19% по-евтина цена на природния газ за март

Тя бе утвърдена от КЕВР
Обновена: 1 мар 2024 16:17 | 1 мар 2024 16:15, Александър Попов
47
19% по-евтина цена на природния газ за март
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. март в размер на 57,59 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

В утвърдената цена на природния газ са включени: компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. март. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 29 февруари 2024 г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за м. март е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 43,08 % от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. март договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. март - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 57,59 лв./MWh е с около 19% по-ниска от цената на природния газ през м. февруари, която беше в размер на 71,08 лв./MWh.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: газКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 2 месеца
Краварите правят някакви шашмалогии. Според Путин газа трябваше да е поне 5000 долара за 1000 куб/м а той падна под 300. Долу шашмалогиите на краварите. Искаме си евтиния руски газ от 500 долара.
23
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До анонимен ***: абе го ве до про сто, ти пак купуваш руска газ през Турция и Гърция на тройни цени! Минавай си под дъ гат а и не пиши небивалици!
22
4
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Копейките тук ше се тръшкат до последно,че без руски газ България замръзва от студ зимата:):):)Абе копейки тва за големия и малкия брат вече не е актуално,не рзбрахте ли?:):):)
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 11. Е за каква бензиностанция . . Цената е на ниво преди 12 г. А за бита газта е по евтина .
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цената е по-висока или по-ниска,а не по-евтина , неграмотници !
19
3
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Ще ви се копейки да сме първа разменна монета нали?:):):)
18
5
 
5
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
До анонимен *** Нали се сещаш, че ние ще сме първата разменна монета на НАТО, ако трябва да стискат ръцете с Русия? Ще видиш колко сме им мили тогава. Затова сме приети в НАТО. За да има какво да пожертват при необходимост.
17
5
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Копейки на вас нагледно ви се показа схемата как руската Лукойл краде от България пари за да ги дава после на Вовата в Русия да прави бомби и ракети,а вие изкарахте виновен Бойко Борисов:):):)Ето затова изгонихме Лукойл от България:):):)
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До БГ сме с Украйна.....Абе , ядовете НИ тепърва предстоят , само да не се криеш после .
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонимен кИелеш :Брато , погледни ЦЕНИТЕ , и тогава се ежи , ...нямаш покритие да защитиш това което сам си мислиш и сам си вярваш ... Ай сектир !!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонимен К-Иелеш... Системата в Бг е : Защо да е по-просто , след като може постоянно да е по-сложно .Иначе няма ДАЛАВЕРА , колко маймуняк се е закачил по клона на газта ????
13
6
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Копейките си мислят,че още сме през времето на комунизма и България трябва за всичко да е зависима от СССР:):):)Копейки опомнете се бе,вече сме 2024:):):)БЪЛГАРИЯ-НАТО:):):)
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонимен ***... Е ДА ДЕ , С ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ , много по-трудно е с по-ниски цени ...Това е само в Бе-Ге-тото на Европа .. В света цените падат от една година , а в Бг е обратното ... Толкова ли за слепи ни имате , господа от герб ?
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аве , Ванка , защо не минеш покрай някоя ГАЗ-СТАНЦИЯ , за да си свериш окото ?От кога пада цената на газа , а в тая коШинЪ , все е НА-ГО-РЕЕЕЕ.
10
5
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Копейки видяхте ли,че и без руски газ България ще оцелее?:):):):)Вие слушахте Захарова и оревахте света и се тръшкахте,че без руски газ ше измреме от студ:):):)Никой не ви повярва а?:):):)А и цените сега са си ОК даже и по тънко минахме зимата:):):)
9
3
 
5
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
До БГ сме с Украйна Ако утре пуснат Русия свободно да си продава газта в Европа, мога да се хвана на бас, че ще докарат цената на газта поне с 50% надолу, защото те и на тези цени ще са на хубава печалба, ама американския втечнен газ ще е на жива загуба. С петрола ще стане същото. Себестойността на саудитския петрол е 10 долара на барел, на руския е 12-15 долара (при тях има различни източници), обаче американския шистов петрол е със себестойност 55 долара. Падне ли трайно под 50 долара, край
8
1
 
5
 
! Отговори
Беко преди 2 месеца
Ясно! 19% отгоре на февруарската ми сметка!
7
0
 
11
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
Когато скачаха цените на тока, газта, пшеницата и петрола, всички се надпреварваха кой повече да си надуе цените на стоките. Сега цените на тока, газта, пшеницата паднаха драстично, обаче нищо не намалят. Единствено олиото падна, заради срива в цените на слънчогледа. Всичко друго вместо да спадне, продължава да расте леко.
6
4
 
6
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 2 месеца
е нали без руска газ щяхме да измръзнем..ха.ха ха
5
1
 
5
 
! Отговори
ТОЗ Ц-ИГАНИН преди 2 месеца
ИВАН ИВАНОВ ИСКА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПОНЯТИЕТО "ВОДНО БЕДЕН" ЗА ДА МОГАТ "УЯЗВИМИТЕ" ОСВЕН БЕЗПЛАТНА ВОДА ДА ПОЛУЧАВАТ И ПАРИЧНИ ПОМОЩИ > Всъщност Иван Иванов не крие че над 60 % от водата в БГ се губи, но не казва къде и как