Кои ще теглят без такса от банковата си сметка?

Депутатите решиха, но банките не са наясно с базовата сметка
79

С приемането на бюджета депутатите одобриха създаване на платежна сметка по основни операции, от която безплатно да се теглят и да се получават пари.

"На 24 юли от Асоциацията на банките публикуваха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, но само от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови възнаграждения по банков път. До 1 септември ще трябва да се уточняват някои неща", коментира финансовият анализатор Деян Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да изсветляваме икономиката, за всички ли хора да са безплатни - неразумно е, това са частни дружества, има субсидии за дадени групи хора, това не беше обмислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките трябва да стават полицаи - "хоп тук влязоха 2 лв. от някъде и трябва да платиш такса", даде пример финансовият анализатор.

Той посочи, че целта на базовата сметка е таксите да са разумни. Негова проверка е показала, че банките все още не са наясно за правилата за въвеждане на такава базова сметка, очакванията му са да има лимити по месечните обороти в нея.

"Ще спечелят банките, които излязат открито - преосмислят услугите и предоставят по-голяма достъпност. Може би пенсии, социални помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лв. и таксата е 30-40 лв. - това е огромна сума. Първоначалната идея на европейската директива е насочена към социално слабите", заяви Деян Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
43
 
! Отговори
ооо преди 9 месеца
каква защита на банките? те вземат такса за всяка транзакция, която правите към търговците и магазините. Напълно разумно е да няма никаква такса обслужване от тази сметка, както и да няма такса теглене от банкомат до някаква сума. Самото теглене от банкомата, не е чак такъв проблем - проблемът е в таксите обслужване. След като зорлем ни задължават да ползваме банка, след като банката разполага с тия папи като ресурс за раздаване на кредити, какво пречи да няма такса ?
49
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
И как с кредитна карта ще дам пари на абитюрента? Или викаш направо да му вадя кредитна карта и на него? Това са глуппости. Много сме далеч от такива разплащания на 100%. Когато ни чипосат, тогава. Вече ни пробваха с вакЦините. Ще стане работата. И сега докато пиша хоп, съобщение, че някой си е взел пари от сметката ми...
48
0
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Абе, шушуммигата с кредитнрата карта, как си плащаш паркинга бе, как си купиваш кафе от автомат, как се договаряш с пишман търговци, дето за пост терминал са чували само на теория...То и аз не ползвам пари в брой, но ето, поръчваш нещо на комшийката от Орифлейм да и направиш кефа, плащаш си 20-те лева паркинг, купуваш 2-3 кафета с пари от автомивката, където не купуваш карта, защото ти трябват левчета за кафемашина...
47
11
 
8
 
! Отговори
СПАС преди 9 месеца
До АнонименПО ПЛОЩАДИТЕ СЕ ИЗЛИЗАШЕ СВОБОДНО СЛЕД 1989Г.!!! И СЛАВА БОГУ!!! БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПЛОЩАДИТЕ ДОСТИГНА НЕВИЖДАНИ ВЪРХОВЕ!!! СЕГА СЕ ГОРДЕЕМ С ПОСТИЖЕНИЯТА НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ!!!! СЛАВА НА ПЛОЩАДИТЕ, ДОНЕСЛИ НИ ТОЛКОВА РАДОСТ И БАНАНИ!!!! СЛАВА И НА БЕЗБРОЙНИТЕ БАНКИ У НАС, ГРИЖЕЩИ СЕ ЗА НАС И НАШЕТО БЪДЕЩЕ!!!:))))))))))))))))))))))))
46
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко, до 1 септември така ще си нагласят нещата банките, че отново ще има:"ама то не се отнася за тези и за онези", "ама за нашата банка не важи", "ама още не е влязло в сила", "ама вие не сте разбрали правилно"... Законните крадци винаги и денонощно играят схемите си.
45
2
 
8
 
! Отговори
Морския преди 9 месеца
Според мен вариант е да се напрви така, че да е безплатно тегленето на пари от банкомати от всички карти до достигане на сумата на текущата минимална заплата, и след това пак да има такса.Пак не е ок като цяло, но е по-добре и хем получаващите мин.работна заплата ще са защитени, хем банките няма да дебнат всички дали имат други преводи по картите си и да реват, че са видиш ли са ощетени.....
44
0
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Какви 30-40 лева такса, за какво става въпрос? Пак ли нещо ни готвят?
43
1
 
10
 
! Отговори
СПАС преди 9 месеца
До АнонименНИЕ ВЪЗРАСТНИТЕ НЕ ЗНАЕМ ЗА КАКВО ГОВОРИШ?? ПРИ СОЦИАЛИЗМА НЯМАШЕ ТАКЪВ ТЕРМИН "БЕЛО".............КАКВО ОЗНАЧАВА ????? ДА НЕ БИ ДА Е НЯКАКВА ПРИДОБИВКА НА КАПИТАЛИЗМА???:)))))))))))))))))
42
2
 
