Saab потърси защита от банкрут

Собственикът започва „доброволна реорганизация“
7 сеп 2011 16:45,
17
 Saab потърси защита от банкрут
Снимка: Reuters

След огромни загуби през първото полугодие шведският автомобилопроизводител Saab подаде молба за защита от банкрут, съобщи CNBC.

Собственикът на автомобилния концерн - Swedish Automobile, обяви, че започва „доброволна реорганизация“ на компанията, която да я стабилизира, докато намери допълнително финансиране. 

Saab изпитва сериозни финансови затруднения вече месеци наред. Първо, след кошмарни преговори с бившия собственик General Motors, брандът беше купен от Spyker Cars, които в последствие се преименува на Swedish Automobile NV.

Saab преговаряше за сътрудничество в производството с BMW, но не се стигна до споразумение. 

Шведската компанията се опита да пробие на китайския пазар в опит да изплува и да възобнови спряното през април производство в заводите в Швеция. Компанията подписа предварителен договор с китайския концерн Youngman Lotus Automobile за придобиването на 29,9% от компанията майка Spyker Cars. Китайците са били готови да платят 136 млн. евро за пакета акции. 

Преди това китайският дилър на автомобили Pangda инжектира в шведската компанията 109 млн. евро срещу 24% от акциите й.

Въпреки това в средата на годината стана ясно, че Saab не може да плати заплатите на персонала си. За да се разплати с тях и с кредиторите си, започна да разпродава имоти. 

Финансовите проблеми на Saab датират още от сделката за продажбата на марката от General Motors на Spyker през 2010 г. След покупката Spyker натрупа дългове от над 100 млн. евро и не можеше да плаща на време на доставчиците и те временно спряха  доставките на някои от най-важните части.

За Saab работят 4000 души в Швеция, но за подизпълнителите й работят около 25 хил. души.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: SAAB
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.