край на цитата.Според вашите приказки като махнем ГЕРБ и всички ще просперираме.Така твърдяхте вие-вместо това цените тръгнаха нагоре, инвеститорите се изнасят от България.Как казвахте??Видими резултати ли ви беше любимия израз???
8
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 седмици
ТУКА СЕ ДЕЙСТВА МАЩАБН0-Т0ВА НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВ0 СТАВА.-ДАЖЕ И КАТ0 СПЪТ СЕ ПР0ТЕГАТ ДА ВЗЕМАТ НЕЩ0.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що така форумните никджи дето събарят хотели по морето и планината....къде са да поддържат БВП? Нали са големи мъже тук ?Айде бе патканиии правете бизнеси и да печелите пари на държавата ? Какво чакате.... чак лошите хотели са печелят ? Лицемери форумни
6
3
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
Кой управляваше през това тримесечие? Я ме подсетете, гербави тролчета?
5
0
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 седмици
На нашия бряг има растеж на бетонирането!!Хотели...хотелчета...къщи за гости...кръчми...апартхотели...избор голям.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
полека лека всички истини за тикв ще излязат наяве
3
0
 
1
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 седмици
"След 10 години ще има разпад на социалноосигурителната система"--А.Семов.Ще видим(ако оцелем) само след нЕколко годинь!
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато ни управляват кухи генерали няма как да няма спад
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слави Трифонов и Тошко ще вдигнат БВП.