Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година

Домовете се продават само с 8,2% по-малко от пика в края на 2008 г.
175
Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база, допълва „24 часа“.

Още по темата

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БНБжилищаценилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А след това ще започнат много яко да поевтиняват.
127
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-добре е да отивате на Запад, тука да се изчисти от тинята, отидете на готовото ,ама то няма да е вечно ;)
126
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия лъжат почти колкото политиците...
125
0
 
25
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Няма да чета статията, по простата причина, че не искам да ме лъжат......
124
0
 
21
 
! Отговори
seira преди 2 години
"Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година"ДАМИ И ГОСПОДА, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,АБЕ, КАТО ТОЛКОВА МНОГО ЛЪЖЕТЕ ... ПОНЕ "ВЕРВАТЕ" ЛИ СИ?!НАРОДЕ!!!!!
123
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години един френски търговец на скъпи часовници ми каза следното когато му споменах за един CVOSTOS с цена около 10 Хил евро по интернет сайтовете. НА НИКАКВА ЦЕНА!!! Сега аз бих казал същото за имот в Бг и София..НА НИКАКВА ЦЕНА не бих купил !!!
122
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само пълен бунак би купил имот в Бг.Кофти храна, кофти хора, кофти инфраструктура!!!Е защо ми е имот на такова гнусно място?!?!
121
1
 
13
 
! Отговори
До селския тарикат преди 2 години
Прав си-навремето една богата софиянка беше харесала вуйчо ми,който продаваше домати на Женския пазар, тогава се казваше"Георги Кирков ".Да ама той не щя да я вземе и се ожени за една бедна ***. И цял живот си остана бедняк.Не е мизерствал,ама не се видя и в пари. И аз така си взех бедна гражданка,а можех и аз да се оженя за някоя имотна.
120
14
 
11
 
! Отговори
инфлация преди 2 години
От 15 години живеем в англия. В англия е добре. На някои в България им се ще инфлация щото се набълбукаха с евраци и левове ама требе да махнат борда първо ако им позволят. Нищо ново. Не знам българите прости ли са или им идва отвътре.
119
5
 
36
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
От вече 4 години живея в Белгия. Прибираме се веднъж-два пъти в годината в България. Апартаментът ни в София стои празен. Съседите до нас на етажа и те са в чужбина. Половината вход са по чужбина и апартаментите стоят празни. Говоря за един от най-"баровските" квартали - "Манастирски ливади". Софийското Ориндж Каунти, където ако сутрин излезеш на терасата, може да си пиеш кафето с комшията от другата страна на улицата.Та мисълта ми е.. не знам за какво търсене и поскъпване на имоти става дума.
118
0
 
0
 
! Отговори
и къде серат? преди 2 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРи къде ***?
117
2
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Още от края на Зимата на паркинг Северен имаше хора в каравани и кемпери.Сега пак има.Подвижен дом - нелоша идея.
116
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До данъченточно така е...ела да видиш какво е положението в община самоков,там нямат пари дори да окосят тревата пред входа на общинската администрация,която вече е до кръста.а ромите в самоков продължават да си вземат помощите с непосилни кредити,с които кметът влади георгиев загробва данъкоплатците.
115
0
 
7
 
! Отговори
Кой пИчели ли?! преди 2 години
От бясното строителство печелят застрахователи напр.Щом застрахования имот може да бъде полузоконен, даже незаконен, ясно е кой пичели...
114
2
 
20
 
! Отговори
данъчен преди 2 години
Ох на батьооо , 200% увеличение на данъците минимум за две години, всички общински проекти трябва да се финансират, а пари няма! Ако не ви се вярва питайте кмета на Пловдив, там се готви вече 100% увеличение за догодина...
113
8
 
8
 
! Отговори
Селски тарикат Ганьо преди 2 години
решава всичките си проблеми, щом се ожени за богата градска жена.Като виждам градските мамини синчета изнежени, не е чудно как сэляндyри стават баш гражданьйе.
112
9
 
20
 
! Отговори
Другаря Плевнелиев преди 2 години
каза, че ще трябва да излезем на квартири, понеже така било (80%) на Запад.Собствените жилища бодат очите на новите ни господари.Соца ще ви се види луксозен курорт, в сравнение със това дето ви готвят...
111
1
 
29
 
! Отговори
убрееее преди 2 години
И я сакам да ми е 30 см, да съм женен за красавица и да иам некви милиони евро... Ама нема... И брокитата сънуват ама ще си останат със сънищата, а будалите купили сега ще са с пръст в гъ...
110
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да спрат 60/40 и други такива програми за подкрепа и ще разберем на къде са се запътили имотите. Що ли 2012 ми се струва че е близо!
109
4
 
11
 
! Отговори
банкерче преди 2 години
До мераклията да вдигат данъците. Ами нали като банката ти вземе жилището ще трябва да го продаде на някого за без пари. Банката губи , ти губиш, държавата губи. Ако мераците са за чужденци да изкупуват евтино също е грешка, защото като осв инят всичко в България ще отидат на запад.

Спонсорирани публикации