Суперкола, суперскъпа, че и на газ...

Достъпното гориво се използва все по-често при скъпи автомобили
25 мар 2016 14:37,
21
Суперкола, суперскъпа, че и на газ...
Снимка: Twitter

Газовите автомобилни уредби се свързват с по-ниските разходи за предвижване, но въпреки това подобни системи се инсталират и на доста скъпи коли. На снимките може видите екзотиката Ferrari F430 в момент на пълнене на бутилката, интегрирана в багажника на италианската суперкола.

Преди да критикувате собственика на това Ferrari, трябва да знаете, че системите с пропан-бутан или метан редуцират значително изхвърлените в атмосферата вредни емисии. А работата на такова гориво е безпроблемна и безопасна при качествен монтаж. Недостатъците са свързани най-вече с допълнителното тегло и необходимото пространство за инсталиране.

Ferrari на газ, що пък не?!
Заводски газови уредби на своите модели поставят редица автомобилни компании. Дори тунерите от G-Power предлагат BMW М5 с мощност 660 к.с., което се задвижва именно с пропан-бутан.
Ferrari на газ, що пък не?!
Най-бързият автомобил с газова уредба. Снимка: G-Power

На световните автомобилни салони сме виждали редица компании, демонстриращи своите газови уредби на суперспортни коли. Турската Atiker например използва Lamborghini Gallardo за премиерата на най-новата си такава система. Британската фирма Palmer Sport пък предлага пистови изживявания с цяла серия от състезателни коли - от Ariel Atom до BMW M3, оборудвани с LPG (Liquefied Petroleum Gas) система, сочи информацията на autogaslimited.
Ferrari на газ, що пък не?!
Lamborghini на газ. Снимка: Atiker

Има и фирми, които произвеждат малки серии от суперколи с газова уредба. Моделът Racasse на Montecarlo Automobile има V12 двигател на BMW с 500 к.с., който е съчетан със система на BRC и струва над 500 000 евро. CCG Custom GT Supercar пък предлага 550 к.с., ускорява от 0 до 100 км/час за 3,2 сек. и също се задвижва от пропан-бутан.
Ferrari на газ, що пък не?!
Газовият Racasse. Снимка: Montecarlo Automobile

Startech също предлага тунинг с газова уредба, дори новото такси на Япония използва LPG.

Да, газовите уредби имат своите предимства и недостатъци. Вие бихте ли поставили такава система на вашата кола?

Още спортни автомобили с газова уредба вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз е решил да си осакати колата. Пропан - Бутан, газова и течна фаза, а във втората какви шийтове слагат, направо си е задръстил аортите на ферарито и после зяпа у гаража като детска играчка на шкафа :)
16
2
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Някак си пропускат да отбележат факта,че пропан-бутана е и високооктанов!А това е добре за тия коли.Всъщност единствения проблем при работа на газ е с клапаните.На доста модели са прекалено олекотени и от там идва белята!За всички други части няма проблем,даже е по-добре.Екологичният ефект-отделно.
15
9
 
10
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Това е като... да си купиш расов кон и да му счупиш краката...
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ***, булгаааара ся се замисли защо в щатите няма дизели, има, ама хич не ги харесватдали е щото са опасни двигатели, или интереса им е другадета така и с газта и метана
13
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
До 89794Аз пък ще го взема, ако ми го подарят. Тогава ще го продам и го удрям на живот!!!
12
1
 
28
 
! Отговори
ИЦО преди 8 години
Аз пък видях МЕРСЕДЕС S класа с товарно ремарке и три /3/ огромни прасета в него !!! Всичко това в пловдивско село...няма да споменавам селото .
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България е въпрос на престиж да се кара огромна кола от сам човек, която да харчи максимално много нискокачествен дизел :)))
10
23
 
18
 
! Отговори
булгар, булгаааар преди 8 години
Я да оставим дрънканиците, с които разни мърльовци си оправдават мизерията и селяндурщината, взимайки си БМВ, Мерцедеси и пр. гълтачи, кой знае къде изкърпени след катастрофи, пък след това, щото ги е срам че си броят стотинките, мнооого по - добре било на газ, а не че им излиза скъпо. Ако газта беше толкова удачна като автомобилно гориво щеше да има не бензинови мотори, преправени за газ, а изцяло газови двигатели.
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7А някъде да си чул някоя шкода от старите (например 120, 105..) да и се е възпламенила бутилката? Мисля че е по-голям ковчег от ферарито. И защо тия хора да го правят това от комплекси? Едва ли е някой нашенски изхвъргач, който ще спре с такава кола на бензиностанцията и ще каже на момчето: "Сипи за 10 лева."Както има вегетарианци така има и хора, които карат на газ от екологични съображения, а не за да им е по-евтино. Въпрос на личен избор и убеждения.
8
2
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До ТодорПо-скоро в природосъобразния живот, което включва електрическите и хибридните коли, но също така и метро и велосипеди за градски условия. Ако не си сменим начина на живот нищо добро не ни чака с постоянни климатични промени и безводие.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 89794как при удар ще се възпламен бутилката, като и с 300 да се удариш тя е единственото нещо, което ще остане от колата. Престанете с глупостите, бутилките са направени да издържат на удар. Проблемите с газовите и бумтежите са при теч (не от бутилката), висока концентрация и лоша поддръжка. Което точно при ферари кабрио няма как да стане.
6
13
 
9
 
! Отговори
89794 преди 8 години
Точно това ферари и пари да ми дават, няма да го взема...при най-лекият челен удар, бутилката може да се възпламени, риска е просто огромен с тоя ковчег на колела...Тая кола никога няма да мине тестовете, например, на ADAC.не знам тия дето ги правят тия работи, от комплекси вече дали въобще могат да мислят...
5
13
 
10
 
! Отговори
Striker преди 8 години
На това му се вика *** работа! На това Ферари да му сложиш газова?!? Най-вероятно собственикът е на амфети.
4
2
 
10
 
! Отговори
giggo преди 8 години
До АнонименЯ разясни, защо да е заблуда?
3
4
 
17
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
В електрическите коли е бъдещето ...
2
21
 
19
 
! Отговори
дрън, та пляс преди 8 години
Бензинов джип, дизелово Ферари, порше на газ - те такива животни нема.
1
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пълна дивотия,и вредно за двигателя.колкото за емисиите -заблуда