Кои ще теглят без такса от банковата си сметка?

Депутатите решиха, но банките не са наясно с базовата сметка
79

С приемането на бюджета депутатите одобриха създаване на платежна сметка по основни операции, от която безплатно да се теглят и да се получават пари.

"На 24 юли от Асоциацията на банките публикуваха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, но само от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови възнаграждения по банков път. До 1 септември ще трябва да се уточняват някои неща", коментира финансовият анализатор Деян Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да изсветляваме икономиката, за всички ли хора да са безплатни - неразумно е, това са частни дружества, има субсидии за дадени групи хора, това не беше обмислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките трябва да стават полицаи - "хоп тук влязоха 2 лв. от някъде и трябва да платиш такса", даде пример финансовият анализатор.

Той посочи, че целта на базовата сметка е таксите да са разумни. Негова проверка е показала, че банките все още не са наясно за правилата за въвеждане на такава базова сметка, очакванията му са да има лимити по месечните обороти в нея.

"Ще спечелят банките, които излязат открито - преосмислят услугите и предоставят по-голяма достъпност. Може би пенсии, социални помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лв. и таксата е 30-40 лв. - това е огромна сума. Първоначалната идея на европейската директива е насочена към социално слабите", заяви Деян Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Базовата сметка трябва да е с преференциални лихви за всички. Банките няма какво да мрънкат, държавата така вкарва доста пари в тях, от които те да печалят, както знаят. Но за сметка на това ще направят реверанс към една базова сметка за всички клиенти. Това е най-логичното, иначе управлението на такива сметки според дохода на клиента ще е АД и много по-скъпо начинание, отколкото да се направи безплатно за всички.
29
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като заплата е задължително по банка. Всички такси по банковата сметка трябва да са безплатни.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Влязох само заради коментарите. Картинката е като под всяка статия за финанси- малка част смислени коментари, обясняващи за кредитни карти, лични банкери- абе интелигенция с висок доход и нашИО авcтpaлопитек с пачката с ластик в джоба. Само да вметна- родителите ми си получават пенсиите по Revolut и плащат навсякъде с карта без такса.
27
3
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 9 месеца
Би ли ми обяснил какви лични данни ти взима един ПОС терминал, еле пък ако платиш с NFC и доста данни се криптират? Като човек пишещ финансов софтуер те питам :) Иначе друго си е на АТМ- снимат те, ПИН въвеждаш, нищо не е криптирано и така нататък. Виждам, "разбираш" ги работите ахахаха
26
6
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 9 месеца
Както вече написах- не се хаби, няма смисъл да обясняваш на хора с нисък доход защо е нужна златна или платинена карта и то повече от една. Няма да те разберат.
25
10
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 9 месеца
Ц, не си прав. Дебитна и кредитна карта нямат нищо общо. По-долу съм написал какво и що. Няма смисъл дас е повтарям. Изборът дали да си финансово грамотен си е личен. Нито те карам да имаш карта златна, нито нищо. Просто обяснявам нещата. Кеш не използвам. Няма за какво.
24
2
 
14
 
! Отговори
Американ преди 9 месеца
В Америка имам безплатни 2 трансакции на гише и безброй на банкомат на банката ми, които са на всяка крачка. Ако искам мога да плащам с картата във всеки магазин без такси. Но Америка не е обирджийска Европа.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 16 ...Никога не бих затънал колкото теб, щом вече си запознат с елитните плащания!!!
22
5
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 9 месеца
Абсолютни глупости. Мнение на човек, който нито пътува, нито има идея какво плямпа. Една златна или платинена кредитна карта има несравними бенефити спрямо дебитната. Човекът долу е повече от прав. Айде влезни ми във ВИП лондж с дебитна карта хаахахаха. И ми покажи застраховка с 500к евро покритие. Също така и кешбек 10% при покупка на определени стоки и услуги.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В цял свят банките имат такси за обслужване на сметки/карти. На *** Д.Всасилев му е още по комунистически,все без пари,на далавера да му е.Толкова от ком-ита
20
6
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 9 месеца
Неща напълно постижими и с дебитна карта!
19
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 9 месеца
Елитните компаньонки в София отдавна приемат плащания по Револют. Друго да затънеш има ли?
18
2
 
9
 
! Отговори
До IT примат 8 преди 9 месеца
До 8 До 7 И защо ти трябваше да ги изтеглиш, като в Гърция ПОС терминали има абсолютно навсякъде. . . . Защото си пази личните данни и не ги подарява безплатно като макак! За какви заплатени банкови услуги става въпрос, когато сам се обслужваш и сам си заплащаш картата с такса карта и всичко това става на софтуерна основа без участие на персонал? Икономически погледнато, софтуера се заплаща еднократно, но таксите по него во веки веков т.е. винаги те доят!
17
19
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 9 месеца
Кредитната карта ми дава достъп до ВИП частите на всички летища по света, дава ми огромна защита на средставата, защото те не са мои, дава ми кешбек, който избива таксата й в пъти, дава ми застраховка при пътуване, дава ми преференциални цени на редица продукти и услуги. Бачкатор без 2лв. в джоба, който печели на година, колкото ИТ спец като мене на 2 седмици, моля да не ми дава акъл за финанси, че е повече от жалка картинка.
16
3
 
4
 
! Отговори
Ооо 6-ти... преди 9 месеца
До Анонимен 6 Абе 6-ти, ми то ше излезе,че и платената лювоФ я разплащаш с карта....и законно 20%ддс. Или щом имаш личен банкер, имаш и лична персона с месечна договорка и там пак по сметка ги опрааш нещата...
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя *** пак се изказва,явно ще го правят поредният полит коректен месия,все го поставят напред.
14
5
 
23
 
! Отговори
До 11 преди 9 месеца
Кредитната карта не носи абсолютно никакъв плюс за теб! Единственото което прави е да ти вдига кредитния рейтинг и да ти отваря пътя за повече заеми, което пък носи повече печалба за кредитната институция. На това плюс не се вика.
13
6
 
7
 
! Отговори
do 7 преди 9 месеца
А кое наложи да изтеглиш тези пари от банкомат? Защо не използва плащане с карта?
12
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Таксите за сметки в банки, тегления и банкомати трябва да отпаднат напълно за всички. Това си е буквално пладнешка кражба. В Англия например такива няма. Банките правят предостатъчно пари за да трупат още повече на гърба на обикновените хора. Пореден пример, че за управниците по важен е бизнеса от колкото човека
11
15
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 9 месеца
На нация от функционални неграмотници със 7% интелигенция няма как да обясниш, че кредитната карта не е кредит и носи само плюсове за теб и че таксата й се избива многократно. Няма да те разберат, то си иска пачката в джоба и то не знае защо.