Toyota тихомълком сдаде лидерството си

Японците признаха, че през 2011 г. са трети по продажби
Обновена: 25 яну 2012 13:52 | 25 яну 2012 13:52, Бойчо Попов
23
Toyota тихомълком сдаде лидерството си
Снимка: Reuters

Японският производител на автомобили Toyota изгуби лидерската си позиция по продажби в световен мащаб. Това вече е официален факт, след като компанията призна, че през 2011 година е продала 7,95 млн. автомобила, пише АФП.

Така короната преминава в ръцете на възкръсналата след банкрут американска икона General Motors. Лидер за предходните три години, японският гигант се е смъкнал до трета позиция по продажби в света, като е бил изпреварен от немския концерн Volkswagen.

През 2011 година от General Motors са продали общо 9,03 млн. автомобила, докато продажбите на Volkswagen са достигнали 8,16 млн. броя. Toyota отстъпва и на стратегическия съюз между Renault, Nissan и АвтоВаз.

Информацията за броя на продадените автомобили бе публикувана в последното изречение на прессъобщение, с което Toyota обявява, че повишава таргета си за продажбите в Япония за 2012 година със 100 хил. броя.

Слабите резултати на Toyota идват след изключително тежки за компанията две години.

През цялата 2010 година около японската компания имаше скандали, свързани с изтегляне на автомобили заради различни дефекти.

През 2011 година пък производството на няколко пъти бе спирано заради опустошителното цунами, което връхлетя Япония през март, както и заради други природни катаклизми.

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: toyotaпазар на автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
15
 
! Отговори
Дошо преди 12 години
Спокойно, пак ще си върнат лидерството.Все пак цунамито здраво ги удари и това ги върна доста назад.Качествените автомобили ще си намерят купувачи, а грижата за клиента ще бъде оценена.Все пак швабето сервизни акции обявавяват от зор като се стигне до скандал и няма на къде.А и тогава не поемат пълните разноски по ремонта и най-нагло карат да си плащаш.Японците отзовават по собствена преценка по много коли за да ги проверят за евентуален дефект и открият такъв в малка част от тях правете разлика
2
13
 
19
 
! Отговори
ЗАЗ преди 12 години
Да се готвят за загуба и от MAde in Ловеч.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то туй да не е Лада, че да изтеглят по стотина автомобила. Туй е Тойота, и изтеглят по няколко милиона от пазара, като намерят една кофа "малки дефектчета".