Нов живот за старото BMW на Елвис Пресли

Редкият 507 Roadster е реставриран в оригинален вид от BMW
5 авг 2016 15:37,
0
Нов живот за старото BMW на Елвис Пресли
Завършената кола. Снимки: BMW

Един от първите автомобили на Елвис Пресли ще бъде сред основните акценти на предстоящото през август изложение Pebble Beach Concours d’Elegance. Машината е рядкото BMW 507 Roadster, което германската компания реставрира до оригиналния му вид.

Колата има наистина интересна история. Кралят на рока я закупува през декември 1958 година срещу сумата от 3750 долара. По това време той отбива военната си служба в Мюнхен, Германия. Самият автомобил, който е бил част от флотилията тестови коли на BMW, е произведен през 1957 година и има номер на шасито 70079. Преди да бъде доставен на Елвис Пресли белият 507 Roadster е поличил нова трансмисия и ново предно стъкло, а двигателят му е бил ревизиран.

Пресли решава да промени цвета на своя автомобил и го пребоядисва в червено - Porsche Red. Той взима колата със себе си, след като се връща обратно в САЩ през 1960 година. Две години по-късно Елвис Пресли продава автомобила на мъж на име Томи Чарлс, който работи в дилърство на Chrysler в Ню Йорк. Чарлс прави съществени промени по автомобила, като заменя мотора с V8 агрегат на Chevrolet, който е куплиран с трансмисия Borg-Warner и задна ос на GM.

Модифицираното BMW 507 Roadster участва в различни драг състезания до 1968 година, когато отново сменя собственика си. Купува го калифорниецът Джак Кастор, който има за цел да възстанови автомобила до оригиналния му вид. В крайна сметка обаче колата остава само проект и изкарва десетилетия в гараж.

BMW възстанови кабриолета на Елвис Пресли
Автомобилът преди около 2 години

Преди около две години от BMW обявиха, че стартират реставрацията на автомобила. Тя е вече напълно завършена, като белият 507 Roadster ще бъде изложен за първи път пред публика в края на месец август на изложбата Pebble Beach Concours d’Elegance, провеждаща се в Калифорния, САЩ.

Самата реставрация е била наистина мащабен проект, се казва в информацията от BMW. Доставеният в центъра на компанията автомобил е разполагал с неоригинални двигател и трансмисия, имал е огромно количество ръжда, прокъсан интериор, липсващи части и други повреди. За реставрирането са използвани само оригинални компоненти.

Още снимки - в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари