Кои ще теглят без такса от банковата си сметка?

Депутатите решиха, но банките не са наясно с базовата сметка
79

С приемането на бюджета депутатите одобриха създаване на платежна сметка по основни операции, от която безплатно да се теглят и да се получават пари.

"На 24 юли от Асоциацията на банките публикуваха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, но само от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови възнаграждения по банков път. До 1 септември ще трябва да се уточняват някои неща", коментира финансовият анализатор Деян Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да изсветляваме икономиката, за всички ли хора да са безплатни - неразумно е, това са частни дружества, има субсидии за дадени групи хора, това не беше обмислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките трябва да стават полицаи - "хоп тук влязоха 2 лв. от някъде и трябва да платиш такса", даде пример финансовият анализатор.

Той посочи, че целта на базовата сметка е таксите да са разумни. Негова проверка е показала, че банките все още не са наясно за правилата за въвеждане на такава базова сметка, очакванията му са да има лимити по месечните обороти в нея.

"Ще спечелят банките, които излязат открито - преосмислят услугите и предоставят по-голяма достъпност. Може би пенсии, социални помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лв. и таксата е 30-40 лв. - това е огромна сума. Първоначалната идея на европейската директива е насочена към социално слабите", заяви Деян Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
7
 
! Отговори
няма такава преди 9 месеца
европейска директива,четете като дявола евангелието,навсякъде в Европа таксите са за всичко и за всички
9
3
 
14
 
! Отговори
Банкова икономика преди 9 месеца
Трябва да изсветляваме икономиката . . . чрез завоалиране! Прав е Костадинов, когато каза, че това правителство е за да прави само раздели, а не да обединява! На бас, че и депутатите ще измислят нещо, за да взимат без такса! Към заглавието - Банкова икономика - няма такова понятие, защото е банкова система и нищо не създава, а само взима!
8
9
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 9 месеца
И защо ти трябваше да ги изтеглиш, като в Гърция ПОС терминали има абсолютно навсякъде. Само ми обясни защо не плащаш с карта? Носи ти кешбек, дава ти застраховка. Кой ти е виновен, че си функционално неграмотен?!
7
3
 
10
 
! Отговори
ФакБанкКартелс преди 9 месеца
Преди няколко дена ми се наложи да изтегля 350 евро от дебитна карта в Гърция. Понеже ги знам ATM-ите с абсурдни такси по туристическите алеи, отидох до банкомат на гръцка банка в центъра на голям град. Да, да, ама не! Почти 50лв. ми дръпнаха в повече.
6
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имам банков пакет с личен банкер и нямам никакви такси при тегнене от АТМ (до 5 тегления за месеца) или на каса. А вече за чий са ти пари в брой не е ясно. Пари в брой не използвам- само златна кредитна карта, която носи само и единствено дивиденти. И не, кредитната карта НЕ е кредит.
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Банките в момента правят луди пари! Закриха си почти всичките физически офиси, съкратиха персонала, всички услуги вече са налични онлайн. В същото време вдигат таксите и лихвите по кредите а по депозитите нищо не дават.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И затова ли кожодерите от вчера провеждат наказателна акция,повечето от банкоматите не отпускат пари!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тарикатите
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ти банка да не взема виждал ли си? Аз не.
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Банката накрая ще е на далавера, а хората - кучетата ги яли. И довечера ще се появи и оня гад Хампарцумян да се изтропа по темата.

Спонсорирани публикации