Част от работниците в Dacia обявиха стачка

Румънските служители са недоволни от заплащането и условията за труд
25 мар 2013 16:36,
3
Част от работниците в Dacia обявиха стачка
Dacia Duster. Снимка: Dacia

Няколкостотин служители от завода на Dacia в румънския град Миовени обявиха стачка и два дни поред конвейра, на който се произвежда модела Duster, бе спрян. Работниците настояват за повишение на заплатите с 25% и подобряване на условията на труд.

Средната заплата на работещите в Dacia е $1100 след всички удръжки, което е доста по-високо от средното възнаграждение в страната. Стачкуващите твърдят, че към тях се отнасят като с роби, като ги карат на всеки 40 секунди от конвейра на завода да слиза по един автомобил.
 
Другата причина за недоволството е решението на ръководството всеки служител, влизащ в предприятието, да бъде проверяван с тест за алкохол.

Представители на ръководството, помолени за коментар от румънски журналисти, обявиха, че в стачката участват около 20% от работниците. Част от техните искания вече са били удовлетворени, но преговорите за повишаване на заплатите ще продължат и през тази седмица. Самите стачни действия обаче са приключили и заводът отново работи на пълни обороти.

Още автомобилни новини вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Dacia
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май ще емигрирам към страната на мамалигата...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако гърча е невероятен, сроковете за изпълнение нереални и някой си ги е смукал от пръстите, следователно служителите има защо да протестират.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има производство - има мангизи!Заплати $1100 нето, демек 1663 лв. при днешен курс чиста заплата или при данъчно-осигурителна тежест грубо към 40% това прави 2770 лв. средна работна заплата във Дачия. Колко са нашите СРЗ всеки знае, но по интересно е, че четейки статията ми идва на ум следната футболна песничка, насочена към нашите политичета: