Официално: След 16 години България отново произвежда коли

Бойко Борисов откри завода за автомобили край Ловеч
Обновена: 21 фев 2012 15:57 | 21 фев 2012 15:50,
276
Официално: След 16 години България отново произвежда коли
Снимка: AutoMedia.bg

От днес официално в България след 16-годишно прекъсване отново се произвеждат автомобили.

Те са китайски на автомобилния гигант Great Wall Motor (GWM), който е партньор на българската компания Литекс моторс.

По-рано през деня се състоя официалното откриване на новопостроения завод за автомобили в ловешкото село Баховица.

Серийното производство на автомобилите стартира на пълни обороти веднага след откриването. Първоначално в Баховица ще сглобяваме три модела на Great Wall Motor, които ще се продават както у нас, така и в чужбина.

Моделите са сертифицирани във Великобритания, покриват нормата Евро 5 и европейските стандарти за безопасност.

Още през следващата година, заедно с компактният Voleex С10, кросовърът Hover H5 и пикапът Steed, на поточните линии в Баховица ще бъдат качени моделите Voleex С30, Voleex C20R и Hover H6.

Планът предвижда произведените у нас коли първоначално да задоволяват търсенето в България и околните страни, а след това и останалите страни в Европа.

В завода към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години.

Плановете предвиждат през 2012 година в завода да бъдат произведени около 2000 коли. До 2014 година, когато в Баховица ще работят около 2000 души, капацитетът на завода трябва да достигне производството на 50 000 автомобила. Те ще се продават в цяла Европа. Ще се произвеждат и автомобили Great Wall с десен волан, които ще се изнасят за пазара на Великобритания.

До момента в предприятието са инвестирани 55 000 000 лева, като тази сума не включва земята, на която е изградено. През следващите две години инвестицията трябва да достигне 150 - 170 000 000 лева.

Марката вече има 17 дилърски центъра в България, а клиентите й са над 300 (автомобили доставени от Китай). Дилърства има още в Албания, Черна гора и Македония, а в момента се изгражда и шоурум в Сърбия.

По повод бъдещото конкуриране c Dacia, маркетинг директорът на Литекс Моторс Иво Деков заяви:

"Убеден съм, че българчетата в нашия завод могат да правят по-качествени автомобили от румънските или сръбските си връстници".

Той допълни, че България е избрана, тъй като се намира на стратегическо място, има сравнително евтина работна ръка и е част от ЕС.

На събитието присъстваха Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на GWM, Гуо Йеджоу, посланик на Китай в България, министърът на икономиката Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на първият произведен у нас автомобил Great Wall.

"Поне милиард евро китайски инвестиции ще влязат в България, а този завод е първата стъпка. Най-хубавото е, че от всеки изнесен навън автомобил държавата ще печели", заяви Борисов и допълни:

"Това, което от нас се искаше - да построим пътя и администрацията да помага бързо да става, сме го направили".

GWM е единственият китайски автомобилен производител с типово одобрение на продуктите си за продажба на територията на Европейската общност. Компанията е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна.

Оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др.

Още снимки от откриването вижте само в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
9
 
! Отговори
Ситроен Пикасо преди 12 години
Автомобилите не са лоши но въпреки всичко пак са скъпи за българин със средно статистическа заплата 6-700 лв. Просто сме ужасно бедни това е истината.....Аз ако имам 14-15хилки спестени няма да отида да ги хвърля за чисто нов Китайски автомобил...
131
3
 
16
 
! Отговори
Stan преди 12 години
Хахахах...Как можете да плюете производител, върху който нямате никакви наблюдения и същевременно да пълним улиците с Дачии, турски рена и други марки от заводи в страни със съмнително качество. Отделно да не споменавам къде са заводите на най-големите производители в автомобилната електроника. Сигурен съм че голям процент от хората писали тук никога няма да имат възможност да си купят нов автомобил ,бил и той български. Но това не им пречи да злословят.Хайде със здраве и успех за Литекс.
130
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой щял да купува тези автомобили?!?! Дори и да се продават само за таксиметрови и служебни коли, този завод ще е хит на нашия пазар. С колко Дачии се напълнихме, а нито са по-красиви, нито по-евтини, нито по-сигурни. Е за какво да купуваме румънски ***, след като ловешките автомобили са идеално бюджетно предложение?!?!
129
1
 
14
 
! Отговори
до 157 преди 12 години
И на БМВ 6цата 4х4то е смешно и затъва на пясъка на къмпинг Смокиня, но струва 200 бона...Като искаш истинско 4х4 си купи Лада Нива :-)
128
2
 
16
 
! Отговори
АС преди 12 години
Колко прости, завистливи и злобни хора има, просто не е истина! Това са нови автомобили, милички. Кога за последно си закупихте нов автомобил? О, карате Голф или БМВ 3ка на 20 години и милион километра, но китайските автомобили били ***??! Смях :-) :-) :-)
127
11
 
4
 
! Отговори
Бай Димо преди 12 години
Ще стане както с ***-реното и Роувърите....ще поработят някоя друга годинка, никой няма да ги купува тия таралясници, ще продадат завода, Гр.Ганчев ще гушне няколко милиарда и айде - кой откъде е !
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
значи вас с "минималните заплати" които обаче ви позволяват да си плащате интернета .....като ви чета ми идва да взема един автоматичен.....и да не гледам къде стрелям,да ви и на племето скапано и злобно
125
1
 
18
 
! Отговори
За който помни преди 12 години
Е щом Китайците вече търсят и намират евтина работна ръка в България значи сме много зле... А бяха години когато ги учихме как да нитоват и затягат болтчета.....
124
2
 
10
 
! Отговори
Тестдрайвер преди 12 години
Пробвах ги Стийда(бензиновия и дизеловия) и Ховъра на тест драйв преди няколко дни. Ховъра тотално го отписах. Кофти скорости, кофти движение, пластмасови прагове, 4х4 - пълна смехория. Стийда е друга бира, особено с бензиновия двигател. Един газов инжекцион и заспива. Вози много добре за пикап. Но...дотук. Един снежец 20 см. му разказа играта. Едвам го извадихме с бутане на БАВНИ на равното!!! Все пак се радвам, че се откри завода и ще осигури работа в Ловешкия регион. Пожелавам им успех!
123
2
 
4
 
! Отговори
анатема преди 12 години
Не се хващайте на злобните коментари на дежурното комунистче от Позитано 20 , той ако ще за Васил Левски да е темата , ще го оплюе , защото това е комуниста - безрод *** !!!
122
1
 
13
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ китайски ресторант? Отпред, в салона, чистичко и красиво, но в кухнята мръсотия, воня и ***.
121
7
 
5
 
! Отговори
небезизвестен преди 12 години
Автомобилът хубав ли е, или е български?
120
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бах тия катили кадета са тук!?!Родно производство какво значи?!?*** прости ,не може да се зарадвате когато се открива нещо ново ,което ще дава заплати ,данъци осигуровки и цял един отрасъл в индустрията ни и икономиката ни.Злобни гадни човечета дано се задавите от жлъчта си!
119
0
 
8
 
! Отговори
нев преди 12 години
Сега е много важно производителя да направи своѝ безлихвен лизинг и да не пьлни гушите на банките и оскьпява автомобила!
118
4
 
10
 
! Отговори
драйвър преди 12 години
Това е първия етап на проекта- завод за сглобяване и склада за части , следва производствени мощности за производство на ламарини , заварки и боядисване , както и производство на на части и агрегати . Така ,че тези дето се подиграват ,че само ще сглобяваме с готови части да се гръмнат спешно !!!
117
6
 
7
 
! Отговори
нев преди 12 години
като чета коментарите се убеждавам че от бугарино по тьпо нема . Вместо да се радваме че в наѝ бедния раѝон на БГ се откриват работни места ние оплюваме китаѝците ! Вьв всяка дьржава която произвежда автомобили хората ги купуват с национална гордост и ги хвалят навсякаде а не да купуват втората употреба на другите.Но явно вносителите на автомобили се чувстват застрашени и пишат глупости ! Тази кола не е само китаѝска но вече и БГ !
116
4
 
33
 
! Отговори
патриот преди 12 години
Ако ще колите да се марсиански , ако ще да са "***", ако ще да не са коли , а велосипеди , важното е , че днес се открива един завод , който ще ПРОИЗВЕЖДА , ще дава заплати , ще плаща данъци и ще раздвижи един заспал икономически район ! Кво сте седнали да драскате глупости *** нещастни !!!
115
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов да не дрънка глупости, а да оборудва парламента и висшата администрация с тези евтини китайски дръвчета. Но не виждам как ще стане, защото ще си снижат стандарта.Някой мисли ли си, че Тиквуня ще слезе от Тойотата дето я кара и прилича на танк?
114
6
 
20
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 12 години
ТИКВО ТИ ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СМЕНИШ БМВто С КИТАЙСКИЯТ ДЖИП?
113
5
 
23
 
! Отговори
Def преди 12 години
Успех на Литекс Моторс! За пореден път се убеждавам че сме малък, но за сметка на това много *** и завислив народ. ЗА ТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ!!!!!!!!