Хотелиерите искат държавата да им купи фотоволтаици

Сметките им за ток били непосилно високи
89
Хотелиерите искат държавата да им купи фотоволтаици
Снимка: Pixabay

Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на бранша, който допринася за сериозен процент от БВП и чиято дейност е структуроопределяща за българската икономика. Ако България иска туризмът да остане важна и стратегическа част от икономиката й, то секторът трябва да е държавен приоритет, смятат от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), на който Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е съосновател и член. По предложение на БХРА, прието от колегите от АТИБ, Алиансът организира поредица от срещи с представители на политическите сили, кандидати за настоящия парламент. На тях от АТИБ представиха своята визия за развитие на сектора и краткосрочните мерки, които са необходими за оцеляването на индустрията. Едва след като е гарантирано оцеляване на сектора е възможно да се мисли за надграждане и реформи, подчертават от АТИБ.

Хотелиерството е един от най-енергоемките сектори и сметките за ток са голямо перо в разходите на бизнеса. Именно затова и цената на електроенергията за индустрията е сред най-големите проблеми, който следва да бъде решен незабавно.

След вече над две тежки години за сектора, в които работата бе много свита, а редица обекти не отвориха, един относително добър летен сезон не е достатъчен за заплащане на непосилните сметки за ток, които са 2 или 5 пъти повече от плащаните през предходни години и периоди. И да се смени министър, и да се смени правителството, няма да ни платят сметките, подчертават от АТИБ.

Затова от организациите настояват за енергийни помощи, но такива, които наистина да подпомогнат сектора. Помощта от 110 лева за мегаватчас, при това само за октомври и ноември, е крайно недостатъчна, категорични са от АТИБ. Нали всички ни уверяваха, че когато излезем на борсата ще плащаме по-ниски цени за електроенергия. Защо всъщност се случи това, за да плащаме най-скъпият ток в Европа ли, питат от организациите. Явно пазарът е спекулативен, но правителството трябва да го регулира, а не ние да плащаме за нечии игри, подчертават от АТИБ.

Както всеки един бизнес и туризмът се развива според определено планиране на приходите и разходите, организация на работата и ценообразуване според тях. Сега обаче се очаква бизнесът да плати цената за недалновидно управление на енергийната система. Това няма как да се случи. Държавата да изиска спекулантите да платят тези по-високи сметки за ток, а ако не е по силите й да направи това да даде средствата, които са над нормалните за сезона сметки за ток, съобразени с инфлацията, като енергийни помощи, категорични са от АТИБ.

Необходимо е да се потърси алтернатива, като използването на програми за енергийна ефективност за поставяне на соларни панели и ползване на възобновяеми източници, посочват още от организациите.

Държавата трябва да вземе всички възможни мерки, за да осигури преференциални условия на енергоемките бизнеси като хотелиерския за инсталиране на алтернативни източници на електроенергия. Ясно е, че проблемите със скъпата цена на тока няма да бъдат окончателно решение без алтернативни източници за доставка на ток за бизнеса.
Държавата трябва да осигури преференциални условия на хотелиерите за инвестиции във фотоволтаични системи, които да ги направят енергонезависими, а остатъка от тяхното производство да се изкупува при изгодни за доставчиците цени. По този начин едновременно България ще изпълни изискванията на ЕС по отношение на зелената сделка и в същото време ще подпомогне най-засегнатия от пандемията, структуроопределящия отрасъл на българската икономика – туризма, посочват от организацията.

Средства за целево изграждане на фотоволтаични системи за туристическия сектор и в частност за хотелите обаче не бяха включени в обхвата на Националния план за възстановяване и устойчивост, затова сега държавата трябва да търси друго финансиране за тази цел. В противен случай цял един енергоемък сектор като хотелиерството е обречен на фалит заради рекордно скъпите цени на тока. Без компенсации от страна на държавата, местата за настаняване ще фалират, а служителите в тях ще останат без препитание, категорични са от АТИБ. Именно затова освен да се решават текущите проблеми в енергетиката трябва да се помисли и за бъдещето – да се улеснят процедурите по поставяне на фотоволтаици и други алтернативни източници на енергия за нуждите на хотелите и процесът да бъде подпомогнат от държавата. Остатъкът от произвежданата електроенергия, който не е необходим за нуждите на хотела, може да се изкупува на по-ниска цена и по този начин да подпомогне и доставките на по-евтин ток и за други бизнеси. Затова от АТИБ настояват държавата да осигури безлихвени кредити или нисколихвени такива с дълъг гратисен период за инсталиране на фотоволтаични системи за хотелите и да поеме ангажимент за изкупуване на излишната електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: токхотелифотоволтаици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
радикал преди 2 години
Да спрат да плащат данъци и ддс и държавата да го дya и без това никаква я няма.
77
0
 
2
 
! Отговори
АМАн от мафиоти преди 2 години
ALO AMAN BRE Енергиините мафиотчета че крадат милиарди годишно от спекулации на тн "БОРСА".А Подставени на власт в София ЩЕ ОГРАБВАТ НАРОДА С МИЛИАРДИ ЗА ДА ПАЗЯТ МАФИОТчетата от ДАНС<МВР<НСБОП..НЕ Е редно..
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милионерите отново желаят милиони ,печелбари довиждане
75
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 години
Двама от тези честни частници карат такси 24/7 и ще работят само за себе си.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SHEFA: А МОЖЕ И ПЕРДЕТА ДА ВИ КУПИ-ДЪРЖАВАТА ДАВА ПО 35 ЛЕВА ДЕТСКИ НА МЕСЕЦ ЗА ДЕТЕ-6 ЛИТРА ОЛИО.ПА ЩА Е ОВА БЕ? ________________________________ При това не на всяко дете-българче! Поне на 1/3 от децата не дават нищо!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Държавата да им каже "Стига"........Научиха се да източват държавата. Пазарната икономика не им е обещала вечен бизнес. Да фалират, да се реформират, преквалифицират." __________________ Абсолютно! Източват държавата (нас) с искания за помощи, източват нас (гостите) с цените в хотелите, източват ни с лъжа за качество с евтини некачествени стаи, спално бельо, килими(?), влага, опасни химикали за хигиена!
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коги отваряхте хотелите питахте ли държавата, а? А сеги дай държаво, че ще фалираме! Еми фалирайте бе, ко ви пречи! БВП щял да спадне, хайде холан.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кънчо, тези са с частен бизнес. Печалбата по закон си е за тях, не за нас, за децата или също за цялото общество.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се вдигнат срещу мерките! Кво се правят на ощипани.
69
0
 
1
 
! Отговори
кръчмар-алхимик преди 2 години
Аз съм с таз, която е на власт.Вие ипотекирайте единствените си имоти...ще прокопсате накрая!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да се конкурират един друг, некадърните от тях да фалират, те правят картел и нападат заедно държавата...........Държавата трябва да осъзнае, че трябва да се бори с картелите и да възстанови пазарната конкуренция..............Ятото лешояди, глутницата кучета трябва да се прати обратно в гората и да се изгони от града и държавната сфера.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си частник, означава да не чакаш от държавата да те "оправя".
66
0
 
9
 
! Отговори
Кирчо Надарения преди 2 години
А не искат ли държавата да им купи вазелин? Защото идвам да ги оправя.
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският частник се доказа като некадърен и иска "Държавата да му плаща"....Той иска да се занимава с хобито си да бърка буламачи, които никой не иска да купува, а държавата да му издържа работниците, да му плаща тока и наемите за неговото любимо хоби, да му плаща и печалба и издръжка за скъпото му семейство. Държавата да купува коли за него и семейството му....Някой трябва да каже истината на тези хоби-любители кръчмари и бъркащи бъркочи - не сме длъжни да ви издържаме хобитата и прищевките.
64
5
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Да купуваа ! Сега Кирочвците затвориха всички кранчета на "калинките" и спряха кражбите, нали ? Значи има и пари за всичко.. Щом има пари за завод за електрички, който ще отвори през 2035 год и за това ще намерят. Щом имат пари за 3 тунела под Шипка...и затова ще има, щом има пари за още 2 моста над Дунав - и за това ще има.Изобщооо ще се къпем в пари и ще станем не Швейцария, ами Дубай на Балканите.Блажени са вярващите..
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частният бизнес трябва да се конкурира с друг частен бизнес, да си крадат клиентите, да предлагат по-добра стока, да се борят за пазарния дял на другите частници.................Те искат всички да се издържат за сметка на държавата и за сметка на народа. народът да си отглежда частни фирми на държавна издръжка................Не може и това, и онова...............Да избират искат ли частен бизнес. Защото, ако наистина фалират, ще ги изкупи държавата за 1 лев и ще ги затвори. Наистина ли фалират?
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да им каже "Стига"........Научиха се да източват държавата. Пазарната икономика не им е обещала вечен бизнес. Да фалират, да се реформират, преквалифицират. Пазарната цена на тока не им харесвала. Нямали спад от 30 процента, но искали помощи. Някои ще фалират, други ще спечелят от фалитите на некадърниците и ще увеличат пазарния си дял. Много са кръчмарските майммуни на клона, затова кръчмарските майммуни го чупят. Искат държавата да подпре с прът браншовия клон, за да се качат още.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекетьорите вече рекетират държавата чрез фирмичките си. Вместо бухалки, пращат картелните си асоциации да рекетират държавата и народа. Искаха само да работят, да не ги затварят. Не искали помощи. Али Бегов искаше да работи манджар, но работи да рекетира държавата за пари.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Борисов и седесарите спряха АЕЦ Белене с ликуване. Борисов даже се хвалеше как бил спрял три големи енергийни проекта в България с "руско" участие. Сега яжте трева и шума." _________ Те също построиха с 3 милиарда пари на нас, българите, тръба на Путин. Подарък. Само за пренос, че Сърбия и Унгария да имат газ. Е, в България няма изход, и няма газ по този рус...турски...балкански поток. Ние не сме на Балканите. Какви сме, че да искаме Борисов и за нас да осигури достъп до платената от нас тръба.
59
0
 
5
 
! Отговори
пурко преди 2 години
И аз искам.Моя хотел е малък,само двама пенсионери сме,няма да харчим много.Моля ви се.

Спонсорирани публикации