4
 
! Отговори
СПАС преди 9 месеца
До АнонименА СТИГА БЕ???КАТО В АМЕРИКА ЛИ? ТАМ ВЪОБЩЕ НЕ ТЕ ПИПАЛИ!!! ПОМОЛВАЛИ ТЕ ВЕЖЛИВО ДА ГИ ПОСЛЕДВАШ?:)))))))) ТИ ЩЕ ДА СИ НЯКОЙ МОМЪК ИМАЩ ДОСТЪП ДО АМЕРИКАНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ДЕМОКРАЦИЯ!ч??:)))))))))))
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СПАСЧО ПИЙ СИ ЛЕКАРСТВА И СПРИ БЕЛОТО ЧЕ СЕ ПРЕВЪЗБУДИ.
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До СПАС- СКЪПИ СПАСЕ- ТВОЕТО ИЗЛИЗАНЕ И СКАЧАНЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ПРИ СОЦА Е САМО ФАНТАЗИЯ, А СЪС СИГУРНОСТ ЩЕШЕ ДА ЗАВЪРШИШ В АРЕСТА В ОБИЛНО СИНЬО- ВЧЕРАШНАТА МИЛИЦИЯ НАЛАГАШЕ ЯКО, АМА МНОГО ЯКО.....
39
5
 
11
 
! Отговори
СПАС преди 9 месеца
ВСИЧКАТА ТАЯ РАДОСТ Я ДЪЛЖИМ НА СЕ ДЕ РА С ТИ ТЕ!!!! ОЧАКВАЙТЕ ТАКСИ ДИШАНЕ, И ТАКСА ИЗПУСКАНЕ СЕРОВОДОРОД В АТМОСФЕРАТА!!! ЩЕ ПОГУБИТЕ ПЛАНЕТАТА С ТОВА ВАШЕ ИЗПУСКАНЕ!!!!!:)) НА БОРБА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ!!! ДОКАТО НЕ СЕ СВЕДЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ДО ПОНЕ 3 МИЛИАРДА, БОРБАТА С ИЗПУСКАНЕТО НА ГАЗОВЕ ЩЕ Е ЖЕСТОКА!!! ДО ПЪЛНАТА ПОБЕДА НА КАПИТАЛИЗМА!!!!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С плащането на заплатите на работещите по банков път държавата на практика гарантира на банките огромен пазар. Затова е редно това да бъде строго регулирано и пладнешките кражби на банките през всевъзможни такси и таксички да спре. И ПСОО има от поне 4 години, но много банки се правят на ударени, като поискаш такава сметка, защото не могат да те скубят безогледно - има горна граница на таксите по такава сметка. Така че крайно време беше да ги плеснат през ръцете.
37
0
 
21
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
"Би ли ми обяснил какви лични данни ти взима един ПОС терминал, еле пък ако платиш с NFC и доста данни се криптират? Като човек пишещ финансов софтуер те питам :) " Банката е тази която събира личните данни. При всяка транзакция се записва къде, кога и какво е купено. На базата това се изгражда профил на човека, неговото движение и навици. Ако заплатата се изплати в бакноти, банката губи достъп то цялата тази информация. Затова всички банки правят спънки когато теглите големи суми в брой.
36
1
 
21
 
! Отговори
Диди преди 9 месеца
Оперират с парите ни,раздават кредити и няма поне една привилегия за спестителя,позор!
35
0
 
12
 
! Отговори
Рая преди 9 месеца
Който получава и заплата и пенсия как ще се процедира?
34
2
 
21
 
! Отговори
СПАС преди 9 месеца
АКО НАВРЕМЕТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА МИ БЯХА ВЪВЕЛИ НЯКАКВИ ТАКСИ ИЛИ МЕ БЯХА ЗАДЪЛЖИЛИ ДА ИМАМ БАНКОВА СМЕТКА ПРОТИВ ВОЛЯТА МИ, ЩЯХ ДА ИЗЛЯЗА ЗАЕДНО СЪС *** ДА СКАЧАМ ПО ПЛОЩАДИТЕ!!!!! ТОГАВА НИ ПРИВЛИЧАХА КАТО НИ ДАВАХА ЛИХВИ!!!!!! НЕ ДА НИ ВЗИМАТ, А ДАВАХА ПАРИ!!! ЕЕЕХ, КЪДЕ Е ОНЗИ "ПРЕСТЪПЕН" РЕЖИМ???????????????.САМО С БАНАНИТЕ БЕШЕ ЛОШО, АМА ТЕ ЗАТОВА И ПАДНАХА, СЕГА СМЕ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА И СЕ ГОРДЕЕМ С ТОВА!!! СЛАВА НА ПОСОЛСТВОТО!!:))))))))
33
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква наглост! Не стига, че ти държат парите, ами ти взимат още пари, когато си ги поискаш!!!! Поне две безплатни тегления на месец трябва да има за всички. Другото е изнудване.
32
2
 
13
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
Ех, финансови и ИТ гении, дето не знаете че всички прилични дебитни банкови сметки включат безплатен ВИП достъп. С дебитна карта може да се купи всичко като с кредитна карта. Това че със кредитните карти вървят някакви ползи само потвърждава че банките печелят повече от кредитните карти и въпросните "ползи" са кукичка за балъци. А да, преди да сте зяпнали, работя в ИТ сферата, живея в Англия и достъпът до летищните "лондж" е включен като безплатна услуга към дебитната ми карта.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 31 ... бел.ред. преференциални такси, не лихви.

Спонсорирани публикации