Да свиеш скъпата кола – лесно като детска игра

ADAC разкрива как сръчно действат автоджамбазите
25 мар 2016 21:21,
18
Да свиеш скъпата кола – лесно като детска игра
Илюстративна снимка: Ройтерс

Уязвимостта на модерните автомобили от външни атаки не е тайна. Пример за това е неотдавнашен случай, при който софтуерен експерт успя да хакне кола, която се намира на друг континент. Подобни случай амбицираха германския автомобилен клуб ADAC да изпробва сигурността против кражба на редица нови автомобили. Резултатите ще ви изненадат.

Преди да изнесем списък с най-лесните за кражба автомобили, ще поясним как точно действат джамбазите. Те не разбиват ключалките в буквалния смисъл на думата, тъй като се насочват към коли с безконтактен достъп до купето и стартиране на двигателя - с такива системи разполагат голяма част от новите модели.

Оказва се, че модерните коли са дори по-лесни за кражба от старите. Необходимо е единствено специално устройство, което според ADAC се намира лесно. Въпросният уред прихваща сигнала от ключа, което позволява на крадците да отворят автомобила и да стартират мотора.

Как обикновено действат джамбазите? Те работят по двойки, като единият се приближава до собственика на колата (може дори да седи на съседна маса в заведение) и чрез въпросното устройство усилва сигнала от ключа на автомобила. Обикновено ключът трябва е в непосредствена близост до колата, за да може да я отвори безконтактно, но чрез усилващото сигнала устройство разстоянието се компенсира. Така другият крадец получава кодирания сигнал от ключа, безпроблемно отваря колата и стартира двигателя й.

След като вече е подкарал автомобила, крадецът може да го шофира безпроблемно докато не свърши горивото. Ако това стане, той просто не трябва да гаси двигателя докато зарежда, твърди ADAC.

Спекулациите сочат, че подобен уред струва около 25 000 евро, като сумата се избивала още с първата открадната кола.

Списъкът на ADAC включва модели от всички ценови сегменти и марки. Имайте предвид, че в него присъстват само изпробваните от германците коли. Реално автомобилите с подобни пропуски в сигурността може да се окажат много повече.

Ето и кои са те:

Audi A3, Ford EcoSport, Renault Traffic, Opel Ampera, Audi A4, Honda HR-V, Mazda CX-5, SsangYong Tivoli XDi, Audi A6, Hyundai Santa Fe, Mini Clubman, Subaru Levorg, BMW 730d, Kia Optima, Mitsubishi Outlander, Toyota RAV4, Citroen DS4, Lexus RX450h, Nissan Qashqai, Volkswagen Golf, Ford Galaxy, Range Rover Evoque, Nissan Leaf, Volkswagen Touran.

Още любопитни статии по темата четете в Automedia.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко, фирми като Даймлер имат вече решение за тези проблеми. Ще го видите след 2-3 години на пазара.
13
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Забавен си. Ти карал ли си Кашкай? А каруца карал ли си. Едно и също е. А Голф карал ли си? Като ги караш и двете тогава се изказвай.
12
0
 
0
 
! Отговори
бравус до 1 преди 8 години
твоето е нож с две остриета , на времето си подсилих капачката на резервоара на жигулата и една сутрин ми бяха пробили резервоара заради 5 литра бензин
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Volkswagen Golf? WTF? Тоя кUрник какво търси между Кашкай и Рейндж роувър?
10
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Още едно доказателство за това, че имаш пари, имаш проблеми. Като нямаш пари не си интересен на никой крадец. Проблемът е, че тукашното в България "нямаш пари" и в нормална държава като Германия, са толкова различни понятия, че е направо пропаст. Тук под "нямам пари" се разбира, че имам 5 лева до края на медеца, а в нормална държава под "нямам пари", означава, че нямаш пари в брой за Ферари или нова къща.
9
1
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Щото си кух като хралупа. В статията си пише, че са тествали само тези коли, което не означава, че пенсионерското ти Волво няма да го отворят за норматив.
8
1
 
13
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Още преди 30-ина години с внедряването на алармените системи, крадците вече знаеха как да ги неутрализират! Престъпният свят е винаги в крак с "модата".И той захранва "в кеш" ненаситната държавна администрация. А, последната/която е там, за да пази обикновения гражданин/ прави всичко да пази допълнителните си доходи.Ако влязат в сила Крумовите закони , отиде ни по дяволите и хуманизма, и демокрацията! А така само парите отиват при "дяволите"! Даже Е.Хувър не е спазвал Конституция, че ние ли ?
7
0
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Нищо лично към колата ти но точно този модел се краде с цел да се продаде на части ,тъй като много се чупи и има търсене .Друг фактор е че е масова поради достъпната и цена.Този автомобил се краде от ниско образовани вандалчета които ще изкарат някой лев за дискотека.Каквито и пенизи да правиш няма как да я защитиш напълно тъй като нямаш техния опит.Демек все нещо ще пропуснеш.Инак те подкрепям за усилията които си положил.
6
0
 
42
 
! Отговори
user преди 8 години
Да дойдат да ми откраднат Ладата :)Така реве милата, че трябва да я карат със шлемофони :)
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Списъка е с коли от нисък клас.............?!Но в *** Бг нищо не е каквото изглежда.Кокошката е *** ............
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За скъпи коли става дума :))
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Необходимо е единствено специално устройство, което според ADAC се намира лесно ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A защо няма волво?
1
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦЯЛАТА ЕЛЕКТРОНИКА НА МОЙТО АУДИ А-3 СЪМ Я ПРЕРАБОТИЛ. ОТ ЦЯЛАТА ЕЛЕКТРОНИКА КОЯТО БЕШЕ СЪМ ОСТАВИЛ НАЙ ВАЖНИТЕ НЕЩА. ЗАПАЛВАНЕТО СЪМ ГО НАПРАВИЛ ТАКА ЧЕ И ГОСПОД НЕМОЖЕ ДА Я ПОДКАРА. ДАЖЕ АКО Я ДАМ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НЯМА ДА Я ПОДКАРАТ.ТАКА ЧЕ АЙДУЧЕТАТА ЩЕ ГО ДУУНАТ ТАРАТОРО.